ΣΥΡΙΖΑ: Σε κατάταση έκτακτης ανάγκης οδεύει η χώρα με την ακρίβεια
Απαιτείται άμεση κρατική παρέμβαση με παρεμβάσεις "out of the box" τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Η κυβέρνηση μένει απαθής ενώ "έρχονται χειρότερα" τονίζουν στην Κουμουνδούρου
- 22 Μαρτίου 2022 06:18
Αδιανόητη θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ την απάθεια της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια, ενώ σε όλη την Ευρώπη λαμβάνονται μέτρα σε εθνικό επίπεδο. Το θέμα αναμένεται να αναδείξει με ακόμη πιο έντονο τρόπο τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας
Στην Κουμουνδούρου «ακούν» την δυσαρέσκεια και την οργή που έρχεται από το σύνολο της κοινωνίας. Διαπιστώνουν συνθήκες έκτακτης ανάγκης απέναντι στις οποίες η κυβέρνηση έχει να απαντήσει με ανεπαρκή μέτρα και προκλητικές τοποθετήσεις υπουργών όπως αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη.
Το θέμα της ακρίβειας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει συνεχείς συσκέψεις με τους συμβούλους αλλά και τα στελέχη του κόμματος για το ζήτημα αυτό. Μάλιστα την ερχόμενη Τετάρτη όπου θα συζητηθούν στην Βουλή τα μέτρα που εξάγγειλε με διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρέμβει- κατά πάσα πιθανότητα- στην Βουλή για ζήτημα αυτό.
Θα αντιμετωπίσουμε ακόμη και έλλειψη προϊόντων
Καθόλου τυχαία δεν ήταν ή έντονη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ύστερα από την συνάντηση που είχε χθες με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, όπου μίλησε για συνθήκες έκτακτης ανάγκης, οι οποίες απαιτούν εξίσου έκτακτα παρεμβατικά μέτρα στην αγορά. Τόνισε ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία δεν έχουν ακόμη φανεί κάνοντας δυσοίωνες προβλέψεις εφόσον συνεχιστεί η ίδια τακτική από την κυβέρνηση. Όπως είπε «αυτό που έρχεται το επόμενο διάστημα θα είναι κάτι σφοδρότερο από αυτό που αντιμετωπίζουμε» σημειώνοντας πως «ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε και έκτακτες καταστάσεις έλλειψης προϊόντων πρώτων υλών».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαιτούνται παρεμβάσεις «out of the box γιατί είμαστε σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Ζήτησε «πλαφόν στο κέρδος στη χονδρική αλλά και στη λιανική για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο ζήτημα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Επίσης «την ενίσχυση της προθεσμιακής αγοράς, την υποχρεωτικότητα διμερών συμβολαίων, και αν χρειαστεί για κάποιο διάστημα και την αναστολή του χρηματιστηρίου (σ.σ του Χρηματιστηρίου Ενέργειας) για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τις τιμές». Επισήμανε μάλιστα συγκριτικά με την Νέα Δημοκρατία πως «εμείς έχουμε μία διαφορετική αντίληψη για το ρόλο της αγοράς και το ρόλο της κρατικής παρέμβασης σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, που δεν είναι εύκολο να αυτορρυθμιστεί η αγορά». Τόνισε ότι «εκεί κατά την άποψή μας είναι ο ρόλος της Πολιτείας και του Κράτους να μπορέσει να παρέμβει για να διαμορφώσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και ταυτόχρονα συνθήκες ομαλοποίησης αυτών των έκτακτων καταστάσεων»
Τι να κάνει το κουπόνι των 13 ευρώ απέναντι στην ακρίβεια;
Στην ανεπάρκεια των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αναφέρθηκε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου σχολιάζοντας πως «με κουπόνι 13 ευρώ για βενζίνη δεν μπορεί να προστατευθεί κανείς αυτή τη στιγμή, ούτε ο πιο ευάλωτος». Τόνισε πως «η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη γιατί είναι υποχρέωσή της, είναι εσωτερική υπόθεση, να λάβει μέτρα προστασίας της κοινωνίας, αλλά αυτή επιμένει να μην λαμβάνει μέτρα και να επιδοτεί την αισχροκέρδεια ενός καρτέλ που λειτουργεί στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα. Δεν θέτει πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών παραγωγών ενέργειας, δεν θέτει πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, ώστε να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές και να μην πληρώνει ο κρατικός Προϋπολογισμός τα υπερκέρδη των εταιρειών αυτών».
Παίρνονται μέτρα σε όλη την Ευρώπη
Στην λήψη μέτρων που αποφασίζονται σε όλη την Ευρώπη με εξαίρεση την Ελλάδα αναφέρθηκε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Σημείωσε ότι «η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, για την οποία έχουμε καταθέσει τροπολογία ήδη από τις 28 Σεπτέμβρη, εφαρμόζεται σε 19 χώρες της ΕΕ» καθώς και ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που θα τόνωνε το διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση, έχει υλοποιηθεί στην Γαλλία, την Ισπανία και την Γερμανία». Επκαλέστηκε και την Γαλλία όπου «ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν μιλάει για επανάκτηση ενεργειακών επιχειρήσεων από το κράτος». Θύμισε μάλιστα πως «η ενεργειακή κρίση είναι διεθνής, στην Ελλάδα όμως είχαμε την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος πανευρωπαϊκά για όλο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο».
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας. Θύμισε πως «η Ιταλία έχει αυξήσει τον φόρο στις εταιρείες που προμηθεύουν ενέργεια, ενώ στηρίζει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις με έκπτωση φόρου. Ισπανία, Πορτογαλία, επίσης έχουν προχωρήσει σε μείωση φόρου. Στην Κύπρο, η οποία προμηθεύεται καύσιμα από τα ελληνικά διυλιστήρια του Ασπρόπυργου, η τιμή της αμόλυβδης είναι 1,4-1,5 ευρώ το λίτρο , ενώ στη χώρα μας είναι περίπου 2 ευρώ το λίτρο», «Τι κάνουν όλες αυτές οι χώρες, μαγικά;» αναρωτήθηκε «προφανώς, όχι. Φορολογούνε και χτυπάνε τη μεγάλη κερδοσκοπία, δίνοντας ανάσα στα πιο ευάλωτα στρώματα».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις