Τράπεζες: Τριγμοί στην κτηματαγορά από το μαζικό κλείσιμο καταστημάτων

Τράπεζες: Τριγμοί στην κτηματαγορά από το μαζικό κλείσιμο καταστημάτων
Ουρά σε ταμείο τράπεζας - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Οι αποφάσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσουν 86 καταστήματα μέχρι τέλος του έτους πυροδοτούν κύμα έντονου προβληματισμού στην αγορά ακινήτων που φοβάται κατάρρευση των ενοικίων υψηλότερη του 40%.

Αλυσιδωτές συνέπειες σε όλο το φάσμα της οικονομίας προκαλεί η επιταχυνόμενη, λόγω τηςπανδημίας, στρατηγική των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου του προσωπικού και συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων.

Μετά τους εργαζόμενους που σπεύδουν μαζικά να εγκαταλείψουν τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, καταγγέλλοντας σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και την υποχρεώτική έξοδο από την εργασία τους, τα σχέδια των τραπεζών για την μείωση των καταστημάτων τους προκαλούν σοβαρούς τριγμούς και στην κτηματαγορά.

Η επικράτηση της τεχνολογίας, την οποία μάλιστα επιταχύνει η πανδημία του κορωνοϊού,κλιμακώνει την προσπάθεια των τραπεζών στη μείωση του λειτουργικού του κόστους μέσω και της μείωσης του προσωπικού και της σημαντικής συρρίκνωσης του δικτύουκ αταστημάτων.

Το ξέσπασματης πανδημίας επέσπευσε τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών, διπλασιάζοντας τους χρήστες του digital banking σε λίγους μόλις μήνες και ήδη ο αριθμός των ενεργών χρηστών του Ιnternet banking ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια, ενώ περισσότεροι από 1,2 εκατ. είναι οι ενεργοί χρήστες του mobile banking στη χώρα μας.

Με αυτά τα δεδομένα ο στόχος για την μείωση τωνκαταστημάτων από πλευράς των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων αναπροσαρμόστηκε και ήρθε αρκετά νωρίτερα απ’ ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί, προκαλώντας σημαντικό πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Λουκέτο σε 2370 καταστήματα σε μια δεκαετία

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης της περιόδου 2009-2018, υπολογίζεται ότι το δίκτυο των τραπεζικών υποκαταστημάτων μειώθηκε κατά περίπου 50%, καθώς περίπου 2.370 καταστήματα έκλεισαν.

Συγκεκριμένα από το 2008, χρονιά κατά την οποία ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων στη χώρα είχ εφτάσει στα πιο υψηλά επίπεδα, ξεπερνώνταςτις 66.000 άτομα, το τραπεζικό σύστημα έχασε περίπου 29.500 θέσεις εργασίας και στα τέλη του 2019 απασχολούσε 36.727 άτομα.

Αντίστοιχα, το δίκτυο των καταστημάτων μέσω κυρίως του κλεισίματος τραπεζών,αλλά και του περιορισμού της φυσικής παρουσίας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, περιορίστηκε από τις 4.097 καταστήματα στα 1.870 στα τέλη του 2018.

Η συρρίκνωσητων τραπεζικών καταστημάτων συνεχίστηκε και το 2019. Από 1.870 το 2018 έμειναν 1.726 το2019 ήτοι 144 λιγότερα, ενώ τα «λουκέτα»τραπεζικών καταστημάτων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και το 2020.

Έντονη ανησυχία στην κτηματαγορά από τηνστρατηγική των τραπεζών

Όπως εξηγούνστο Νews247.gr έμπειρα στελέχη από τον χώρο της κτηματαγοράς «η πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να κλείσει 41 υποκαταστήματά μέχρι το τέλος του έτους, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να βάλει λουκέτο σε 45 καταστήματά της μέχρι το τέλος Νοεμβρίου (ποσοστιαία είναι πάνω από το 8% του συνόλου των καταστημάτων του Ομίλου), έχουν πυροδοτήσει κύμα έντονου προβληματισμού στην αγορά ακινήτων.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι το συντονισμένοκαι μαζικό κλείσιμο καταστημάτων απότις τράπεζες θα προκαλέσουν σημαντικές πιέσεις στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων, ικανές να απειλήσουν σοβαρά την αγορά με κατάρρευση ενοικίων,υψηλότερη ακόμα και από την σημερινή υποχρεωτική μείωση του 40%.

Μια άλλη ανησυχητική παράμετρος για την οικονομία είναι το γεγονός ότι η άμεση και ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των τραπεζικώνκαταστημάτων, γίνεται σε μια εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία για τους ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων καθώς η επαναμίσθωση των ακινήτων αυτών θα είναι πολύ δυσκολότερη και σίγουρα σε κόστος αρκετά χαμηλότερο του ενοικίου που πλήρωνε η εκάστοτε τράπεζα.

Στο παρελθόν,ανάλογες κινήσεις από τις τράπεζες δεν τρόμαζαν την αγορά ακινήτων, καθώς η πλειονότητα των υποκαταστημάτων βρίσκονται σε κεντρικά σημεία στις διάφορες περιοχές λειτουργίας, ενώ η αγορά βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία και η κατανάλωση κινούνταν ανοδικά, ιδίως την περίοδο 2018-2019. Έτσι, η κτηματαγορά μπορούσε να απορροφήσει τα κενά αυτά ακίνητα με σημαντική ευκολία, συχνά και σε υψηλότερα ενοίκια, λόγω της υψηλής εμπορικότητάς τους.

Αυτό όπως που έρχεται να επιδεινώσει το πρόβλημα με το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων είναι ότι την δεδομένη χρονική στιγμή η ύφεση στην οικονομία και η μείωση της κατανάλωσης θα προκαλέσει σειρά λουκέτων και σε άλλους κλάδους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα