Η πολεμική προπαγάνδα του Πούτιν γίνεται “πατριωτικό” μάθημα στα ρωσικά σχολεία
Αποδεδειγμένα πλέον, κανένας Ρώσος -ακόμη και παιδιά- δεν μπορεί (φανερά) να είναι αντίθετος με τη "στρατιωτική επιχείρηση" του Πούτιν. Εξου και τα "πατριωτικά" μαθήματα στα σχολεία.
- 21 Μαρτίου 2022 14:19
Σε μια βροχερή ρωσική τάξη με φθαρμένα χαλιά, μαθητές δημοτικού σχολείου παρατάχθηκαν για να σχηματίσουν το σχήμα του γράμματος Z.
Είναι το σύμβολο που χρησιμοποιείται σε μεγάλο μέρος του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και ένα έμβλημα υποστήριξης που εμφανίζεται παντού, από στάσεις λεωφορείων μέχρι αυτοκόλλητα αυτοκινήτου και εταιρικά λογότυπα.
Πλέον, κι ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται για 26η ημέρα, έχει γίνει μέρος των μαθημάτων στις τάξεις των ρωσικών σχολείων, καθώς το Κρεμλίνο επεκτείνει την αντι-ουκρανική προπαγάνδα του σε μαθητές όλων των τάξεων, ακόμη και του νηπιαγωγείου!
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, χιλιάδες αναρτήσεις εμφανίστηκαν στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μαθητές -έως και γυμνασίου- να παρακολουθούν ειδικά “πατριωτικά μαθήματα” ή να ποζάρουν σε φωτογραφίες σχηματίζοντας τα γράμματα Z και V για τη νίκη.
“Είμαι με τον πρόεδρο. Είμαι με τη Ρωσία!”, αναφωνεί ένας δάσκαλος σε βίντεο που δημοσιεύτηκε το Σάββατο από επίσημη σελίδα της περιοχής Νίζνι Νόβγκοροντ, περίπου 250 μίλια ανατολικά της Μόσχας.
“Είμαστε ενωμένοι και ως εκ τούτου ανίκητοι”, ακούγεται να λέει μια χορωδία μικρών παιδιών στην κάμερα, κρατώντας μπαλόνια στα λευκά-μπλε-κόκκινα χρώματα της ρωσικής σημαίας.
Η “δημοκρατία” στα ρωσικά σχολεία και τα μέσα
Ο υπουργός Παιδείας της Ρωσίας, Σεργκέι Κραβτσόφ, περιέγραψε τα σχολεία ως κεντρικό στοιχείο στον αγώνα της Μόσχας να “κερδίσει τον πληροφοριακό και ψυχολογικό πόλεμο” ενάντια στη Δύση.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η Washington Post, η Ρωσία έχει επιβάλει νόμους κατά της διάδοσης “ψευδών” ειδήσεων ή της “απαξίωσης” των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ωθώντας πολλούς δημοσιογράφους και ακτιβιστές να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.
Η ρυθμιστική αρχή του Διαδικτύου της χώρας, Roskomnadzor, διέταξε επίσης τα μέσα ενημέρωσης να διαγράψουν οποιαδήποτε αναφορά έχει γίνει με τις λέξεις “εισβολή” ή “πόλεμος” και να βασίζονται μόνο σε επίσημες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες αποκαλούν τον πόλεμο της Ουκρανίας “ειδική επιχείρηση”.
Η ρωσική κρατική τηλεόραση αφαίρεσε όλες τις ψυχαγωγικές εκπομπές από το πρόγραμμά της και στη θέση τους έβαλε talk show, γεμάτα προπαγάνδα και ειδήσεις που ελέγχονται από το κράτος.
Οι “Υπερασπιστές της Ειρήνης”
Στις 3 Μαρτίου, ο Ρώσος υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 5 εκατ. παιδιά σε όλη τη Ρωσία παρακολούθησαν μάθημα που ονομάζεται “Υπερασπιστές της Ειρήνης”.
Είναι μέρος μιας σειράς κυβερνητικής παραγωγής που μεταδίδεται διαδικτυακά στα σχολεία ή δίνεται σε δασκάλους με τη μορφή προβολής διαφανειών για υποχρεωτικά μαθήματα. Η σειρά περιλαμβάνει και άλλα επεισόδια, συμπεριλαμβανομένης της “Συνομιλίας για ενήλικες για τον κόσμο” και όλα προβάλουν ομιλίες του Πούτιν που δικαιολογούν την εισβολή στην Ουκρανία.
Στα εν λόγω “εκπαιδευτικά” μαθήματα λέγεται στα παιδιά ότι η Ουκρανία δεν υπήρξε ποτέ αληθινή χώρα και κάποτε ήταν απλώς ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης που ονομαζόταν Malorossiya.
Ακολουθεί μια παρουσίαση χαρτών, που υποστηρίζει ότι η σύγχρονη Ουκρανία είναι ένα κατασκεύασμα της Σοβιετικής Ένωσης και περιοχές όπως η χερσόνησος της Κριμαίας -την οποία η Ρωσία προσάρτησε βίαια το 2014- έπεσαν κατά λάθος στα χέρια του Κιέβου μετά τη σοβιετική κατάρρευση το 1991.
Το μάθημα μεταφέρεται στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σημειώνοντας ότι ορισμένες φατρίες στην Ουκρανία συνεργάστηκαν με τους Ναζί, αν και πολλοί Ουκρανοί πολέμησαν εναντίον της συμμαχίας του Άξονα.
Γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, όπως οι ρωσικές επιθέσεις κατά άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου ενός μαιευτηρίου στη Μαριούπολη και ενός σχολείου κοντά στο Χάρκοβο, παρουσιάζονται ως ψευδείς ειδήσεις.
Το αφήγημα “που δημιουργήθηκε από την Ουάσινγκτον” να προσπαθήσει να “καλύψει την Ουκρανία” τονίζεται ιδιαίτερα σε συνεδρίες για μαθητές γυμνασίου και φοιτητές, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να αποφεύγουν την κρατική τηλεόραση και να λαμβάνουν τις περισσότερες πληροφορίες από το διαδίκτυο.
Μεγάλες δυτικές πλατφόρμες όπως το Instagram και το Facebook έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα ή VPN, για να παρακάμψουν τα μπλοκ. Με τη σειρά τους, οι ρωσικές αρχές απέκλεισαν περισσότερες από 20 από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες VPN.
Η “πλύση εγκεφάλου” στα παιδιά
Σε μια σχολική παρουσίαση του κέντρου Dossier με έδρα το Λονδίνο, ένα ερευνητικό μέσο που χρηματοδοτείται από τον αυτοεξόριστο Ρώσο ολιγάρχη Mikhail Khodorkovsky, οι Ρώσοι επιχειρούν να “ρίξουν” την ευθύνη για τις επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο.
“Ψεύτικο: Ο ρωσικός στρατός επιτίθεται σε κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο. Αλήθεια: Τα ρωσικά όπλα υψηλής ακρίβειας χτυπούν μόνο στρατιωτικούς στόχους και δεν χτυπούν πολίτες, κάτι που το Υπουργείο Άμυνας είπε πολλές φορές”, αναφερόταν στην παρουσίαση.
Η παρουσίαση προτρέπει επίσης τα παιδιά να εμπιστεύονται μόνο επίσημες πηγές, όπως ιστότοπους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τον Πούτιν και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ορισμένοι γονείς, εξοργισμένοι από την πολιτική κατήχηση που αφορούσε τα παιδιά, ζήτησαν να ακυρωθούν οι φωτογραφίες με το σύμβολο Ζ.
Στην κόρη του Igor Kostin, που πηγαίνει στο γυμνάσιο στην περιοχή Krasnodar ανατολικά της Κριμαίας, είπαν να “ντυθεί ζεστά και να είναι όμορφη” για μια εκδήλωση την Παρασκευή.
“Είπε ότι θα τους αποκάλυπταν τι είναι αυτό μόνο την επόμενη μέρα”, είπε ο Kostin σε μια συνέντευξη. “Ακόμη και στα παιδιά δεν είπαν σε τι θα συμμετείχαν”.
Ο Kostin έστειλε μήνυμα στον δάσκαλο και έμαθε ότι το σχολείο έπρεπε να συμμετάσχει στην “Κριμαϊκή Άνοιξη”, έναν εορτασμό για τα οκτώ χρόνια από τότε που η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο μετά την επανάσταση του Μαϊντάν της Ουκρανίας.
Ο Πούτιν χρησιμοποίησε επίσης την ημερομηνία για να οργανώσει μια διαδήλωση υπέρ του πολέμου στη Μόσχα για να εξυμνήσει τις “χριστιανικές αξίες” της Ρωσίας και να παρουσιάσει τον αγώνα ως απαραίτητο μέτρο για να εμποδίσει τους “νεοναζί και τους ακραίους εθνικιστές” στην Ουκρανία να διαπράξουν μια “γενοκτονία”.
Ο Kostin είπε στο σχολείο ότι η κόρη του δεν θα παρευρεθεί στον εορτασμό, επικαλούμενος νόμους για την εκπαίδευση που απαγορεύουν την εισαγωγή της πολιτικής στην τάξη.
“Από τους 22 μαθητές της τάξης, μόνο πέντε γονείς έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο εκείνη την ημέρα”, είπε.
Αλλά είπε ότι δεν υπήρχαν άλλοι γονείς που να εκφράσουν την αντίθεσή τους. “Ίσως να συμφώνησαν αθόρυβα μαζί μου… αλλά ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος. Όσοι είναι με το μέρος του Πούτιν μπορούν να το πουν ανοιχτά, όλοι οι άλλοι φοβούνται πολύ”, πρόσθεσε.
“Δεν θέλω να γίνω καθρέφτης της κρατικής προπαγάνδας”
Ο Kamran Manfly, ένας 28χρονος δάσκαλος από τη Μόσχα, αρνήθηκε να κάνει “τα πατριωτικά” μαθήματα. Καθώς συνεχιζόταν η εισβολή, το σχολείο διέταξε να χρησιμοποιείται μόνο γλώσσα εγκεκριμένη από το κράτος όταν συζητούσε την “ειδική επιχείρηση” με τους μαθητές.
Στις 8 Μαρτίου, ο Manfly έγραψε στο Instagram: “Πρόσφατα στο σχολείο, μου είπαν ότι δεν μπορούσα να έχω άλλη στάση εκτός από την επίσημη, την κρατική. Ξέρεις τι; Έχω μια! Δεν θέλω να γίνω καθρέφτης της κρατικής προπαγάνδας”.
Ο Manfly είπε στο ρωσόφωνο Meduza ότι η διοίκηση του σχολείου τον απέλυσε την επόμενη ημέρα. Ισχυρίστηκε ότι ένας από τους σχολικούς φύλακες του επιτέθηκε όταν επέστρεψε για να πάρει τα προσωπικά του αντικείμενα.
“(Οι δάσκαλοι) κατέφυγαν αμέσως στα γραφεία τους, για να μην βοηθήσουν, πράγμα που είναι το πιο λυπηρό. Όλοι κρατούν το στόμα τους κλειστό, είτε φοβούνται είτε τους υποστηρίζουν”, είπε στο Meduza, προσθέτοντας ότι από τους 150 υπαλλήλους του σχολείου, μόνο ένας δάσκαλος του τηλεφώνησε και του εξέφρασε την υποστήριξή του.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις