Γιατί η κυβέρνηση δεν μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο

Γιατί η κυβέρνηση δεν μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο
Γιάννης Οικονόμου ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο Γ. Οικονόμου απάντησε για τον ΕΦΚ, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν κρατά στην άκρη έσοδα και τόνισε: “Δεν μπορούμε να ανακουφίσουμε το ίδιο όλους, οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι”.

Η κυβέρνηση επιμένει στην απόφαση της να μη μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι με την επιδότηση η έκπτωση για όσους έχουν ανάγκη είναι μεγαλύτερη.

Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην παρέμβει στην ΕΦΚ “γιατί βούληση μας είναι να βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά αυτούς που έχουν ανάγκη”. Επικαλέστηκε δε ότι με την επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου το όφελος 15 λεπτά, δηλαδή διπλάσια έκπτωση από αυτή που θα προέκυπτε από μείωση του ΕΦΚ, ο οποίος όπως ανέφερε με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία μπορεί να μειωθεί κατά οκτώ λεπτά.

Θέλησε επίσης να διαψεύσει τα σενάρια ότι η κυβέρνηση έχει στο δημόσιο ταμείο χρήματα, τα οποία όμως δεν διαθέτει σε μέτρα στήριξης για να τα κρατήσει “καβάντζα” σε περίπτωση εκλογών. Ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι “δεν υπάρχουν υπερβάλλοντα έσοδα που η κυβέρνηση κρατά και δεν αποδίδει στην κοινωνία”. Υπενθύμισε ότι η στήριξη της κοινωνίας από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα αγγίζει τα 4 δισ ευρώ και τόνισε ότι η στήριξη αυτή “δεν έχει συνοδευτεί από κανένα νέο φόρο και δεν έχουμε πάρει πίσω καμία φορολογική ελάφρυνση”.

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα της ΚΕΔΕ για επιπλέον ενίσχυση και των δήμων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι: “Η κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει τις επιπτώσεις με έμφαση στους πιο ευάλωτους και σε συγκεκριμένους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τις επιπτώσεις, ούτε να ανακουφίσουμε το ίδιο όλους. Να μη διαλύσουμε τα δημόσια οικονομικά. Οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι”.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα στηρίξει ειδικά τους αγρότες σε Πέλλα και Ημαθία, που διέθεταν το 60% της παραγωγής σε ροδάκινα στη Ρωσία, ο κ.Οικονόμου δήλωσε ότι όλοι οι φορείς θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλιστούν αγορές για τα ελληνικά προϊόντα σε τιμές συμφέρουσες, εκτιμώντας ότι αυτό δε θα είναι δύσκολο χάρη στην ποιότητα που τα χαρακτηρίζει.

Εκτίμησε δε ότι η εξάρτηση της χώρας μας από την εισαγωγή ρωσικών σιτηρών δεν είναι μεγάλη και συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων. Ανέφερε όμως ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα πιθανά σενάρια και στον τομέα αυτό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα