Κορονοϊός: 17.421 κρούσματα και σχεδόν 300 θάνατοι την πρώτη εβδομάδα lockdown

Κορονοϊός: 17.421 κρούσματα και σχεδόν 300 θάνατοι την πρώτη εβδομάδα lockdown
Σε οριακά σημεία πλέον η κατάσταση στο ΕΣΥ. AP

Μάχη με τον χρόνο για να κρατηθεί όρθιο το ΕΣΥ. Η πρώτη εβδομάδα του απαγορευτικού δείχνει το δρόμο για επέκταση του lockdown και μέσα στο Δεκέμβριο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη εβδομάδα του lockdown, έκλεισε με δραματικά επιδημιολογικά στοιχεία, μια κατάσταση που αναμένεται να συντηρηθεί και το επόμενο δεκαήμερο.

Από το προηγούμενο Σάββατο οπότε και εφαρμόστηκε η απόφαση του πρωθυπουργού για καθολικό απαγορευτικό στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί συνολικά 17.421 νέα κρούσματα, ήτοι το 25% του συνόλου από την αρχή της επιδημίας κορονοϊού, καθώς επίσης και 282 νέοι θάνατοι (πλέον είναι πάνω από 300).

Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους περίπου 340, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ΜΕΘ είναι καλυμμένες σε ποσοστό περίπου 80%, με τη Θεσσαλονίκη να μην έχει διαθέσιμες πλέον.

Η κατάσταση αυτή ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, όμως το ζήτημα είναι πόσο θα διαρκέσει. Το lockdown αποφασίστηκε προκειμένου να σταθεροποιηθούν σε πρώτη φάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ώστε στη συνέχεια να είναι δυνατή η σταδιακή απομείωση. Όμως, φαίνεται πως θα χρειαστεί αφενός περισσότερος χρόνος και όχι μόνο 3 εβδομάδες, αφετέρου και ακόμη πιο αυστηρά μέτρα τα οποία, έτσι κι αλλιώς, λαμβάνονται.

Με βάση το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης βέβαια, αναμένεται πανελλαδικά επιδείνωση των στοιχείων. Η συγκεκριμένη περιφέρεια βέβαια, δείχνει να σταθεροποιείται, σε υψηλά επίπεδα όμως εκεί συμπληρώνονται 11 μέρες με lockdown, μέσα στις οποίες καταγράφηκε η πλέον δραματική φάση της επιδημίας.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσα σε αυτή εβδομάδα που έκλεισε χθες Παρασκευή 13/11 είχαν διενεργηθεί 150.000 μοριακά τεστ. Ο αριθμός αυτός έδειξε ότι το ποσοστό θετικότητας είναι 11,6% δηλαδή περισσότεροι από 1 στους 10 που έκανε τεστ τελικά φέρει τον νέο κορονοϊό. Σημαντικό δε ποσοστό είναι και ασυμπτωματικά άτομα.

Είναι χαρακτηριστικά τα λεγόμενα της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση εισαγωγών σε κλίνες COVID αλλά και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες 10 ημέρες με αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. “Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο peak αυτού του δεύτερου κύματος” σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι “σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες τα 39 άτομα την ημέρα. Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων, είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα ανά ασθενή”.

Με τα παραπάνω λεγόμενα γίνεται κατανοητό ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Μάλιστα προκειμένου να ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας, υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο να γίνει εντονότερη η ανάγκη συνδρομής των ιδιωτικών κλινικών με επίταξη.

Σημειώνεται μάλιστα ότι κατά την χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης, Κοντοζαμάνης, εξήγησε για ποιο λόγο η επίταξη του ιδιωτικού τομέα αποτελεί το τελευταίο όπλο που θα χρησιμοποιηθεί.

Ειδικότερα, πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται στα όρια του. Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για ποιο λόγο η κυβέρνηση διστάζει να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να απορροφήσει την πίεση από το Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση για τον κορονοϊό εξήγησε για ποιο λόγο η επίταξη του ιδιωτικού τομέα αποτελεί την τελευταία επιλογή.

«Η επίταξη είναι το τελευταίο όπλο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Αυτό οφείλεται στο ότι η επίταξη δεν γίνεται δωρεάν για το κράτος. Πληρώνουμε ό,τι και να επιτάξουμε είτε είναι ιδιώτης είτε είναι προσωπικό. Αν επιτάσσαμε όλες αυτές τις δομές στο πρώτο κύμα της πανδημίας που δεν χρειάστηκε, θα είχαμε πετάξει τα χρήματα τα οποία διαθέτουμε» ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε το εξής: «Τώρα έχουμε κάνεει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν το ΕΣΥ, υπάρχει μία συνεργασία σε εξέλιξη με τον ιδοωτικό τομέα σε ότι αφορά τις ιδιωτικές κλινικές, υπάρχει σχέδιο για την επίταξη και αν χρειαστεί θα το αξιοποιήσουμε».

Θυμίζουμε ότι με σχετική απόφαση της κυβέρνησης μέχρι τις 31/12/2020 δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των ιδιωτικών κλινικών ή θεραπευτηρίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα