Αποστάσεις Αθήνας από τις δηλώσεις για “εγκληματία Πούτιν” και τη νέα κόντρα ΗΠΑ-Κίνας

Αποστάσεις Αθήνας από τις δηλώσεις για “εγκληματία Πούτιν” και τη νέα κόντρα ΗΠΑ-Κίνας
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

“Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να αποφασίσει ποιος είναι εγκληματίας πολέμου”, σημείωσε ο Γ.Οικονόμου, ενώ τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν την έχει εμποδίσει να έχει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Η κυβέρνηση ναι μεν έχει συνταχθεί απολύτως με τη Δύση όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, αποφεύγει όμως να υιοθετήσει επισήμως το χαρακτηρισμό “εγκληματίας πολέμου” του Τζο Μπάιντεν για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία της για το ενδεχόμενοι οι ΗΠΑ να πιέσουν και για κυρώσεις στην Κίνα, δεδομένης της παρουσίας της COSCO στον Πειραιά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς εάν και η Αθήνα θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι εγκληματίας πολέμου, απάντησε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να αποφασίσει ή να διερευνά ποιος είναι εγκληματίας πολέμου, αλλά των ευρωπαϊκών και διεθνών πιστοποιημένων οργανισμών.

Σημείωσε όμως ότι τις τελευταίες εβδομάδες η διεθνής κοινότητα βλέπει να ισοπεδώνεται μία χώρα με χτυπήματα σε σχολεία, μαιευτήρια και θρησκευτικούς χώρους, ενέργειες που όπως τόνισε δε συνάδουν ούτε με ένα θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων. Έδειξε έτσι ότι η κυβέρνηση επί της ουσίας συμφωνεί με το χαρακτηρισμό μεν, αποφεύγει όμως να τον υιοθετήσει επισήμως, παραπέμποντας στο διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για τις πιθανές συνέπειες για τη χώρα μας από μία νέα ρήξη των σχέσεων ΗΠΑ- Κίνας δεδομένης της παρουσίας της COSCO στον Πειραιά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αυτό όμως δεν την έχει εμποδίσει να έχει πολυδιάστατη εξωτερική και να βρίσκει διαύλους επικοινωνίας με άλλες χώρες που αναγνωρίζουν στη δική μας χώρα έναν έντιμο και αξιόπιστο εταίρο, καθώς και ένα παράγοντα σταθερότητας σε μία ενδιαφέρουσα και κρίσιμη περιοχή του κόσμου. Δήλωσε δε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπηρετεί αυτή την αρχή με όπλο τις αξίες της χώρας μας και τόνισε ότι η χώρα μας “έχει αποδείξει ότι είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για νέους επενδυτές και για όσους είναι ήδη χρόνια εδώ”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα