Η απαίτηση μέτρων κατά της ακρίβειας παραμένει αιχμή του δόρατος για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η απαίτηση μέτρων κατά της ακρίβειας παραμένει αιχμή του δόρατος για τον ΣΥΡΙΖΑ
Με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ρεύματος συναντίεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας συναντιέται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

Στην ανάδειξη του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος της ακρίβειας και ειδικά της ενεργειακής, επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει ότι πλέον στην παρούσα φάση «υπάρχει μια ραγδαία και επικίνδυνη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού».

Σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης θα έχει συνάντηση με Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), την οργάνωση που εκπροσωπεί τις βιομηχανίες υψηλής έντασης. Ένα παραγωγικό επιχειρηματικό κλάδο που πλήττεται ιδιαίτερα από τις συνεχείς ανατιμήσεις του κόστους της ενέργειας.

Πρόκειται για μία ακόμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με παραγωγικούς φορείς όπου το θέμα της ενεργειακής ακρίβειας αναμένεται να κυριαρχήσει. Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συναντηθεί με εκπροσώπους της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ενώ συνεχίζει τις περιοδείες σε γειτονίες της Αθήνας και πόλεις της περιφέρειας. Κοινό στοιχείο όλων αυτών το συναντήσεων είναι το κλίμα διαμαρτυρίες αγανάκτησης και απόγνωσης για το κόστος του ρεύματος και οι εκκλήσεις για αλλαγή πολιτικής.

Θυμίζουμε ότι εδώ και καιρό η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή της προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει επισημάνει το καθεστώς λειτουργίας καρτέλ στην ενεργειακή αγορά. Είχε θέσει μάλιστα ευθέως το ερώτημα: «Το γεγονός ότι οι παραγωγοί με την ιδιότητα του προμηθευτή είναι αδιάφοροι ως τις τιμές που διαμορφώνονται στη χονδρεμπορική αγορά μήπως ενδέχεται να δημιουργεί συνθήκες χειραγώγησης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά;». Επίσης σε κοινή πρωτοβουλία που έλαβε με 4 ακόμη βιομηχανικούς συνδέσμους έχει ζητήσει την λήψη μέτρων «στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της υπερβολικής αύξησης των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά συμπεριλαμβανομένης και της φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας».

Όχι συμβιβασμός με την αισχροκέρδεια

Στην Κουμουνδούρου μιλούν για «φαύλο κύκλο» της ακρίβειας που οδηγεί συνολικά την οικονομία σε ασφυξία δημιουργώντας ένα «καταστροφικό σπιράλ» που μετακυλύει τις αυξήσεις από τη παραγωγική διαδικασία στους καταναλωτές. Για το θέμα των άμεσων παρεμβάσεων προκειμένου να ελεγχθούν οι τιμές της ενέργειας, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη κάνει πολλές δημόσιες παρεμβάσεις προκρίνοντας αποφασιστικές κινήσεις παρέμβασης στην αγορά αλλά και αλλαγών στην ενεργειακή στρατηγική.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα «τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα». Όπως είπε «σε ότι αφορά την καταπολέμηση της ακρίβειας στο ρεύμα, θα εφαρμόσουμε κατά γράμμα τις οδηγίες της Κομισιόν και τις πρακτικές σειράς ευρωπαϊκών χωρών». Σημείωσε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμβιβασμός με την αισχροκέρδεια, ανέφερε ενδεικτικά πως «δε γίνεται το κόστος παραγωγής του ρεύματος να είναι 200 ευρώ και οι παραγωγοί του, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, να διαπραγματεύονται τη χονδρική τιμή του στο χρηματιστήριο ενέργειας στα 400 – 450 ευρώ. Αυτό μπορεί να κοπεί μαχαίρι, με πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ρύθμιση της αγοράς, ενίσχυση της προθεσμιακής και αυστηρούς ελέγχους». Ειδικά για το ζήτημα του πλαφόν στις τιμές καταλόγισε σαφέστατη ευθύνη στην κυβέρνηση λέγοντας πως «αρνείται να θέσει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, όπως έχουμε προτείνει όχι μόνο εμείς εδώ και μήνες, αλλά πλέον και η ίδια η Κομισιόν». Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η απολιγνιτοποίηση της χώρας πρέπει να προχωρήσει όμως «όχι βιαία». Σημείωσε πως «στη παρούσα φάση πρέπει να ξανατεθούν σε λειτουργία λιγνιτικά πεδία που απενεργοποιήθηκαν για να προμηθεύσουν τις υπάρχουσες μονάδες».

Το 14% της αγοραστικής τους δύναμης έχασαν ήδη οι μισθωτοί επισημαίνει ο Νάσος Ηλιόπουλος Eurokinissi

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει συνεχώς την απαίτηση για άμεση αύξηση του κατώτερου μισθού, ως ένα μέτρο δίχως δημοσιονομικό κόστος αλλά αποφασιστικής σημασίας για την ανάσχεση της ακρίβειας. Όπως σημείωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος «σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα, ενώ με βάση στοιχεία του Γενάρη,οι εργαζόμενοι που είναι στον κατώτατο μισθό έχασαν το 14% της αγοραστικής τους δύναμης».

Θύμισε επίσης πως «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο από αυτόν του 2010». Ανέφερε πως επί ΣΥΡΙΖΑ «ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 27% για τους κάτω των 25 ετών και 11% συνολικά, η κατανάλωση ενισχύθηκε και στηρίχθηκαν έτσι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι» αντίθετα η σημερινή κυβέρνηση «αρνείται να αυξήσει τον κατώτατο, ουσιαστικά έχει βάλει πλαφόν στο βασικό μισθό».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα