Καπνογόνα, πέτρες απειλές: Ναυμαχία Γάλλων – Βρετανών για τα χτένια

Καπνογόνα, πέτρες απειλές: Ναυμαχία Γάλλων – Βρετανών για τα χτένια
ΙΤV News

Αλιευτικά από τη Γαλλία καταδίωξαν βάρκες από τη Βρετανία, πετώντας καπνογόνα. Οι Βρετανοί απάντησαν με πέτρες. Δείτε το video και διαβάστε το λόγο της συμπλοκής.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια αναταραχή στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέρου και όχι μόνο, με τουρκικά αλιευτικά να μπαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να ψαρεύουν. Στις 13 Αυγούστου έγινε και καταγγελία Ελλήνων αλιέων, για χρήση πυρών από τουρκικά αλιευτικά, με τον πρόεδρο των ψαράδων της Λέρου, Χρήστο Τσακιριό να μιλά στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88.6 και να τονίζει “πρέπει να καταλάβετε ότι το θέμα πλέον δεν έχει να κάνει μόνο με τη δουλειά μας αλλά και με το νησί. Είναι δυνατόν να πλησιάζουν στα 300μ από την ακτή; Εριξαν στον αέρα, προφανώς για εκφοβισμό. Δεν αποκλείεται να το ξανακάνουν και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη ανησυχία”.

Συμπλοκές ωστόσο, είχαμε και στη Νορμανδία, όπου είναι σε εξέλιξη “ο πόλεμος για τα χτένια”. Σύμφωνα με πληροφορίες του ITV, Γάλλοι ψαράδες πέταξαν καπνογόνα σε βρετανικά πλοία, με τους Βρετανούς να απαντούν με ρίψη πετρών και ύβρεις. Στην καταδίωξη έγιναν και επικίνδυνες μανούβρες, ευτυχώς όμως, δεν υπήρξαν τραυματίες.

Το ρεπορτάζ του Sky News αναφέρει ότι περίπου 40 γαλλικά καϊκια συγκεντρώθηκαν το βράδυ, στα νερά του Baie de Seine, που είναι γεμάτα χτένια, για να διαμαρτυρηθούν για τη “λεηλάτηση” των χτενιών από τους Βρετανούς. Τι ακριβώς εννοούν;

Οι Βρετανοί μπορούν να ψαρεύουν στο συγκεκριμένο σημείο, όλη τη χρονιά. Οι Γάλλοι από την άλλη, έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν στα συγκεκριμένα νερά, για δουλειά από την 1η Οκτωβρίου έως τις 15 του Μάη. Αυτό είναι το διάστημα που τους έχει δώσει ο Πρόεδρος Macron, ως ελεύθερο για την αλίευση χτενιών. Kατήγγειλαν πως οι Βρετανοί εξαντλούν τα αποθέματα και ζητούν να προσδιοριστεί συγκεκριμένο διάστημα και σε εκείνους.

Για την ιστορία, η συγκεκριμένη διένεξη αποτελεί την πραγματικότητα στη ζωή των ψαράδων, ένθεν κι ένθεν τα τελευταία 15 χρόνια. Οι δυο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία, την τελευταία πενταετία, με τους Γάλλους να την μπλοκάρουν “γιατί για τους Βρετανούς είναι… ανοιχτό το μπαρ. Οι Γάλλοι το χρησιμοποιούμε για περιορισμένο διάστημα“, όπως είπε ο επικεφαλής των ψαράδων στη Νορμανδία, Dimitri Rogoff.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα