Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Στην παιδιατρική πτέρυγα στο Πακιστάν ένα μωρό κάνει την μεγάλη ανατροπή

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Στην παιδιατρική πτέρυγα στο Πακιστάν ένα μωρό κάνει την μεγάλη ανατροπή
©Sa'adia Khan

Η συγκλονιστική ιστορία μιας παιδιάτρου στο Πακιστάν, που έκανε τα πάντα για να σώσει τη ζωή ενός μωρού. Έπασχε από "αιμορραγική ασθένεια του νεογέννητου", που προκαλείται από έλλειψη της βιταμίνης Κ.

Η Aisling είναι παιδίατρος που εργάζεται στην Quetta, μια πόλη σε μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές του Πακιστάν. Περιγράφει τι έκανε για να σώσει τη ζωή ενός μωρού, που βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ένα βράδυ το τηλέφωνό μου χτυπάει. Είναι ο γιατρός της εφημερίας. Μου λέει ότι ένα νεογέννητο μωρό μόλις ήρθε στο νοσοκομείο.

Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα; ρωτάω.

Αιμορραγία, είναι η απρόσμενη απάντηση.

Πού; Γιατί; ρωτάω.

Από το στόμα, από τη μύτη, στην πάνα της. Μου είπαν ότι υπάρχει ακατάσχετη αιμορραγία. Μπορείς να έρθεις τώρα;

©Sa'adia Khan

Έσπευσα στο νοσοκομείο και βρίσκω το μωρό όπως ακριβώς μου το περιέγραψε ο γιατρός. Είναι ξαπλωμένη στο εξεταστικό τραπέζι, σε κουβέρτες βαμμένες με έντονο κόκκινο αίμα. Βλέπω τους γονείς της να κάθονται κοντά, φοβισμένοι και αβοήθητοι. Είναι τριών ημερών, μου λέει η νοσηλεύτρια. Τα πήγαινε μια χαρά, και η αιμορραγία άρχισε ξαφνικά σήμερα το πρωί. Το στήθος μου σφίγγεται. Το έχω ξαναδεί αυτό μόνο μια φορά.

Πριν από λίγους μήνες, οι γιατροί μου τηλεφώνησαν νωρίς ένα πρωί, ζητώντας μου να έρθω αμέσως στην κλινική. Εκεί είχα βρει το προσωπικό να κάνει τεχνητή αναπνοή σε ένα από τα μωρά μας που προηγουμένως ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Είχε αρχίσει ξαφνικά να αιμορραγεί από το στόμα και τη μύτη. Το αίμα συγκεντρώθηκε στο λαιμό της και δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να τη σώσουμε, αλλά δεν τα καταφέραμε. Το ότι μετέφερα αυτά τα άσχημα νέα στη συντετριμμένη μητέρα της είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ήταν ένα απαίσιο πρωινό.

Αυτή η κατάσταση, η οποία προκαλεί ξαφνική και δραματική αιμορραγία, ονομάζεται «αιμορραγική ασθένεια του νεογέννητου».

Προκαλείται από την έλλειψη βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Στην πατρίδα μου, σε όλα τα νεογέννητα μωρά κάνουν μια ένεση βιταμίνης Κ λίγο μετά την γέννησή τους. Οι περισσότερες γυναίκες εδώ στο Πακιστάν γεννούν στο σπίτι, έτσι τα μωρά τους δεν λαμβάνουν αυτή την προστασία.

Άκουσα ότι αυτό το νεογέννητο είχε γεννηθεί με καισαρική σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Είχαν μείνει εκεί για δύο ημέρες, αλλά έπρεπε να πληρώσουν 40 ευρώ ανά διανυκτέρευση για νοσηλεία σε θερμοκοιτίδα. Τους τελείωσαν τα χρήματα. Το μωρό είχε αρχίσει να αιμορραγεί εκείνο το πρωί. Το νοσοκομείο έδωσε αντιβιοτικά και έκανε μετάγγιση και τους είπε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο.

Πήρε εξιτήριο.

Ενώ αιμορραγούσε ακόμα, οι απελπισμένοι γονείς έφεραν το μωρό τους σε εμάς – άκουσαν ότι η περίθαλψη ήταν δωρεάν.

©Sara Farid

Ακούγοντας την ιστορία, κοιτάζω το μωρό. Χάνει πολύ αίμα.

Βλέπω μια πάνα γεμάτη αίματα δίπλα της, και υπάρχει μια σύριγγα των 10 ml γεμάτη αίμα από τον ρινογαστρικό σωλήνα της. Είναι έντονο κόκκινο. Αυτό σημαίνει ότι είναι φρέσκο. Αιμορραγεί ακόμα.

Παρά την απώλεια αίματος, φαίνεται να τα καταφέρνει καλά. Δεν έχει πέσει σε σοκ, είναι ακόμα ζεστή και δραστήρια. Το χρώμα της είναι ακόμα αρκετά καλό – δεν φαίνεται αναιμική.

Προειδοποιώ τους γονείς της ότι η κατάσταση της είναι σοβαρή. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά δεν ξέρω αν θα επιβιώσει. Καταλαβαίνουν και μας ευχαριστούν που την δεχτήκαμε.

Της χορηγούμε βιταμίνη Κ – αυτό θα βοηθήσει το αίμα να πήξει. Ελπίζουμε ότι η αιμορραγία θα σταματήσει πριν χάσει πολύ περισσότερο αίμα.

Η αιμορραγία συνεχίζεται όλη τη νύχτα, αλλά το μωρό παραμένει δυνατό.

Την επόμενη μέρα είναι χλωμή και αδύναμη. Της κανονίζουμε μετάγγιση και φαίνεται να ζωντανεύει. Είμαι ανακουφισμένη που βλέπω ότι η αιμορραγία φαίνεται να έχει ελαττωθεί.

Τώρα έχει αρχίσει και πεινάει. Υπάρχει ακόμα μεγάλη ποσότητα από παλιό και πηχτό αίμα στην κοιλιά της, οπότε δεν μπορούμε να την αφήσουμε να τραφεί.

Βλέπω τους γονείς της ξανά την τρίτη μέρα, είναι χαλαροί και χαμογελαστοί. Κοιτάω στο κρεβατάκι της. Είναι ροζ και δραστήρια, κλωτσάει τα πόδια της και προσπαθεί να ρουφήξει οτιδήποτε μπορεί να πλησιάσει.

Φαίνεται υπέροχη.

Έχω συνηθίσει να χρησιμοποιώ τη νοηματική γλώσσα εδώ και να κάνω χειρονομίες στους γονείς της ότι το μωρό τους είναι καλό και δυνατό. Προς έκπληξή μου, ο πατέρας της απαντά στα αγγλικά – «Ναι, είναι πολύ δυνατή», λέει με υπερηφάνεια.

Σ’ ευχαριστώ, λέει. Η γυναίκα του γνέφει, χαμογελώντας ότι συμφωνεί.

Έτσι, εκ μέρους αυτής της οικογένειας, σας ευχαριστώ όλους. Σας ευχαριστώ που μας στηρίζετε. Σας ευχαριστώ για τις δωρεές σας. Σας ευχαριστώ που μας επιτρέπετε να βοηθήσουμε αυτά τα μωρά.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εδώ και 50 χρόνια βρίσκονται πάντοτε στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κρίσεων, σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σε χώρες που μαστίζονται από επιδημίες. Γίνε το μόνο σταθερό που έχουν στην πρώτη γραμμή με τη μηνιαία υποστήριξή σου, για να συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Κάνε κλικ εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα