Κορονοϊός: Τι είναι το “Pingdemic” και γιατί τρομοκρατεί τους Βρετανούς
Χάος έχει παρατηρηθεί σε πολλούς τομείς της χώρας, μεταξύ άλλων το χονδρεμπόριο και τα σούπερ μάρκετ, καθώς το "pingdemic" κράτησε στο σπίτι χιλιάδες εργαζόμενους, ως μέτρο προστασίας κατά του κορονοϊού.
- 22 Ιουλίου 2021 15:06
Η 19η Ιουλίου προοριζόταν να σηματοδοτήσει το τέλος μιας μεγάλης περιόδου απαγορεύσεων, lockdown και περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία, αφού η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το άνοιγμα της οικονομίας, με τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.
Ωστόσο, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα πανδημίας, καθώς παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα, με περισσότερα από 44.000 να καταγράφονται μόνο χθες Τετάρτη, ενώ οι Βρετανοί φαίνεται πως βρίσκονται μπροστά και σε μια νέα απειλή.
Το νέο είδος… “πανδημίας”, ονομάζεται “pingdemic“, και προκύπτει από το λογοπαίγνιο με τις λέξεις “ping” -τον ήχο της ειδοποίησης που λαμβάνει κάποιος στο κινητό του και το “epidemic” – επιδημία), με πολλούς ανθρώπους να λαμβάνουν ειδοποίηση από την ειδική εφαρμογή ότι πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για 10 ημέρες.
Η Ομοσπονδία Βρετανών Διανομέων Τροφίμων απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση της Βρετανίας, ζητώντας να χαλαρώσει τους κανόνες αυτοαπομόνωσης που ισχύουν για όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα Covid-19, καθώς, μεταξύ άλλων, απειλείται ο ανεφοδιασμός των σούπερ μάρκετ, την ίδια στιγμή που οι Βρετανοί υπουργοί τονίζουν ότι η εφαρμογή συμβάλλει σημαντικά στην ανάσχεση της εξάπλωσης της Covid-19.
Η δραστική μείωση του προσωπικού έχει προκαλέσει χάος σε διάφορους τομείς όπως το χονδρεμπόριο, τα σούπερ μάρκετ, η μεταφορά εμπορευμάτων, ο μεταποιητικός τομέας και ο τομέας της φιλοξενίας.
Σε αντίδραση, πολλοί πολίτες έχουν απλώς διαγράψει την εφαρμογή από τα τηλέφωνά τους.
Οι Βρετανοί υπουργοί τονίζουν ότι η εφαρμογή συμβάλλει σημαντικά στην ανάσχεση της εξάπλωσης της Covid-19, την ώρα που παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα, με περισσότερα από 44.000 να καταγράφονται μόνο χθες Τετάρτη.
Στο πρωτοσέλιδό τους βρετανικές εφημερίδες είχαν σήμερα φωτογραφίες άδειων ραφιών στα σούπερ μάρκετ.
«Αυτή η pingdemic οξύνει την πίεση στους εμπόρους να διατηρήσουν τις ώρες λειτουργίας τους και να ανεφοδιάζονται», δήλωσε ο Άντριου Όπι στέλεχος της Ομοσπονδίας Βρετανών Λιανεμπόρων. «Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα», τόνισε.
Πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως και η ένωση παραγωγών κρέατος και εταιρείες μεταφορών καταγγέλλουν την έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς μέρος των εργαζομένων τους αναγκάστηκε να μπει σε καραντίνα.
Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Iceland ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη λειτουργία κάποιων καταστημάτων της λόγω της έλλειψης προσωπικού. Η αλυσίδα διανομής τροφίμων στη Βρετανία «βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης» καθώς οι απουσίες λόγω covid-19 επιδείνωσαν την ήδη μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, επεσήμανε ένωση της βιομηχανίας κρέατος.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει δεσμευθεί να εξαιρέσει από την υποχρέωση να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση κάποιοι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, όπως οι υπάλληλοι των εταιρειών σιδηροδρόμων, με την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της covid-19 ή έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.
Το μέτρο ήδη ισχύει από τη Δευτέρα για τους εργαζόμενους στο εθνικό σύστημα υγείας «σε εξαιρετικές περιστάσεις».
Ο υπουργός επιχειρήσεων Κουάσι Κουαρτένγκ δήλωσε σήμερα στο BBC ότι ο κατάλογος με τους εργαζόμενους που θα εξαιρούνται από την καραντίνα θα δημοσιευτεί «σήμερα», αλλά πρόσθεσε ότι θα είναι περιορισμένος.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις