Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι σφίγγουν τον κλοιό, η διπλωματία υποχωρεί

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι σφίγγουν τον κλοιό, η διπλωματία υποχωρεί
Πόλεμος στην Ουκρανία AP

Αμείωτη η ένταση πυρός των Ρώσων σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ουκρανίας την ώρα που η διπλωματία φέρεται να έχει μπει σε δεύτερο πλάνο.

To ρωσικό σφυροκόπημα επί του συνόλου, σχεδόν, του ουκρανικού εδάφους συνεχίστηκε και την Παρασκευή.

Πλέον οι Ρώσοι έχουν βάλει στο στόχαστρό τους και τη Λβιβ, που βρίσκεται στα δυτικά της Ουκρανίας μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Πολωνία κάτι που σημαίνει ότι γενικεύουν τις επιθέσεις τους. Το Λβιν βομβαρδίστηκε από αέρος από το πρωί της Παρασκευής.

Την ίδια ώρα το δράμα της Μαριούπολης και των αποκομμένων από τον υπόλοιπο κόσμο κατοίκων της. Οι μάχες είναι σφοδρές ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ενημέρωσε σήμερα ότι στενεύει το κλοιό γύρω από την πόλη κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το δήμαρχο της πόλης.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του είπε ότι εξακολουθούν να αγνοούνται πολλοί άμαχοι που φέρεται να έχουν θαφθεί κάτω από τη συντρίμμια του Δημοτικού Θεάτρου που βομβάρδισαν οι Ρώσοι. Πάντως κάποιοι από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους λειτουργούν και έτσι άμαχοι μπόρεσαν και την Παρασκευή να διαφύγουν.

Συνολικά 9.145 άμαχοι απομακρύνθηκαν την Παρασκευή, μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, από ουκρανικές πόλεις που πολιορκούνται ή βομβαρδίζονται, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Οι Ρώσοι δεν παραλείπουν επίσης να πιέζουν το Χάρκοβο ανατολικά αλλά και την πρωτεύουσα, το Κίεβο στο οποίο πάντως εξακολουθούν να συναντούν ικανή αντίσταση από τους Ουκρανούς. Μόνο στην πρωτεύουσα οι νεκροί μέχρι στιγμής υπολογίζονται σε 222, εκ των οποίων οι 60 είναι πολίτες και 4 παιδιά.

Το προσφυγικό κύμα αυξάνεται σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο. Οι Ουκρανοί που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους αφήνοντας πίσω τους τη φρίκη του πολέμου υπολογίζονται πλέον σε 3,3 εκατομμύρια ενώ οι εκτοπισμένοι από τις εστίες τους είναι σχεδόν διπλάσιοι, 6,5 εκατομμύρια. Τα μεγέθη είναι τρομακτικά και αποτυπώνουν το εύρος της τραγωδίας.

Διπλωματικά την Παρασκευή δεν υπήρξε η παραμικρή σοβαρή εξέλιξη. Ο Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε άλλη μία φορά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να του εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της κατάστασης στη Μαριούπολη ενώ ο Τζο Μπάιντεν είχε βιντεοδιάσκεψη με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι οι διαπραγματευτικές ομάδες συζητούν μικρές διαφοροποιήσεις σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας εάν η Ουκρανία δεν επιχειρήσει πλέον να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax, ο Μεντίνσκι ανέφερε πως οι απόψεις Ρωσίας και Ουκρανίας ευθυγραμμίζονται περισσότερο για την ουδετερότητα της Ουκρανίας και την εγκατάλειψη της ένταξης στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Από την άλλη, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Πούτιν, πολύ πριν μιλήσει τηλεφωνικά Μακρόν, είχε επιδοθεί και σε μία προπαγανδιστική κίνηση μιλώντας στο στάδιο Λουζνίκι για τα οκτώ χρόνια από την προσάρτηση της Κριμαίας. Το στάδιο ήταν κατάμεστο αλλά σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες κάποιοι από τους θεατές υποχρεώθηκαν να παρακολουθήσουν δια ζώσης τη φιέστα του Ρώσου προέδρου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα