Κακοκαιρία: Πού θα σημειωθούν χιόνια και καταιγίδες – Τι αλλάζει με την έλευση του υποτροπικού αεροχείμαρρου
Το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης που θα κορυφωθεί την Τρίτη στη χώρα συνεχίζει να προκαλεί χιόνια, παγετό και καταιγίδες. Τι είναι οι υποτροπικοί αεροχείμαρροι που έρχονται και αλλάζουν το σκηνικό του καιρού.
- 21 Μαρτίου 2022 20:17
Με μεγάλη σφοδρότητα φέτος δεχθήκαμε τις ψυχρές καταβάσεις αερίων μαζών στη Βαλκανική και τη χώρα μας από την ανατολική Ευρώπη καθώς δημιουργήθηκε ισχυρός εμποδισμός (blocking) των αερίων μαζών με την παρουσία ισχυρού αντικυκλώνα στη Βόρεια Ευρώπη.
Στο πλανητικό ατμοσφαιρικό σύστημα οι αντικυκλώνες εμποδισμού είναι τα μεγάλης κλίμακας μοτίβα της ατμοσφαιρικής πίεσης, τα οποία είναι σχεδόν στάσιμα, μπλοκάροντας ουσιαστικά ή ανακατευθύνοντας τα χαμηλά. Τέτοιου είδους αντικυκλώνες μπορούν να παραμείνουν στην ίδια θέση για αρκετές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες, προκαλώντας στις περιοχές που επηρεάζονται από αυτούς το ίδιο είδος καιρού.
Ωε αποτέλεσμα, αύριο, Τρίτη, θα έχουμε κατά τόπους ισχυρές βροχές ή καταιγίδες μετά το μεσημέρι, στα παραθαλάσσια κυρίως, της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες, τη βόρεια Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Οι χιονοπτώσεις, βαθμιαία από τις προ μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν, θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα) της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της ανατολικής Πελοποννήσου και της Κρήτης
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ωστόσο, το σκηνικό του καιρού προς τα τέλη της εβδομάδος θα αλλάξει καθώς προβλέπεται αλλαγή στην κυκλοφορία των αερίων μαζών και θα αρχίσουν να μας επηρεάζουν θερμότερες μάζες από την Αφρική.
H αλλαγή αυτή οφείλεται στην παρουσία του υποτροπικού αεροχείμαρρου ο οποίος για πρώτη φορά φέτος θα κάνει αισθητή την παρουσία του στη περιοχή μας. Ο αεροχείμαρρος είναι ένα «ποτάμι» στην ατμόσφαιρα που μεταφέρει αέριες μάζες στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας επηρεάζοντας όμως σημαντικά και τις κατώτερες στάθμες.
Ο αεροχείμαρρος (Jet stream) κινείται γρήγορα σαν ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα. Δημιουργείται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.
Οι αεροχείμαρροι μοιάζουν με τεράστια ομοαξονικά σωληνωτά «ποτάμια» – ρεύματα αέρος με αυξανόμενη ταχύτητα της κεντρικότερης ροής. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 3.000 μιλίων, το πλάτος τους μεταξύ 100 και 300 μιλίων και το υψομετρικό πάχος τους μεταξύ 1 και 3 μιλίων.
Η ταχύτητα των ανέμων εξαρτάται από το σημείο μέσα στον αεροχείμαρρο και την θερμοκρασία. Σχεδόν πάντα υπερβαίνει τα 92 χιλιόμετρα την ώρα (50 κόμβους), αν και στον πυρήνα των αεροχειμάρρων έχουν κατά καιρούς ανιχνευθεί ταχύτητες άνω των 400 χιλιομέτρων, αλλά όχι στην Ευρώπη. Η κίνησή τους είναι περισσότερο μαιανδρική και για τον λόγο αυτό αποκαλούνται επίσης αερομαίανδροι.
Η αλλαγή της ατμοσφαιρικής ροής θα φέρει κανονικές πλέον για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, ενώ κατά περιόδους θα έχουμε και υψηλότερες από τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο NEWS 24/7 επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις