Κίνημα Αλλαγής: “Να εκμεταλλευτούμε τις αποφάσεις του Eurogroup για στήριξη του ΕΣΥ”
Το Κίνημα Αλλαγής ζητάει -μέσω ανακοίνωσης- από την κυβέρνηση να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη του ΕΣΥ, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.
- 17 Μαρτίου 2020 14:38
“Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς η χθεσινή απόφαση του Eurogroup, δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη του ΕΣΥ, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση”, τονίζει σε σχόλιό του το Κίνημα Αλλαγής, για τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας (16/3), με τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ακόμη τις προτάσεις που έχει διατυπώσει ήδη η Φώφη Γεννηματά οι οποίες αφορούν:
*Τη ριζική αλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να ενισχυθούν οικονομικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι επιχειρήσεις που κλείνουν και οι εργαζόμενοι που τίθενται υποχρεωτικά σε διαθεσιμότητα.
*Την αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων.
*Τη λήψη ειδικών μέτρων στήριξης του τουρισμού και την πρόβλεψη για μείωση του αριθμού των ενσήμων που απαιτείται, ώστε οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις να πάρουν το επίδομα ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες.
*Την στήριξη της ρευστότητας με χαμηλότοκα δάνεια από τις Τράπεζες. Και να μη κοκκινίζουν τα δάνεια που λόγω της κρίσης παρουσιάζουν προβλήματα.
Το Κίνημα Αλλαγής αφήνει και αιχμές για την ΕΕ υποστηρίζοντας ότι “δεν τόλμησε σε συνθήκες κρίσης να απενεργοποιήσει επίσημα το Σύμφωνο Σταθερότητας και να εκταμιεύσει τους απαραίτητους πόρους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν έχει γίνει δυστυχώς ακόμη αποδεκτό ότι τα δημόσια αγαθά -με πρώτη την υγεία- δεν μπορεί να διέπονται από δημοσιονομικούς περιορισμούς.
Επισημαίνουμε επίσης ότι δεν ελήφθησαν από το Eurogroup οι απαραίτητες αποφάσεις για την οριστική μείωση των απαράδεκτων στόχων για τα πλεονάσματα, που ισχύουν για την χώρα μας. Αυτό η κυβέρνηση οφείλει απαραίτητα να το διεκδικήσει.
Η ελληνική οικονομία έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες από την Γερμανία. Είμαστε σαν ο υπερήλικας με το παιδί απέναντι στον κορονοϊό. Ιδιαίτερα όταν η ανάπτυξη στην χώρα μας για το 2019 ήταν αναιμική (1,9 %του ΑΕΠ) και τον Ιανουάριο υπήρξε υστέρηση των εσόδων έναντι των στόχων”.