SOS εκπέμπουν τα ξενοδοχεία της Αθήνας – Κάτω από 50% οι πληρότητες το 2021

SOS εκπέμπουν τα ξενοδοχεία της Αθήνας – Κάτω από 50% οι πληρότητες το 2021
Εργαζόμενοι σε ξενοδοχείο. shutterstock

Την άμεση ανάγκη στρατηγικής για τη διαχείριση του προορισμού Αθήνα – Αττική εξέφρασαν οι ξενοδόχοι.

Σε νέο αδιέξοδο φαίνεται να οδηγούνται τα ξενοδοχεία της Αθήνας, αφού 20 μήνες μετά την πανδημία – που κυρίως παρέμεναν κλειστά ή υπολειτουργούσαν – και οι επόμενοι μήνες δεν κινούνται με θετικό ρυθμό. Το 5άμηνο Ιούνιος – Οκτώβριος ’21 όπου η ζήτηση ήταν καλή, δεν μπορεί να καλύψει τα κενά, τις απώλειες αλλά και τις ανάγκες που προκλήθηκαν.

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν τόσο από τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία Απόδοσης ξενοδοχείων τα οποία η Ένωση συγκεντρώνει με τη συνεργασία της GBR Consulting, όσο και απ’ όσα ειπώθηκαν από τους εκπροσώπους των ξενοδοχείων της Αθήνας – Αττικής κατά την συνεδρίαση της 51ηης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού.

Όπως επισημαίνεται η Αθήνα, τους μήνες που προηγήθηκαν μπορεί να κατάφερε να συναγωνιστεί άξια τους ανταγωνιστές της, ωστόσο, με μια μέση πληρότητα που δεν ξεπερνά το 45% στο 10μηνο 2021 -έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου- και με πλήθος ξενοδοχειακών και μη ξενοδοχειακών κλινών κάθε τύπου να προστίθενται διαρκώς στην προσφορά της χωρίς στρατηγική, χωρίς πλάνο και χωρίς την αντίστοιχη ζήτηση να τις υποστηρίζει, το μέλλον διαφαίνεται δύσκολο.

Οι ξενοδόχοι τόνισαν ότι τα νέα δεδομένα σε ζήτηση, κλίνες και ανταγωνισμό, απαιτούν μια νέα στρατηγική διαχείρισης του προορισμού, με γνώμονα την ποιότητα στη προσφορά αλλά και μια ανανεωμένη πρόταση προς τον επισκέπτη που θα υποστηρίξει την ‘επόμενη ημέρα’ του προορισμού.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κα Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς και απευθυνόμενη προς τον υπουργό Τουρισμού, τόνισε μεταξύ άλλων ότι « Οι θετικές επιδόσεις για την Αθήνα από τον Ιούνιο -Ιούλιο 21 έως και τον Οκτώβριο και με έναν Νοέμβριο χωρίς επισκέπτες μαραθωνοδρόμους, με μια μέση πληρότητα που δεν ξεπερνά το 45% – και μένουμε εδώ, διότι δεν διαφαίνεται κάτι θετικό για τους επόμενους μήνες- σίγουρα δεν είναι σε θέση να αναπληρώσουν τις τεράστιες απώλειες δυο ετών πανδημίας και όσων προηγήθηκαν τα έτη 2008-2018 ειδικά για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία.

Στα όσα ήδη αντιμετωπίζουμε σε πανελλαδικό επίπεδο, έρχονται να προστεθούν ένας νέος δύσκολος χειμώνας που δεν γνωρίζουμε που θα μας οδηγήσει εκ νέου, διεθνώς, θέματα με τις αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια, σοβαρά θέματα που αφορούν στην Απασχόληση και τους εργαζομένους».

Όπως είπε η πρόεδρος της Ένωσης «βρισκόμαστε ενώπιον ενός κινδύνου υπερπροσφοράς κλινών όλων των τύπων στην πόλη μας, δυσανάλογου με τη ζήτηση και έχουμε σοβαρά θέματα παραξενοδοχίας και αθέμιτου ανταγωνισμού» και πρότεινε τη θέσπιση από το Υπουργείο θεσμών ή και Οργανισμών Διαχείρισης των προορισμών, αρχής γενομένης από την Αθήνα- Αττική ως περιφέρεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν επίσης και οι Πρόεδροι ΣΕΤΕ και ΞΕΕ κ.κ. Γιάννης Ρέτσος και Αλέξανδρος Βασιλικός αντίστοιχα, οι οποίοι επεσήμαναν κατ’ αρχήν, την αισιοδοξία που πρέπει να διατηρηθεί, αλλά και την σύνεση που πρέπει να επιδειχθεί, προκειμένου να ξεπεραστεί η δύσκολη αυτή περίοδος που διανύουμε.

Μίλησαν επίσης για τις επιμέρους παραμέτρους που επιδρούν στην διαμόρφωση της κίνησης, αλλά και για τα ειδικά θέματα της Αθήνας συγκριτικά με άλλους προορισμούς της χώρας. Τονίσθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να υποστηριχθούν στο εξής οι καθ΄ όλα νόμιμες, υγιείς, κατάλληλες για την Αθήνα επενδύσεις που θα εξασφαλίσουν νέα πνοή στην «επόμενη ημέρα» για την Αθήνα.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας από την πλευρά του, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ξενοδόχους για τις προτεραιότητες του Υπουργείου, που είναι μεταξύ άλλων και η υποστήριξη των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, καθώς και ο ίδιος γνωρίζει πως δέχονται ιδιαίτερες πιέσεις αυτή τη περίοδο και μέχρι να ανανήψει ο Ελληνικός Τουρισμός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα