Ακρόπολη: Οι ουρές, το e-ticket και το πλάνο του υπουργείου
Το μεγάλο θέμα της αναμονής στα εκδοτήρια για τους επισκέπτες της Ακρόπολης και η αλλαγή μετά την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Η θέση των ξεναγών και το σχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού.
- 01 Σεπτεμβρίου 2018 08:23
Φτάνοντας κανείς εν μέσω θέρους στην Διονυσίου Αεροπαγίτου τις πρωινές ώρες, από το μετρό της Ακρόπολης, ένα από τα πρώτα πράγματα που αντικρίζει, είναι μία μεγάλη ουρά ανθρώπων, να περιμένει υπομονετικά σε συνθήκες καύσωνα.
Η ουρά οδηγεί στην είσοδο της Νότιας Κλιτύος της Ακροπόλεως και στα δύο από τα συνολικά επτά ταμεία που υπάρχουν για να εξυπηρετούν όσους θέλουν να επισκεφτούν τον ιερό βράχο-τα άλλα πέντε βρίσκονται στην κύρια είσοδο.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, οι ουρές των τουριστών στην Ακρόπολη συζητήθηκαν εκτενώς, ενώ δεν ήταν λίγα τα τηλεοπτικά και διαδικτυακά ρεπορτάζ που αναδείκνυαν την κατάσταση.
Το News 24/7 επισκέφτηκε περισσότερες από μία φορές μέσα στο καλοκαίρι το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της χώρας. Κάποιες από αυτές ήταν πριν να τεθεί σε εφαρμογή η νέα διαδικασία αγοράς εισιτηρίων μέσω διαδικτύου και κάποιες μετά, ώστε να είμαστε σε θέση να καταγράψουμε την στασιμότητα, ή την όποια βελτίωση σημειώθηκε μετά από αυτή την εξέλιξη. Το νέο σύστημα διάθεσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων βγήκε “στον αέρα” στις 19 Ιουλίου. Τέσσερις ημέρες πριν, η κατάσταση στη είσοδο της Νότιας Κλιτύος ήταν αυτή που φαίνεται στις φωτογραφίες. Παρακολουθήσαμε την ροή της ουράς αυτής, για την οποία πολλοί από τους τουρίστες, των οποίων πλησίαζε η σειρά να εξυπηρετηθούν, δήλωσαν πως περίμεναν “περίπου μία ώρα”. Η αιτία για την μεγάλη αυτή αναμονή προφανής: ο μικρός αριθμός των ταμείων. “Αντί να υπάρχουν δύο θα έπρεπε να υπάρχουν τέσσερα ή πέντε ταμεία στην συγκεκριμένη είσοδο για να γίνεται σωστά η αποσυμφόρηση, καθώς και τα πέντε ταμεία που υπάρχουν επάνω δεν επαρκούν”, αναφέρει στο News 24/7 ο Κρίτων Πιπέρας, πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών.
Ανεβαίνοντας στην κεντρική είσοδο της Ακρόπολης, η ανεπάρκεια των ταμείων γινόταν ακόμη πιο εμφανής. Τα πέντε ταμεία, εκ των οποίων τα δύο εξυπηρετούν αποκλειστικά όσους θέλουν να πληρώσουν με μετρητά, αποδεικνύονται λίγα για τον μεγάλο αριθμό τουριστών, τον μεγαλύτερο των τελευταίων ετών, κάποιες ημέρες.
Όπως γίνεται εμφανές και στο παρακάτω βίντεο, η ουρά έχει μήκος αρκετών μέτρων, ενώ οι επισκέπτες του μνημείου μας είπαν πως χρειάστηκε να περιμένουν γύρω στη μιάμιση ώρα μέχρι να καταφέρουν να πάρουν το “μαγικό χαρτάκι”.
Για τον κ. Πιπέρα, “Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί-γιατί η Ακρόπολη δεν είναι ένας μικρός αρχαιολογικός χώρος, είναι η βιτρίνα της χώρας- μέσα στη σεζόν, θα έπρεπε να λειτουργούν τουλάχιστον δέκα ταμεία και θα έπρεπε να υπάρχουν και άλλα προκειμένου να γίνεται αποσυμφόρηση”. Κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού ανέφεραν στο News 24/7 πως η σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης που σημειώθηκε φέτος είναι λογικό να επιφέρει και αύξηση της αναμονής, όμως τονίζουν πως παρά τον μεγάλο αριθμό τουριστών, αυτή παρέμεινε σε λογικά επίπεδα. Σημαντικό ρόλο στους υψηλούς χρόνους αναμονής, όπως εξηγούν, διαδραματίζουν οι υποδομές πέριξ του χώρου του Ιερού Βράχου, οι οποίες φτιάχτηκαν την δεκαετία του ‘80 και σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής εκείνης. Πλέον, όπως λένε, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις συγχρονες ανάγκες και την αυξημένη κίνηση στην Ακρόπολη.
Η διαδικτυακή εφαρμογή για την αγορά του εισιτηρίου, δημιουργήθηκε προκειμένου να διευκολύνει τους επισκέπτες της Ακρόπολης και άλλων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, καθιστώντας αχρείαστη την αναμονή στα εκδοτήρια. Επισκεπτόμενοι τον χώρο μετά την έναρξη της λειτουργίας της εφαρμογής, οι ουρές αναμονής φαίνονται να παρουσιάζουν κάποια βελτίωση αλλά όχι σημαντική.
Δύο φαίνεται να είναι οι κύριοι λόγοι για την κατάσταση αυτή. Αφ’ ενός μεν το γεγονός ότι η εφαρμογή δεν έχει διαφημιστεί καθόλου, καθώς έπρεπε πρώτα να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της, κάτι που, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές συνέβη και έτσι το πρώτο αυτό διάστημα λειτουργίας του e-ticket κρίνεται επιτυχές. “Παρά την έλλειψη διαφημιστικής καμπάνιας, ο κόσμος το έχει μάθει και το χρησιμοποιεί και το σύστημα έχει καταφέρει να αντέξει σε συνθήκες υψηλής επισκεψιμότητας”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δικαιούχοι μειωμένων εισιτηρίων ή ελευθέρας, ακόμη και αν έχουν αγοράσει ηλεκτρονικά το εισιτήριό τους, θα πρέπει να περιμένουν στις ουρές των εκδοτηρίων για να γίνει η ταυτοποίησή τους και να παραλάβουν το αντίστοιχο εισιτήριο.
Ελπίδα για την επίλυση των ζητημάτων αυτών φαίνεται πως δίνει η εκπόνηση του master plan για την Ακρόπολη, την οποία το υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακοινώσει από τις αρχές Ιουνίου και στόχος της, όπως αναφέρεται στην σελίδα του υπουργείου είναι η “βέλτιστη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των λειτουργιών που σχετίζονται με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων στα σημεία υποδοχής των επισκεπτών της Ακρόπολης”. Όπως ανέφεραν οι πηγές του ΥΠΠΟ στο News 24/7, το σχέδιο αυτό που πιθανότατα θα ανακοινωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα περιλαμβάνει μία σειρά βελτιώσεων στις ήδη υπάρχουσες υποδομές, προκειμένου να ανταπεξέρχονται στις σύγχρονες ανάγκες της Ακρόπολης.
Μεταξύ άλλων, πιθανολογείται ότι θα περιλαμβάνει την καθιέρωση ενός fast lane εκδοτηρίου, προκειμένου να εξυπηρετούνται ταχύτερα οι δικαιούχοι μειωμένων εισιτηρίων και ελευθέρας, καθώς και την προσθήκη ενός επιπλέον εκδοτηρίου, πέραν αυτών στο Θέατρο του Διονύσου και στην κεντρική είσοδο της Ακροπόλεως. Αντίστοιχη προσθήκη πραγματοποιήθηκε στην Κνωσό, αναφέρουν οι πηγές του υπουργείου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν, όπως λένε, πλέον ουρές. Το αν αυτό θα επιτευχθεί και στην Ακρόπολη είναι κάτι που θα αποδειχθεί την επόμενη τουριστική σεζόν.