Κίνδυνος αυξήσεων από το ράλι στις τιμές αγροτικών προϊόντων
Πώς διαμορφώθηκαν οι τάσεις στις διεθνείς αγορές αγροτικών προϊόντων τον τελευταίο μήνα. Οι υποχωρήσεις και οι αυξήσεις. Τι δείχνουν τα στοιχεία.
- 22 Ιουλίου 2021 06:21
Μικτές τάσεις παρατηρήθηκαν τον τελευταίο μήνα στις διεθνείς αγορές αγροτικών προϊόντων, με το σιτάρι, τη ζάχαρη, το βαμβάκι, τον χυμό πορτοκαλιού, τη σόγια και το ρύζι να καταγράφουν άνοδο, ενώ σημαντική πίεση δέχθηκε το καλαμπόκι, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών που καταρτίζει η Τράπεζα Πειραιώς.
Αν και ο δείκτης εμπορευμάτων υποχώρησε σε μηνιαίο επίπεδο (-2,60%), ο δείκτης αγροτικών προϊόντων καταγράφει κέρδη (+1,32%). Οι προβλέψεις για επιβραδυνόμενο ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας (εκτίμηση για 5,6% το 2022 έναντι 8,5% το 2021) και οι εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας (ύπαρξη μεταλλάξεων) εκτιμώνται ως επιπρόσθετοι παράγοντες, με την τεχνική του εικόνα να παραμένει σχετικά αρνητική βραχυπρόθεσμα, ενώ μακροπρόθεσμα εμφανίζεται θετική.
Ειδικότερα, στα σιτηρά (καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι), οι άσχημες καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να αποτελούν πρόκληση για την παραγωγή, υποστηρίζοντας υψηλότερες τιμές, σημειώνουν οι αναλυτές. Το πιθανό έλλειμμα προσφοράς ζάχαρης και οι αλλαγές των καιρικών συνθηκών πιθανά να ενισχύσουν στο μέλλον την τιμή της περαιτέρω. Η συνέχιση της πανδημίας, παράλληλα με την πτώση παραγωγής πορτοκαλιών, πιθανά να οδηγήσει σε νέα αύξηση τιμών του χυμού. Για το βαμβάκι, ο συνδυασμός χαμηλών αποθεμάτων και ισχυρής ζήτησης ευνοεί σημαντικά την ενίσχυση της τιμής του. Για τα βοοειδή, η αναμενόμενη πρόσκαιρη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και το αυξημένο κόστος ζωοτροφών ενδεχόμενα να ασκήσουν ανοδική πίεση στις τιμές τους. Ο αντίκτυπος της πανδημίας με πιθανούς περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο προβλέπεται να ασκήσει ανοδική πίεση στην τιμή του ρυζιού βραχυπρόθεσμα.
Όλες οι παραπάνω αυξήσεις ενδεχομένως να μετατραπούν σε νέο κόστος για τους καταναλωτές, καθώς αυξάνει η ζήτηση χωρίς ωστόσο να έχει αποκατασταθεί η ομαλότητα στις διεθνείς μεταφορές (επιπλέον κόστος), ενώ οι καιρικές συνθήκες φαίνεται να έχουν επηρεάσει σοβαρά τις ποσότητες της παραγωγής.
Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, οι τιμές των κόκκων του καφέ στις διεθνείς αγορές έχουν εκτιναχθεί καθώς οι καλλιέργειες στη Βραζιλία, τον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο, επλήγησαν από τη σφοδρότερη ξηρασία του τελευταίου αιώνα σχεδόν, οδηγώντας στο πρώτο έλλειμμα προσφοράς στην αγορά του καφέ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επίσης, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κολομβία διέκοψαν τις εξαγωγές νωρίτερα φέτος, σπρώχνοντας ακόμα υψηλότερα τις τιμές. Στις αρχές Ιουνίου, το προθεσμιακό συμβόλαιο αναφοράς στη Νέα Υόρκη για την ποικιλία αράμπικα, μια από τις premium ποικιλίες, σκαρφάλωσε στο υψηλό 4,5 περίπου ετών του 1,70 δολαρίου τη λίβρα, σχεδόν 70% υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Οι τιμές έχουν έκτοτε διολισθήσει στο 1,50 δολάριο τη λίβρα -και πάλι μια σημαντική άνοδος σε σχέση με το 2020.
Αν και στο σύνολο τους οι εισαγωγείς διατηρούν πάντοτε κάποια εργαλεία αντιστάθμισης των έντονων διακυμάνσεων στις τιμές – «κλειδώνουν» δηλαδή σε σταθερή τιμή τις προμήθειες τους- εν τούτοις η παρατεταμένη διαταραχή στις αγορές εμπορευμάτων και πρώτον υλών και τα προβλήματα σε μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, δεν φαίνεται να υποχωρούν, οδηγώντας σε ράλι τις τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων που αποτελούν εξάλλου και βασικά ήδη διατροφής.
Παρόλα αυτά οι αναλυτές τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα εκτιμούν ότι η πίεση από τις πρώτες ύλες είναι ακόμη ανεκτή, καθώς αφενός η ζήτηση δεν είναι ισχυρή, και αφετέρου τόσο ο ανταγωνισμός όσο και το μειωμένο εισόδημα προς κατανάλωση, ανακόπτουν σχέδια αύξησης τιμών στα τελικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις