Το 2023 αναμένεται να κυκλοφορήσει η πρώτη θεραπεία με ψυχεδελική ουσία

Το 2023 αναμένεται να κυκλοφορήσει η πρώτη θεραπεία με ψυχεδελική ουσία
Η Μέγκαν Φοξ, στις 27/5 του 2021 στα βραβεία του iHeart Radio, στο Λος Άντζελες. @2021 AP Photo/Chris Pizzello

Η Μέγκαν Φοξ αποκάλυψε πώς έγινε υποστηρικτής της θεραπευτικής χρήσης των ψυχεδελικών ουσιών, με τους γιατρούς να εξηγούν ότι δεν είναι για όλους και τις έρευνες να δείχνουν πως όντως μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους.

Το 2020 το Όρεγκον των ΗΠΑ αποποινικοποίησε το ψυχεδελικό μανιτάρι, καθώς διαπιστώθηκε πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Τον περασμένο Φεβρουάριο η Καλιφόρνια ενημέρωσε πως ετοιμάζει νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση ψυχεδελικών ουσιών, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση σε ασθενείς.

Πώς λειτουργούν τα ψυχεδελικά

Ο πιο απλός τρόπος για να περιγραφεί το πώς κάποιες ψυχεδελικές ουσίες μπορούν να βοηθήσουν σε θεραπείες είναι αυτός που βρήκε η Τζένιφερ Μίτσελ, νευροεπιστήμονας και καθηγήτρια νευρολογίας, ψυχιατρικής και συμπεριφορών στο University of California San Francisco. “Επιτρέπουν στους ανθρώπους να αποκτήσουν ένα τρόπο να αφήσουν πίσω τους πράγματα, τα οποία τους ταλαιπωρούν για χρόνια. Όταν οι άνθρωποι είναι νέοι, ο εγκέφαλος τους περνάει από κρίσιμες περιόδους μάθησης και ανάπτυξης που όσο μεγαλώνουν ‘κλείνουν’. Οι ερευνητές πιστεύουν πως τα ψυχεδελικά “ανοίγουν αυτό το κλείσιμο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Όταν συμβαίνει αυτό, θες να αξιοποιήσεις στο έπακρο την ευκαιρία. Οπότε γίνεται πιο πιθανή η αλλαγή”.

Ποιους ανθρώπους όμως, μπορούν αν βοηθήσουν οι ψυχεδελικές ουσίες; Τα αποτελέσματα της τελευταίας σχετικής έρευνας που δημοσιεύτηκαν το 2020 αναφέρουν πως το 71% των μετεχόντων σε κλινική δοκιμή που έκανε το Johns Hopkins University με μεγάλη καταθλιπτική διαταραχή εμφάνισαν “σημαντική απόκριση’ σε ψυχεδελικές θεραπείες.

Η προηγούμενη έρευνα που αφορούσε το θέμα είχε δημοσιευθεί το 2019 και βάσει των παρατηρήσεων, το LSD χαρακτηρίστηκε ως πολλά υποσχόμενο, σε ό,τι αφορά τη θεραπεία από τον αλκοολισμό. Προηγήθηκαν άλλες που ενημέρωναν ότι η ιμπογκαΐνη απαλλάσσει όσους προσπαθούν να κόψουν κάθε σχέση με ναρκωτικές ουσίες, από το σύνδρομο στέρησης, η ψιλοκυβίνη ‘διαχειρίζεται’ τα συναισθήματα και τη μνήμη -και άρα το μετατραυματικό στρες-, ενώ προσφέρει σε καρκινοπαθείς που είναι στο τελευταίο στάδιο ανακούφιση από δυσφορία, άγχος και κατάθλιψη.

H τελευταία είδηση θέλει τρεις βιοφαρμακευτικές εταιρίες να έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολαρίων σε ψυχεδελικές θεραπείες για ανθρώπους που έχουν ψυχικές διαταραχές. Είναι η Atai Life Sciences των 2.6 δισεκατομμυρίων, η MindMed του 1.000.000.000 δολ. και η Compas Pathways των 1.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτές δουλεύουν επί εννέα σχετικών φαρμάκων.

Eκτιμάται πως το 2023 ο αμερικανικός οργανισμός υγείας και φαρμάκων (FDA) θα έχει εγκρίνει θεραπεία που θα αφορά την ουσία MDMA (ecstasy/molly). 

Η Μέγκαν Φοξ είναι μεταξύ των υποστηρικτών

Στους τελευταίους υποστηρικτές της τάσης αυτής προστέθηκε η Μέγκαν Φοξ. Κατά την εμφάνιση της στο  Jimmy Kimmel Live δήλωσε πως το ψυχεδελικό τσάι που ήπιε σε ταξίδι της στην Κόστα Ρίκα, τη βοήθησε με τρόπους που δεν κατάφερε η ψυχοθεραπεία και η υπνοθεραπεία “γιατί πηγαίνει κατευθείαν στη ψυχή σου. Σε πάει σε μια ψυχολογική φυλακή, όπου σε κρατά δέσμιο. Βρίσκεσαι σε μια κατάσταση στην οποία αισθάνεσαι πολύ ευάλωτος. Τόσο που απλά παραδίδεσαι σε αυτήν την εμπειρία”.

Οι γιατροί θύμισαν πως έχουν διαπιστωθεί οφέλη από τη χρήση ψυχεδελικών ουσιών, αλλά όταν λαμβάνονται σε συγκεκριμένες ποσότητες και ασφαλές περιβάλλον. Τόνισαν ότι το buzz που προκαλούν επ’ αυτών τελευταία οι celebrities μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. O Dr. Άλεξ Δημητρίου, ειδικός επί της ψυχιατρικής και της αγωγής για τον ύπνο, επισήμανε ότι “όταν οι άνθρωποι νιώθουν πως έχουν ‘κολλήσει’ ή υποφέρουν, μια καλά καθοδηγούμενη αλλαγή μπορεί να είναι επωφελής. Και τα ψυχεδελικά είναι παράγοντες που ενθαρρύνουν τέτοιες μεταμορφωτικές εμπειρίες. Μπορούν να ενθαρρύνουν τους χρήστες να βρουν τις ισορροπίες τους και να βιώσουν “βελτιωμένη διαύγεια και μνήμη”.

Επισήμανε όμως, και ότι “αυτό δεν σημαίνει πως οι ουσίες αυτές είναι για όλους (δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο, αφού μπορεί να προϋπάρχει μια κατάσταση) ή ότι είναι ψυχαγωγικό ναρκωτικό. Δεν έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν θεραπευτικά αποτελέσματα σε όλους τους χρήστες. Κάποιοι άνθρωποι αναφέρουν τη ψυχεδελική εμπειρία σαν αφύπνιση, που μπορεί να είναι κάτι καλό. Άλλοι την αναφέρουν σαν εφιάλτη. Πάντα σημαντικό είναι το περιβάλλον και η νοοτροπία του ασθενή, όπως και η υποστήριξη πριν τη λήψη, κατά τη διάρκεια και μετά”, εξηγεί ο κύριος Δημητρίου.

“Όλες οι ψυχεδελικές θεραπείες δεν έχουν σχέση με συνθήκη κατά την οποία ένας γιατρός δίνει το φάρμακο και τελειώνει εκεί η δουλειά του. Χρειάζεται διαδικασία που διαρκεί ώρες και περιλαμβάνει προετοιμασία και ολοκλήρωση”.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που κάνει τα ψυχεδελικά μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία είναι η δυνατότητα τους “να βγάλουν κάποιον από την ζώνη της άνεσης του και ειδικά εκείνους που αρνούνται να το κάνουν, μέσω της παραδοσιακής ψυχοθεραπείας. Το ιδανικό αποτέλεσμα ωστόσο, προκύπτει από το συνδυασμό της χρήσης ψυχεδελικών και της θεραπείας, πριν τη χρήση κατά τη διάρκεια και αφότου τελειώσει η επίδραση”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα