Τράπεζες: Έκρηξη επιχειρηματικών δανείων στο 6μηνο

Τράπεζες: Έκρηξη επιχειρηματικών δανείων στο 6μηνο
Χρήματα istock

Σε επίπεδα άνω του 10% σε σχέση με το περσινό πρώτο εξάμηνο κινήθηκαν οι εκταμιεύσεις νέων δανείων τους πρώτους έξι μήνες του 2022, σύμφωνα με τα προσωρινά δεδομένα των τραπεζών εν όψει ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τους τις επόμενες ημέρες.

Με αμείωτη ένταση – και παρά τους κραδασμούς που προκαλεί στην οικονομία η τριπλή πρόκληση της πανδημίας, του πληθωρισμού στις τιμές ενέργειας και πρώτων υλών και του πολέμου στην Ουκρανία – συνεχίζουν τις εκταμιεύσεις δανείων οι συστημικές τράπεζες, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην αγορά ότι οι στόχοι για την πιστωτική επέκταση που είχαν τεθεί για το σύνολο της φετινής χρονιάς είναι απόλυτα επιτεύξιμοι.

Ατμομηχανή της πιστωτικής επέκτασης για το πρώτο εξάμηνο αποτελούν τα επιχειρηματικά δάνεια καθώς μέσω των ανοιχτών, αλληλόχρεων λογαριασμών, οι επιχειρήσεις σπεύδουν να εξαντλήσουν τα όρια στις γραμμές χρηματοδότησης που έχουν με τις τράπεζες. Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, οι επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες που προκαλεί στην Οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία, σπεύδουν να θωρακιστούν με υπερεπάρκεια ρευστότητας εξαντλώντας το όριο πίστωσης που έχουν με την τράπεζά τους. Προσθέτουν μάλιστα ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια που τέθηκαν στην αρχή της χρονιάς – και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία – αναφορικά με την πολική και το ύψος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας παραμένουν ακόμη σε ισχύ έστω και αν τελικά υπάρξει μια μικρή αναπροσαρμογή σε ότι αφορά το τελικό ποσό των νέων δανείων.

Αισιόδοξοι οι τραπεζίτες

Απολύτως ενδεικτική είναι η εικόνα που έδωσαν οι επικεφαλής των τραπεζών κατά την διάρκεια των τακτικών γενικών συνελεύσεων των μετόχων τους.

Για παράδειγμα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha, Βασίλης Ψάλτης, δήλωσε ότι σε επίπεδο ομίλου αναμένεται υπερδιπλάσια καθαρή πιστωτική επέκταση, σε σχέση με το 2021. Πρόκειται για έμμεση ανοδική αναθεώρηση του στόχου που είχε τεθεί για καθαρές χορηγήσεις 2,6 δισ. ευρώ φέτος, σε επίπεδο ομίλου (2,2 δισ. στην Ελλάδα). Στόχος που εφόσον επιτευχθεί, θα οδηγήσει σε αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 9%. Η δυναμική επέκτασης του χαρτοφυλακίου δανείων αναμένεται να διατηρηθεί και τα επόμενα τρίμηνα, σημείωσε ο κ. Ψάλτης, συμπληρώνοντας ότι η τράπεζα έχει ήδη διασφαλίσει ισχυρό πρόγραμμα πιστώσεων προς επιχειρήσεις.

«Ατμομηχανή» της πιστωτικής επέκτασης θα παραμείνουν οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις, που στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% της αύξησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η διοίκηση στους μετόχους, η καθαρή αύξηση των εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα, από τις αρχές του 2019 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022, προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ (+37%).

Αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας ανέφερε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους πελάτες της και θα στηρίξει την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Η Τράπεζα έχει κεντρική συμμετοχή σε όλα σχεδόν τα μείζονα έργα: στο εμβληματικό project του Ελληνικού, στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, στους αυτοκινητοδρόμους της Εγνατίας και της Ολυμπίας Οδού, στην κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φυσικού αερίου στην Κομοτηνή. Παράλληλα τόνισε ο κ. Καραβίας η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα σε δανειακά υπόλοιπα λιανικής τραπεζικής, δηλαδή προς μικρές επιχειρήσεις, στα προσωπικά δάνεια, στην έκδοση πιστωτικών καρτών και στη στεγαστική πίστη.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου τόνισε απευθυνόμενος στους μετόχους ότι η πιστωτική επέκταση 1δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αναδεικνύει ότι ο ετήσιος στόχος πιστωτικής ενίσχυσης 1,2 δισ. ευρώ για το 2022 θα ξεπεραστεί.

Αύξηση εκταμιεύσεων πάνω από 10% στο εξάμηνο

Σε επίπεδα άνω του 10% σε σχέση με το περυσινό πρώτο εξάμηνο κινήθηκαν οι εκταμιεύσεις νέων δανείων τους πρώτους έξι μήνες του 2022, σύμφωνα με τα προσωρινά δεδομένα των τραπεζών εν όψει ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τους τις επόμενες ημέρες.

Στους στρατηγικούς στόχους των τραπεζών, ο ετήσιος στόχος για τα επιχειρηματικά δάνεια ήταν μέχρι 1,9 δισ. ευρώ ή 2 δισ. ευρώ το πολύ. Ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί από το πρώτο εξάμηνο.

Στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης είναι μικρότερος, αλλά αυτός οφείλεται στο μέγεθος των ποσών και της ωρίμανσης των επενδυτικών σχεδίων. Στο πρώτο εξάμηνο έχουν χορηγηθεί μεγάλα δάνεια περίπου 3 δισ. ευρώ από τα 6,5-8,5 δισ. ευρώ που προβλέπουν τα business plan των τραπεζών. Τα ποσά αυτά έχουν υπολογιστεί βάσει τον επιχειρηματικών ντιλ που έχουν ήδη εξαγγελθεί, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τα έργα μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης που πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Ενδεικτικό της χρονικής καθυστέρησης που παρατηρείται στα δάνεια αυτά είναι οι συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες το 2022 αναμένεται να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ, με τις πρώτες τραπεζικές εκταμιεύσεις να πραγματοποιούνται στο τελευταίο τρίμηνο και να μην ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ.

Στεγαστικά

Στη λιανική τραπεζική, οι προσδοκίες των τραπεζών είχαν στηριχθεί φέτος στην στεγαστική πίστη, με τις συνολικές εκταμιεύσεις να ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ από 900 εκατ. ευρώ πέρσι. Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου δείχνουν ότι η στεγαστική πίστη κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και ο στόχος είναι επιτεύξιμος.

Ωστόσο, υπάρχει η αβεβαιότητα από την αύξηση του κόστους δανεισμού από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ (Ιούλιος και Σεπτέμβριος) και από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος που επιδεινώνει την αβεβαιότητα για αποφάσεις, όπως η λήψη ενός στεγαστικού δανείου. Επιπλέον, οι τιμές ακινήτων (αλλά και τα ενοίκια) αυξάνονται, δημιουργώντας αντίρροπες δυνάμεις στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι οι νέες τάσεις θα διαφανούν μετά τον Σεπτέμβριο, ελπίζοντας σε ένα δυνατό δ’ τρίμηνο, όπως συμβαίνει παραδοσιακά.

Καταναλωτικά

Έκπληξη αποτελούν τα καταναλωτικά δάνεια, καθώς οι νέες εκταμιεύσεις πλησιάζουν εκείνες των στεγαστικών δανείων. Μάλιστα η ζήτηση και οι εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν δεν είχε υποχωρήσει η αγορά αυτοκινήτου λόγω ελλείψεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα