Τράπεζες: Αλλά 3,5 δισ. ευρώ δάνεια στη μάχη κατά της πανδημίας

Τράπεζες: Αλλά 3,5 δισ. ευρώ δάνεια στη μάχη κατά της πανδημίας
Υποκατάστημα της Eurobank Eurokinissi

Όλα τα προγράμματα ρευστότητας που τρέχουν μέχρι το τέλος του έτους. Η συνολική ρευστότητα που θα καταλήξει στην οικονομία θα ανέλθει μέσα σε μόλις 9 μήνες στα 17 δισ. ευρώ.

Επιπλέον 3,5 δισ.. ευρώ ετοιμάζονται να ρίξουν στην πραγματική οικονομία μέχρι το τέλος του έτους τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα αξιοποιώντας τις δράσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Με την ύφεση να βαθαίνει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους λόγω του δεύτερου σφοδρού κύματος της πανδημίας, κυβέρνηση και τράπεζες επιχειρούν να περιορίσουν το κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με μια νέα ένεση ρευστότητας.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, εδώ και λίγες μέρες, η υποβολή αιτήσεων για τα δάνεια COVID 19 που είναι εγγυημένα κατά 80% από το Δημόσιο ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί αντίστοιχο πρόγραμμα για τη διευκόλυνση της δανειοδότησης από τις τράπεζες αποκλειστικά μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων οι νέες δανειοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 8,5 δισ. ευρώ μόνο μέσα από τις δράσεις της EAT. Εάν σε αυτό το ποσό προστεθούν οι απευθείας χρηματοδοτήσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα κρατικά δάνεια μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, η συνολική ρευστότητα που θα καταλήξει στην οικονομία θα ανέλθει μέσα σε μόλις 9 μήνες στα 17 δισ. ευρώ.

Η περαιτέρω ανάλυση των συγκεκριμένων στοιχείων δείχνει ότι μέχρι σήμερα έχουν πέσει στην αγορά, με την υποστήριξη της EAT, δάνεια ύψους 4,7 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 350 εκατ. ευρώ θα πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, καθώς έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις.

Παράλληλα, ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τον δεύτερο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας COVID 19, που προβλέπει την παροχή κρατικών εγγυήσεων 780 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων άνω των 2,5 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων και αυτής της δράσης θεωρείται δεδομένη από τις τράπεζες, καθώς ήδη οι αιτήσεις που δεν ικανοποιήθηκαν στον πρώτο της κύκλο πλησιάζουν το διαθέσιμο ποσό.

Επιπλέον, θα ενεργοποιηθεί πολύ σύντομα η δράση που θα απευθύνεται μόνο στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυξάνοντας τα δάνεια που θα εκταμιευτούν από σήμερα μέχρι τις αρχές του 2021 στα επίπεδα των 3,5 δισ. ευρώ.

Δεν αρκούν

Την ίδια στιγμή που τα δισ.. που πέφτουν στην αγορά προκαλούν ίλιγγο σύσσωμη η επιχειρηματική κοινότητα, κυρίως η μικρομεσαία, εκφράζει με κάθε ευκαιρία σφοδρά παράπονα για τον αποκλεισμό των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων από τα νέα σχήματα στήριξης.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους επιμένουν ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική και παραθέτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τα 4,7 δισ. ευρώ των μέχρι σήμερα εκταμιεύσεων περισσότερα από 3 δια. ευρώ, ήτοι περίπου το 60% του συνόλου των δανείων μέσω της EAT, έχουν δοθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος με εξειδίκευση στην τραπεζική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραδέχεται ότι ένα μεγάλο μέρος των αιτήσεων, ειδικά των μικρότερων επιχειρήσεων, κόβεται, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η απόρριψη γίνεται πάντα με βάση τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια.

Για να στηρίξουν τις συγκεκριμένες επιλογές τους οι τράπεζες παραθέτουν τα επιχειρήματα του ΤΕΠΙΧ, όπου όλο το ρίσκο βαρύνει την τράπεζα, καθώς το Δημόσιο επιδοτεί τους τόκους και του προγράμματος εγγυοδοσίας όπου η κάλυψη από το κράτος δεν ξεπερνά το 40% επί των συνολικών χαρτοφυλακίων. Ως εκ τούτου καταλήγει η επιχειρηματολογία των τραπεζών, η αυστηρή εξέταση των αιτήσεων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής ευστάθειας και την αποτροπή δημιουργίας ενός νέου μεγάλου κύματος κόκκινων δανείων, όπως συνέβη την προηγούμενη δεκαετία.

Κυβέρνηση και τράπεζες πάντως αντιλαμβάνονται την στρέβλωση που έχει προκληθεί στην αγορά και κυρίως στην ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίε επιχειρήσεις, και δρομολογούν την άμεση ενεργοποίηση μιας νέας δράσης εγγυοδοσίας με προϋπολογισμό 220 εκατ. ευρώ.

Για την στήριξη του πλέον ευαίσθητου κλάδου της ελληνικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βρίσκεται στην τελική ευθεία η ανακοίνωση για ένα νέο πρόγραμμα της περιφέρειας Αττικής, ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων καθώς και των αυτοαπασχολούμενων. Δηλαδή, όσων έμειναν εκτός του προγράμματος της περιφέρειας που ήδη «τρέχει».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα