Χονγκ Κονγκ: Ένας σερβιτόρος κατηγορείται για τρομοκρατία με… νέο νόμο
Ο Τονγκ Γινγκ-κιτ, είναι το πρώτο άτομο το οποίο δικάστηκε σύμφωνα με τον νέο νόμο της εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ και κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατία.
- 27 Ιουλίου 2021 12:44
Ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος κατηγορήθηκε με βάση τον νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, κρίθηκε την Τρίτη, ένοχος για τρομοκρατία και υποκίνηση απόσχισης σε μια υπόθεση ορόσημο με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, για το πώς η νομοθεσία αναδιαμορφώνει το πλαίσιο του κοινού δικαίου της μητρόπολης.
Ο 24χρονος πρώην σερβιτόρος Τονγκ Γινγκ-κιτ κατηγορήθηκε ότι την 1η Ιουλίου του 2020 κατηύθυνε τη μοτοσικλέτα του εναντίον τριών αστυνομικών της ομάδας αντιμετώπισης ταραχών, ενώ κρατούσε σημαία με το σύνθημα “Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ. Η Επανάσταση της εποχής μας”, το οποίο σύμφωνα με τους εισαγγελείς είναι αποσχιστικό.
Κρίθηκε ένοχος από τρεις δικαστές που θεώρησαν ότι το σύνθημα διαμαρτυρίας “μπορούσε να υποκινήσει άλλους σε απόσχιση” και κατά συνέπεια ήταν παράνομο.
Η ποινή του θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ενώ κινδυνεύει ακόμα και με ισόβια κάθειρξη.
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου, που σε μεγάλο βαθμό εξαρτιόταν από την ερμηνεία του συνθήματος, θέτει νέα όρια στην ελευθερία έκφρασης. Ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επίσης, επικρίνει την απόφαση του να μην οριστεί εγγύηση για την προσωρινή απελευθέρωση του Τονγκ και ούτε να δικαστεί από ενόρκους, δύο στοιχεία που ήταν βασικά στο κράτος δικαίου του Χονγκ Κονγκ.
Ο Τονγκ είχε δηλώσει αθώος σε όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν και που σχετίζονταν με τα γεγονότα της 1η Ιουλίου του 2020, λίγο μετά την ενεργοποίηση του νόμου. Η δίκη του, επικεντρώθηκε κυρίως στην ερμηνεία του συνθήματος, που ήταν πολύ διαδεδομένο κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων του 2019 στη μητρόπολη.
Το συγκεκριμένο σύνθημα διαμαρτυρίας το άκουγε κανείς σε διαδηλώσεις στους δρόμους, το έβλεπε σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο και σε τοίχους της πόλης, ενώ υπήρχε τυπωμένο σε φυλλάδια, βιβλία και αυτοκόλλητα έως μπλουζάκια και κούπες καφέ.
Η ακροαματική διαδικασία ασχολήθηκε με μια σειρά θεμάτων ακόμα και την αρχαία κινεζική Ιστορία και το αμερικανικό κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων, προκειμένου να αποφασίσει το δικαστήριο, εάν το σύνθημα είναι αποσχιστικό.
Οι δικηγόροι του Τονγκ, μάλιστα, πίστευαν ότι ήταν αδύνατο να αποδειχθεί ότι υποκινεί απόσχιση έχοντας απλώς ένα σύνθημα ως αποδεικτικό στοιχείο, όπως αναφέρει η Daily Mail.
Δύο ειδικοί που κλήθηκαν ως μάρτυρες από την υπεράσπιση, για να αναλύσουν τη σημασία του συνθήματος δήλωσαν ότι με βάση τις πηγές που χρησιμοποίησαν, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης 25 εκατομμυρίων περίπου αναρτήσεων στο διαδίκτυο, δεν βρήκαν “καμία ουσιαστική σύνδεση” μεταξύ του συνθήματος και της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ.
Οι κυβερνήσεις στο Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ έχουν κατ’ επανάληψη υποστηρίξει ότι ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας είναι απαραίτητος για να επέλθει η σταθερότητα, ύστερα από τις βίαιες διαδηλώσεις του 2019 και ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που απολαμβάνει η πόλη μετά την επιστροφή της σε κινεζική κυριαρχία το 1997 παραμένουν άθικτα.
Ο νόμος, που επιβλήθηκε από το Πεκίνο τον Ιούνιο του 2020, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τιμωρεί αυτό που η Κίνα θεωρεί ανατροπή, απόσχιση, τρομοκρατία και συνωμοσία με ξένες δυνάμεις.
Η κυβέρνηση έχει πει ότι οι διώξεις θα αντιμετωπιστούν ανεξάρτητα και σύμφωνα με τον νόμο και ότι οι ενέργειες επιβολής του νόμου δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική τοποθέτηση, το ιστορικό ή το επάγγελμα των συλληφθέντων.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις