Επεισόδια στο Ιράν μετά την αύξηση της τιμής της βενζίνης
Μία μέρα αφότου αυξήθηκε απροειδοποίητα η τιμή της βενζίνης κατά 50%, ξέσπασε πλήθος διαδηλώσεων και επεισοδίων σε πολλές πόλεις του Ιράν.
- 16 Νοεμβρίου 2019 09:00
Διαδηλώσεις και επεισόδια ξέσπασαν αργά χθες το βράδυ σε πολλές πόλεις του Ιράν, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ύστερα από την ξαφνική αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 50% την οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Ροχανί εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Η αλλαγή αυτή παρουσιάστηκε ως μέτρο του οποίου τα έσοδα θα διανεμηθούν στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, σε μια πετρελαιοπαραγωγική χώρα της οποίας η οικονομίας –που υφίσταται ασφυξία από τις κυρώσεις των ΗΠΑ– αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9% το 2019. Ωστόσο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και μεταξύ των πολιτικών που επέκριναν τη στιγμή που επέλεξε η κυβέρνηση, μερικούς μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα που προγραμματίζονται για τον Φεβρουάριο.
Έγιναν «μεγάλες» διαδηλώσεις στη Σιρτζάν (κεντρικά), όπου πολίτες «επιτέθηκαν σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων μέσα στην πόλη και αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά», σύμφωνα με το IRNA, πριν η αστυνομία παρέμβει για να τους απομακρύνει. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Μασχάντ (βόρεια), στην πόλεις Αβάζ, Σιράζ και Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο τμήμα της χώρας, στη Μπιρτζάντ (ανατολικά) καθώς και σε πόλεις στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όπως η Αμπαντάν και η Χοραμσάρ.
Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους αλλά οι συγκεντρώσεις ήταν μικρής έκτασης και διαλύθηκαν γύρω στα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), σύμφωνα με το IRNA. Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το IRNA, είχε αναφέρει νωρίτερα ότι τα επεισόδια ξέσπασαν σήμερα.
Χθες, η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε αύξηση τουλάχιστον κατά 50% της τιμής της βενζίνης, που ήταν προηγουμένως στα 10.000 ριάλ, κάτω από 8 λεπτά του ευρώ. Τώρα καθορίστηκε στα 15.000 ριάλ για μέγιστη ποσότητα 60 λίτρων τον μήνα. Κάθε επιπλέον λίτρο θα κοστίζει 30.000 ριάλ (22 λεπτά του ευρώ).
Το Ιράν είναι μια από τις χώρες με τις χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα λόγω των μεγάλων επιδοτήσεων. Τα έσοδα από την αύξηση της τιμής της βενζίνης πρέπει να διανεμηθούν στους Ιρανούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, δηλαδή περίπου στο 75% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί.