Αλαλούμ με τις πατέντες των εμβολίων στην Ευρώπη – Γερμανία VS ΗΠΑ

Αλαλούμ με τις πατέντες των εμβολίων στην Ευρώπη – Γερμανία VS ΗΠΑ
Ευρωκοινοβούλιο AP

Η άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας θα μπορούσε να βελτιώσει την παγκόσμια πρόσβαση σε προσιτά εμβόλια και άλλα ιατρικά προϊόντα, δηλώνουν οι υποστηρικτές του μέτρου. Οξύνεται το debate για τις πατέντες των σκευασμάτων. Καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ στο ΕΚ.

Με 333 ψήφους υπέρ και 328 κατά, υπερψηφίστηκε οριακά η τροπολογία του Ευρωκοινοβουλίου για την άρση της πατέντας παραγωγής των εμβολίων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού για τις πιο φτωχές χώρες, έτσι ώστε να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλα αυτά, την ώρα που η πανδημία βρίσκεται στο τέταρτο κύμα της με πολλά κράτη της ΕΕ να λαμβάνουν νέα έκτακτα μέτρα, ενώ ανησυχία υπάρχει για νέες μεταλλάξεις, μιας και η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η εν λόγω τροπολογία του ΕΚ υπερψηφίστηκε με ψήφους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, δηλαδή της “προοδευτικής πτέρυγας” του Κοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ συντάχθηκαν με τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ καταψηφίζοντας τη πρόταση.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν ακόμη να δημοσιοποιηθούν πλήρως οι μελλοντικές συμφωνίες προκαταβολικής αγοράς, ιδίως για τα εμβόλια επόμενης γενιάς, και οι συμβάσεις αυτές να περιλαμβάνουν απαιτήσεις διαφάνειας για τους προμηθευτές.

Ο αντιπρόεδρος του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολίασε σχετικά:

“Μεγάλη νίκη! Το ΕΚ ζητά με τροπολογία που μόλις εγκρίναμε την άρση της πατέντας για τα εμβόλια για τη Covid-19, για “να ενισχυθεί η παγκόσμια πρόσβαση σε οικονομικώς προσιτά εμβόλια”. Την πρόταση καταψήφισαν πάλι οι 8 ΕΒ της ΝΔ! Η δημόσια υγεία, πάνω από τα κέρδη των Big Pharma!

Η τροπολογία που προβλέπει εξαιρέσεις για το πατεντάρισμα για την ενίσχυση των αναπτυσσόμενων κρατών, εγκρίθηκε με 333 υπέρ, 328 κατά και 26 αποχή. Την υπερψήφισαν σύσσωμες η Αριστερά, Σοσιαλιστές & Πράσινοι. Καταψηφίστηκε από όλη την ευρωομάδα της ΝΔ”.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προτείνει όριο εννέα μηνών ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του κορονοϊού για ταξίδια εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ, καθώς και την προτεραιοποίηση των εμβολιασμένων ταξιδιωτών.

Για την ώρα, η ΕΕ αναμένεται να συστήσει στις χώρες – μέλη να συνεχίσουν να δέχονται όλους τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιασθεί με εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα προτείνει στις ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν από τις 10 Ιανουαρίου σε όλους όσοι έχουν εμβολιασθεί με εμβόλια που έχει εγκρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Διχασμός στην Ευρώπη, Γερμανία VS ΗΠΑ

Θυμίζουμε πως κατά της άρσης της πατέντας έχει ταχθεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με τον αμερικανό οικονομολόγο, Γιόζεφ Στίγκλιτς, να υποστηρίζει πως η καγκελάριος “είναι το πιο σημαντικό εμπόδιο αυτή τη στιγμή. Πάνω από 100 χώρες στηρίζουν την άρση της πατέντας, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ. Πιστεύω ότι εάν η Γερμανία αναθεωρούσε τη στάση της, θα έκαναν το ίδιο και άλλες χώρες. Και τότε θα υπήρχε επαρκής πλειοψηφία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ώστε να περάσει η άρση της πατέντας”.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, επίτροπος εμπορίου, ο οποίος είχε αντιταχθεί σε ένα σχέδιο μείωσης της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των πατέντων, δήλωσε τώρα ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει περιορισμένες εξαιρέσεις. Η Ινδία και η Νότια Αφρική πιέζουν για την κατάργηση των ελέγχων της πνευματικής ιδιοκτησίας, ώστε οι εγχώριοι παραγωγοί να μπορούν να αναπαράγουν προϊόντα όπως αυτά της AstraZeneca και της Pfizer, χωρίς να τους πληρώνουν δικαιώματα. Ο Ντομπρόβσκις πρότεινε στοχευμένες παραιτήσεις από τα δικαιώματα, κατ’ εξαίρεση, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες πληροφορίες για τη πρότασή του.

“Η προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας είναι ζωτικής σημασίας για χώρες που θέλουν να προσελκύσουν επενδύσεις, προκειμένου να αναπτύξουν τη δική τους παραγωγική ικανότητα”, είπε, τονίζοντας πως θα χρειαστεί συναίνεση “για αυτό το κρίσιμο θέμα και να παραμείνουμε δεσμευμένοι στο σκοπό μας”.

Οι υπουργοί Εμπορίου θα συναντηθούν στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα, με το θέμα των εμβολίων να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα τους.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πλήρη παραίτηση από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας από τις 5 Μαίου, αλλά η ΕΕ λέει ότι αυτό θα μείωνε το κίνητρο για τις εταιρείες για να επενδύουν περισσότερα χρήματα για τις έρευνές τους για τη βελτίωση των σκευασμάτων. Παράλληλα η Ευρώπη κατηγορεί τις ΗΠΑ πως μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων της προς τρίτες χώρες.

Η απόφαση του ΕΚ θα μπορούσε να δημιουργήσει ελπίδες για συμφωνία στον ΠΟΕ την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο για την ώρα η Ινδία απορρίπτει οποιοδήποτε συμβιβασμό.

Εμβόλιο του κορονοϊού 2021 Matt Rourke/AP Photo

 

“Είναι αλήθεια ότι το τρέχον μοντέλο έχει συμβάλει στην επίτευξη προόδου στον τομέα της υγείας και της οικονομίας με το πέρασμα των χρόνων. Ωστόσο, η πανδημία έχει ήδη προκαλέσει πάνω από 3 εκατομμύρια θανάτους και χρειαζόμαστε έκτακτες λύσεις”, είναι η εισήγηση της επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτχε Γκαρσία Πέρεζ (Ισπανία). “Κινδυνεύει η ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στα εμβόλια επειδή δεν γεννήθηκαν στο σωστό μέρος. […] Η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει τα εμβόλια ως παγκόσμιο κοινό αγαθό του οποίου η τιμή και ποσότητα δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια τριών ή τεσσάρων φαρμακευτικών εταιρειών”, τόνισε από την πλευρά του ο Φιλίπ Λάμπερτς (Πράσινοι, Βέλγιο).

“Πώς καταλήξαμε εδώ; Σήμερα, για ακόμη μια φορά, συζητάμε την άρση της πατέντας των εμβολίων COVID-19. Αυτό θα έπρεπε να ήταν σαφές από την αρχή”, έχει τονίσει ακόμη η Μανόν Ομπρί (Η Αριστερά, Γαλλία).

Οι ευρωβουλευτές που αντιδρούν υποστηρίζουν ότι η άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας δεν θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο και πρότεινουν εναλλακτικές οδούς για την παροχή βοήθειας στις χώρες που βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση.

Η Εστέρ ντε Λανζ (ΕΛΚ, Κάτω Χώρες) είχε τονίσει ότι η ΕΕ έχει εξάγει σχεδόν τόσα εμβόλια όσα έχει κρατήσει για εσωτερική χρήση. “Πρέπει να αρθούν οι φραγμοί που εμποδίζουν την εξαγωγή υλικών και εμβολίων, κυρίως εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Οι δωρέες πρέπει να αυξηθούν. Η παραγωγή πρέπει να αυξηθεί δραστικά, όχι μόνο εδώ αλλά και στην Αφρική, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική”.

Ο Ντάσιαν Τσιόλος (Renew Europe, Ρουμανία) είπε ότι η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση της πατέντας των εμβολίων δεν απευθύνει τα πραγματικά προβλήματα. “Ο [πρόεδρος των ΗΠΑ] Μπάιντεν δεν προτείνει κατάλληλες λύσεις, η άρση των πατεντών είναι χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στείλουμε άμεση βοήθεια στους φτωχούς ανθρώπους”.

Ο Ρομάν Χάιντερ (Ταυτότητα και Δημοκρατία, Αυστρία) εξέφρασε ακόμη αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορέσουν να παράγουν εμβόλια σε ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι οι δυτικές χώρες, η Κίνα και η Ρωσία.

AP/Hassene Dridi

 

Αξίζει να αναφερθεί πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει οδηγήσει στα δικαστήρια τη Moderna σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Όπως αποκάλυψαν οι New York Times, η Μoderna δεν συμπεριέλαβε τρεις επιστήμονες των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας στη λίστα των εφευρετών του εμβολίου, όταν υπέβαλε αίτημα για την κατοχύρωση του κεντρικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας τον Ιούλιο. Χάρη στο εμβόλιο, το μοναδικό εμπορικό προϊόν της, η Moderna περιμένει έσοδα 15-18 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και μέχρι 22 δισ. το 2022.

Μοιράζει την πατέντα του φαρμάκου κατά της Covid-19 η Merck

Από τη δική της μεριά η Merck υπέγραψε με το Medicines Patent Pool μια συμφωνία-ορόσημο για την εθελοντική αδειοδότηση προκειμένου να επεκταθεί η χαμηλού κόστους πρόσβαση του αναπτυσσόμενου κόσμου στο αντιιικό χάπι της κατά της Covid-19.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες συμφωνίες αδειοδότησης χωρίς royalties που υπογράφει φαρμακευτική εταιρεία για βασική ιατρική τεχνολογία κατά της Covid-19.

Θεραπεία της Merck κατά του κορονοϊού shutterstock

 

Η Merck έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνίες με διάφορους παρασκευαστές στην Ινδία, στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για τη θεραπεία αυτή, η οποία ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Η κίνηση της Merck έρχεται σε αντίθεση με τις Pfizer και Moderna, που μέχρι στιγμής αρνούνται να μοιραστούν τη δική τους τεχνολογία εμβολίων -πολιτική που έχει επικριθεί έντονα από στελέχη του δημόσιου τομέα υγείας, που υποστηρίζουν πως η στάση αυτή συμβάλλει στην έλλειψη εμβολίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Medicines Patent Pool, η συμφωνία της Merck είναι η πρώτη του είδους της που συνάπτεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα καταστήσει ευρύτερα διαθέσιμο σε περισσότερες από 100 χώρες το molnupiravir.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα