Eurogroup: Αποφασίζει σήμερα για τη δημοσιονομική χαλάρωση
Την πρώτη δημοσιονομική χαλάρωση μετά το 2008 αποφασίσει σήμερα το Eurogroup. Τι ζητά και τι περιμένει η Ελλάδα.
- 16 Μαρτίου 2020 06:15
Η διαφορά είναι ότι αυτήν την φορά το Eurogroup θα πρέπει να αντιμετωπίσει το εντελώς απρόβλεπτο πρόβλημα του κορονοϊόυ αφού κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ακόμη ούτε τη διάρκεια αλλά ούτε το εύρος των συνεπειών του. Η Ευρώπη παίρνοντας τη δεύτερη θέση διεθνώς στην περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους μετά την Κίνα δέχεται ήδη μια ασύμμετρη απειλή στην οικονομία της.
Το μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν ομολογήσει ότι έχουν οι τρείς μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Οι δύο πρώτες έχουν ήδη προχωρήσει σε ανακοίνωση μέτρων στήριξη των οικονομιών τους πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Άλλωστε η επιδημία του κορονοϊού ήρθε να επιδεινώσει την εικόνα της οικονομικής επιβράδυνσης των μεγάλων οικονομιών του Ευρώ που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από το τέλος του 2019. Παρά τις εκκλήσεις των διεθνών οργανισμών για χρήση των πλεονασμάτων που σωρεύονταν τα προηγούμενα χρόνια για επενδύσεις υπήρχαν σοβαρές επιφυλάξεις από τις Βόρειες χώρες και κυρίως την Γερμανία.
Ο κορονοϊός όμως ήρθε να προειδοποιήσει ότι χωρίς την λήψη μέτρων η επιβράδυνση μπορεί εύκολα να γίνει ύφεση και σε Γερμανία και Γαλλία, εκτός από την Ιταλία που πλέουν θα είναι πολύ δύσκολο να την αποφύγει.
Η ευκαιρία της Ελλάδας
Σε αυτό το σκηνικό η Ελλάδα θα συμπλεύσει με την κοινή πεποίθηση ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να χαλαρώσουν έστω και για ένα χρόνο για να αποφύγει η Ευρωπαϊκή οικονομία την κατάρρευση.
Επίσης θα ζητήσει τη εξαίρεση από το υπολογισμό του αποτελέσματος του προϋπολογισμού του συνόλου των δαπανών που θα γίνουν για την αντιμετωπση των συνεπειών του κορονοϊού.
Παράλληλα, για να επιβεβαιώσει άλλη μια φορά το γεγονός ότι είναι ειδική περίπτωση η Ελλάδα, έχει ήδη ζητήσει την εξαίρεση και ενός πακέτου δαπάνών ύψους 280 εκ ευρώ που αποδεδειγμένα έχουν γίνει για την κάλυψη των αναγκών του μεταναστευτικού.
Όλα αυτά βέβαια χωρίς να έχει υποχωρήσει στα θέματα που έχει βάλει από το τέλος του 2019 στο τραπέζι για την χρήση των κονδυλίων από κέρδη ομολόγων για επενδύσεις, την μεταφορά υπερπλεονασμάτων από χρόνο σε χρόνο για την εφαρμογή μόνιμων μέτρων αλλά και ο πιο μακροπρόθεσμος στόχος για την μείωση των δημοσιονομικών στόχων ως το 2022.
Στην παρούσα φάση η Ελλάδα έχει το καλό ότι έχει δίπλα της τους θεσμούς που θα προσυπογράψουν την αναγκαιότητα υλοποίησης όλων των αιτημάτων της Ελλάδας. Μαζί με την γενικότερη αβεβαιότητα για την πορεία της Ευρώπης το κλίμα είναι θετικό για τα ελληνικά αιτήματα καθώς κανείς δεν θέλει να σκέφτεται ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ξανά το ζήτημα Ελλάδα .
Αναγκαία η εξειδίκευση των μέτρων
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα καθοριστούν μέτρα σε τρείς κατευθύνσεις Την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, την στήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και την εξασφάλιση της ρευστότητας των επιχειρήσεων . Για την τρίτη δράση η Commssion έχει βάλει στο τραπέζι 38 δις ευρώ.
Το πιο κρίσιμο είναι τα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και απασχόλησης που θα είναι παρεμβάσεις ξεχωριστές για κάθε κράτος μέλος αφού η διάρθρωση της κάθε οικονομίας διαφέρει από τις υπόλοιπες. Αυτό το σύνολο των μέτρων θα πρέπει να σχεδιαστεί καλύτερα για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.