9 μυστικά για να είσαι πιο παραγωγικός δουλεύοντας από το σπίτι

9 μυστικά για να είσαι πιο παραγωγικός δουλεύοντας από το σπίτι
Unsplash

Η τηλεργασία κρύβει παγίδες. Σου μαθαίνουμε πώς να τις αποφεύγεις.

Ίσως η λέξη “τηλεργασία” να αποτελεί μαζί με το “lockdown“, τον κορονοϊό ή Covid-19 τις πιο πολυσυζητημένες  λέξεις της εποχής μας. Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι βιώνουν τη νέα πραγματικότητα της δουλειάς από το σπίτι, με κάποιους να το απολαμβάνουν κι άλλους να νιώθουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν με τίποτα.

Η αλήθεια είναι πως η τηλεργασία κρύβει παγίδες. Μπορεί χωρίς να το καταλαβαίνεις, να δουλεύεις περισσότερες ώρες και παράλληλα να νιώθεις ότι δεν είσαι καθόλου, μα καθόλου παραγωγικός. Να νιώθεις μια αρνητικότητα να σε γεμίζει.

Όλα είναι στο μυαλό σου. Κι αν προσέξεις μερικές σημαντικές λεπτομέρειες, τότε ίσως καταφέρεις να είσαι παραγωγικός ακόμη κι από το σπίτι. Ιδού, λοιπόν, μερικές βασικές σημειώσεις.

Δημιούργησε έναν χώρο εργασίας

Ένας τρόπος για να διαχωρίσεις τη δουλειά από την προσωπική σου ζωή στο σπίτι είναι να δημιουργήσεις έναν χώρο εργασίας. Η ιδανική συνθήκη είναι να υπάρχει ένα έξτρα δωμάτιο στο σπίτι, στο οποίο να εγκαταστήσεις το γραφείο και το laptop σου και να μην εργάζεσαι από το σαλόνι. Εάν δεν έχεις έναν τέτοιο χώρο, προσπάθησε να φτιάξεις μία ημι-ιδιωτική περιοχή, στην οποία να μη σε ενοχλεί κάποιος.

Οργάνωσε το γραφείο σου

Σας αρέσουν οι διπλές οθόνες; Έχεις μια άνετη καρέκλα, στην οποία μπορείς να κάτσεις για πολλές ώρες. Σου αρέσει ένας χώρος εργασίας με φως; Όλα αυτά είναι μικρές λεπτομέρειες, τις οποίες αν προσέξεις θα σε βοηθήσουν αρκετά στην παραγωγικότητά σου μέσα στην ημέρα. Προσπάθησε όσο γίνεται το γραφείο στο σπίτι, να θυμίζει εκείνο που είχες στην εταιρεία.

Βάλε όρια στο σπίτι

Καλό θα ήταν αν συγκατοικείς με άλλον στο σπίτι να ορίσετε μερικούς βασικούς κανόνες για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνει, ενώ εργάζεσαι. Αυτό θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος στα projects και στα meetings μέσω κάμερας με τους συναδέλφους σου, χωρίς να σε αποσπάει κάτι. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά στο σπίτι.

Κλείσε τις ειδοποιήσεις στο κινητό σου

Έρευνα έχει δείξει ότι ο μέσος χρήστης smartphone λαμβάνει 46 ειδοποιήσεις την ημέρα και ελέγχει το τηλέφωνό του 58 φορές την ημέρα ή και περισσότερες. Εκτός εάν σχετίζονται άμεσα με την εργασία σου, τότε δεν χρειάζεται να έχεις ανοιχτό το WhatsApp, το Facebook Messenger ή το Instagram, όσο κάνεις δουλειά. Βάλε το κινητό σου στο αθόρυβο, κλείσε τις ειδοποιήσεις και το ανοίγεις όταν κάνεις διάλειμμα.

Φτιάξε ένα πρόγραμμα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντέξεις την τηλεργασία και παράλληλα να είσαι και αποδοτικός είναι να μπεις σε πρόγραμμα. Να ξέρεις τι ακριβώς θα κάνεις και για πόσες ώρες. Όπως ακριβώς συμβαίνει και όταν πηγαίνεις στο γραφείο σου. Ξύπνα την ίδια ώρα κάθε μέρα, φτιάξε καφέ, ρύθμισε τις δουλειές σου, κάνε διαλείμματα όποτε μπορείς. Αν μπεις σε μια ρουτίνα, όλα γίνονται καλύτερα.

Κάνε διαλείμματα

Κι όμως είναι αρκετά σημαντικό, ιδιαίτερα για την ψυχική σου υγεία. Αντί να κάθεσαι μπροστά από τον υπολογιστή σου και να χαζεύεις videos στο Youtube όταν χαλαρώνει η δουλειά, είναι προτιμότερο να σηκωθείς από την καρέκλα και να μαγειρέψεις κάτι, να μιλήσεις με κάποιον αν μένει στο σπίτι ή να κάνεις λίγο γυμναστική. Θα σε βοηθήσει και το χρειάζεσαι περισσότερο απ’ ότι νομίζεις.

Βγες για περπάτημα

Όχι δεν είναι κακό, ούτε απαγορεύεται να βγεις για λίγο από το σπίτι σου. Ίσα ίσα που επιβάλλεται αν δουλεύεις πολλές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή. Μπορείς να φορέσεις μια φόρμα και το φούτερ σου, να στείλεις τον αριθμό 6 στο 13033 και να κάνεις μερικές βόλτες στα γύρω τετράγωνα. Θα σε αποφορτίσει.

Χρειάζεσαι cooler chats

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2018 φάνηκε πως ο μεγαλύτερος φόβος των ατόμων που εργάζονται από το σπίτι είναι πως απομονώνονται και νιώθουν μοναξιά. Όταν είσαι στο γραφείο κοινωνικοποιείσαι, περνάς από γραφεία συναδέλφων, λέτε μια ‘καλημέρα’, συζητάτε για θέματα της εταιρείας και όχι μόνο. Μπορεί να σου ακούγεται αντιπαραγωγικό, όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Σου δημιουργεί όρεξη να προσφέρεις περισσότερα, μόλις κάτσεις τελικά στον υπολογιστή σου. Αυτό δεν το έχεις όταν είσαι στο σπίτι, επομένως θα πρέπει να το βρεις μέσω των chats. Είναι καλό να έχεις μέσα στην ημέρα, κατά τη διαλείμματά σου, μερικά cooler chats όπως ονομάζονται οι χαλαρές συζητήσεις με φίλους, οι οποίες μπορούν να σε κάνουν πιο θετικό, αλλά και πιο παραγωγικό.

Η δουλειά θα πρέπει να τελειώνει

Το να εργάζεσαι από το σπίτι είναι από μόνο του παγίδα, όπως είπαμε. Μπορεί να δουλεύεις για ατελείωτες ώρες, χωρίς να το καταλαβαίνεις. Θα πρέπει να βρεις μια ισορροπία και να θέσεις όρια. Η δουλειά θα πρέπει να τελειώνει κάποια στιγμή και να κάνεις κι άλλα πράγματα που σε ευχαριστούν, όπως το να διαβάσεις ένα βιβλίο, να δεις μια ταινία ή να ακούσεις μουσική.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα