5G: Η Γαλλία συνιστά στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της να αποφεύγουν τον εξοπλισμό της Huawei

5G: Η Γαλλία συνιστά στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της να αποφεύγουν τον εξοπλισμό της Huawei
Δίκτυο 5G AP

Η Γαλλία δεν απαγορεύει τον εξοπλισμό της Huawei, αλλά του βάζει οκταετή ημερομηνία λήξης και συνιστά στους τηλεπικοινωνιακούς πάροχους της χώρας να τον αποφεύγουν

Ο γενικός διευθυντής της γαλλικής εθνικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας (Agence nationale de sécurité des systèmes informatiques, ANSSI), ο Γκιγιόμ Πουπάρ, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή ότι οι αρχές της χώρας του δεν θα «απαγορεύσουν πλήρως» την αξιοποίηση του εξοπλισμού της κινεζικής κατασκευάστριας Huawei για τη δημιουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας και τηλεματικής πέμπτης γενεάς (5G), ωστόσο επισήμανε πως συνιστούν να αποφεύγεται.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα υπάρξει πλήρης απαγόρευση», τόνισε ο Πουπάρ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos. Όμως, ειδικά όσον αφορά τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες «που δεν αξιοποιούν το τρέχον διάστημα» τον εξοπλισμό της κινεζικής βιομηχανίας, «τους συνιστούμε να μην το κάνουν», συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αξιώνει τα τελευταία χρόνια από τους συμμάχους της να αποκλείσουν τη Huawei από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, διότι διατείνεται πως το Πεκίνο θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον εξοπλισμό της για κατασκοπεία. Η διεύθυνση της Χουάγουεϊ διαψεύδει ότι ο εξοπλισμός της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.

Πηγές προσκείμενες στη γαλλική κυβέρνηση είχαν δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τον Μάρτιο ότι δεν θα επιβληθεί απαγόρευση στη χρήση του εξοπλισμού της κινεζικής βιομηχανίας στην οικοδόμηση του δικτύου νέας γενιάς τηλεφωνίας και τηλεματικής της Γαλλίας. Από τη φύση τους, τα δίκτυα αυτά ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο για να γίνεται κατασκοπεία, αφού οι υπηρεσίες που προσφέρονται προϋποθέτουν τη χρήση προσωπικών δεδομένων των πελατών.

Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης για τον εξοπλισμό της Χουάγουεϊ θεωρείτο κρίσιμη για τους δύο από τους τέσσερις μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς πάροχους της χώρας (Bouygues Telecom και SFR), καθώς περίπου το 50% των δικτύων τους βασίζεται σε μηχανήματα που παράγει ο κινεζικός όμιλος.

«Για αυτούς που χρησιμοποιούν ήδη» εξοπλισμό παραγόμενο από τη Χουάγουεϊ, «εκδίδουμε άδειες διάρκειας μεταξύ τριών και οκτώ ετών», διευκρίνισε ο Πουπάρ στη συνέντευξή του στη Λεζ Εκό.

Η Orange, η οποία ανήκει στο γαλλικό δημόσιο, έχει ήδη επιλέξει τις ευρωπαϊκές ανταγωνίστριες του κινεζικού κολοσσού, τις Nokia και Ericsson, για την προμήθεια εξοπλισμού που θα αξιοποιήσει για το δίκτυο 5G που θα δημιουργήσει.

Ο Γκιγιόμ Πουπάρ επέμεινε ότι από αυτή την εβδομάδα, οι πάροχοι που δεν έχουν λάβει ήδη ρητή έγκριση για την αξιοποίηση του εξοπλισμού της Χουάγουεϊ μετά την παρέλευση της προθεσμίας θα πρέπει να θεωρούν πως έχουν λάβει αρνητική απάντηση.

Πρόσθεσε ότι η επιλογή του Παρισιού να περιορίσει την πρόσβαση της κινεζικής βιομηχανίας στη γαλλική αγορά 5G ελήφθη για να προστατευθεί «η γαλλική εθνική κυριαρχία» και δεν αποτελεί εχθρική ενέργεια έναντι της Κίνας.

Δεν πρόκειται για «καταγγελία της Χουάγουεϊ, ούτε για ρατσισμό σε βάρος της Κίνας», σημείωσε ο γενικός διευθυντής της ANSSI. «Το μόνο που επισημαίνουμε είναι πως ο κίνδυνος δεν είναι ο ίδιος όταν επιλέγονται ευρωπαίοι προμηθευτές και όταν επιλέγονται μη ευρωπαίοι».

«Βρισκόμαστε σε φάση διαχείρισης κινδύνου», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως το Παρίσι θα θεωρούσε«καταστροφικό» το ενδεχόμενο όλες οι telco να επέλεγαν «τον ίδιο προμηθευτή» εξοπλισμού, «ακόμη κι αν ήταν γαλλική εταιρεία».

«Οι αποφάσεις είναι έτοιμες», συμπλήρωσε ο Πουπάρ, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που είχε μεταδοθεί από το Γαλλικό Πρακτορείο την Τρίτη, ότι δηλαδή το μόνο που απέμενε ήταν οι υπογραφές των συναρμοδίων υπουργών.

Σε αυτό το στάδιο, μόλις τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (η Χουάγουεϊ, η Νόκια και η Έρικσον) είναι σε θέση να προσφέρουν εξοπλισμό για τη δημιουργία δικτύων 5G, με την κινεζική βιομηχανία να θεωρείται η πιο προχωρημένη στο πεδίο αυτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα