Ο πανικός του κορονοϊού – Πώς να διαχειριστούμε το άγχος

Ο πανικός του κορονοϊού – Πώς να διαχειριστούμε το άγχος
Κορονοϊός στην Ιταλία AP

Το News 24/7 μίλησε με την Εύη Καραγεώργου, κλινική ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια, η οποία μας εξηγεί πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος των ημερών.

Τις τελευταίες ημέρες οι συζητήσεις γυρνάνε γύρω από ένα ζήτημα. Κορονοϊός.

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και τα μέτρα ασφαλείας γίνονται ολοένα και πιο αυστηρά δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται.

Το News 24/7 μίλησε με την Εύη Καραγεώργου, κλινική ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια η οποία και μας εξήγησε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος των ημερών.

Σε πρώτη φάση είναι πολύ σημαντικό να διακρίνουμε τα είδη του άγχους αλλά και το πώς αυτό εκδηλώνεται

Το άγχος των ανθρώπων αυτή την περίοδο είναι λογικό και αναμενόμενο. Όπως τονίζει η κα Καραγιώργου, μέχρι ενός σημείου είναι φυσιολογικό να αγχωνόμαστε και να μας επηρεάζει η κατάσταση γύρω μας. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που ήδη ταλαιπωρούνται από αγχώδεις διαταραχές όπως για παράδειγμα κρίσεις πανικού ή φοβίες. Την περίοδο αυτή είναι πιθανό το άγχος τους να εντείνεται.

Άνθρωποι που πάσχουν από κάποια διαταραχή άγχους υγείας, έχουν δηλαδή κάποια υποχονδριακά στοιχεία, είναι πιθανό το άγχος τους να διογκωθεί.

Όμως πρόκειται για μια συγκεκριμένη ομάδα, που ήδη ταλαιπωρείται από κάποια συμπτωματολογία και πυροδοτείται ακόμα πιο έντονα. Είναι πολύ σημαντικό να διαχωριστεί από το εύλογο άγχος που προκύπτει από μια απειλητική κατάσταση, τονίζει η Εύη Καραγεώργου.

Τι ισχύει για τους ανθρώπους που πάσχουν ήδη από αγχώδεις διαταραχές;

“Στην περίπτωση που για παράδειγμα πάθει κάποιος κρίση πανικού δεν μπορούμε να πούμε χωρίς δεύτερη σκέψη ότι αυτό οφείλεται στην υπάρχουσα κατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε αν ο άνθρωπος έχει πάθει ξανά κρίσεις πανικού αλλά και τι τον αγχώνει.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται ήδη σε μια κατάσταση συναισθηματικά δύσκολη και η αγχογώνος περίοδος εντείνει το πρόβλημά του. Είναι πολύ σημαντικό να μην γενικεύουμε και να μην γινόμαστε αφοριστικοί”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το άγχος – στα λογικά πλαίσια – είναι χρήσιμο

“Το άγχος δεν είναι μόνο αναμενόμενο αλλά αποδεκτό και μάλιστα πολύ χρήσιμο, καθώς μας κινητοποιεί. Πρέπει να προσέχουμε και η πρόληψη είναι σημαντική.

Αυτό χρειάζεται μια κινητοποίηση και το λειτουργικό άγχος είναι αυτό που μας την προσφέρει προκειμένου να προσέχουμε την υγεία μας. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα θεμιτό και χρήσιμο αυτή την περίοδο”.

Εκλογίκευση του άγχους

“Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να μην προσπαθούμε να αποφύγουμε τις δύσκολες σκέψεις γιατί αυτό αποτελεί και μια παροδική λύση. Στόχος μας δεν είναι να σκεφτούμε πιο θετικά σε μια κατάσταση τόσο σοβαρή αλλά να την διαχειριστούμε πιο ρεαλιστικά και να είμαστε κοντά στην πραγματικότητα.

Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα της κατάστασης χωρίς όμως να κάνουμε καταστροφικά σενάρια και να μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο άγχους.

Σημαντικό είναι ότι άνθρωποι που ήδη ταλαιπωρούνται από αγχώδεις διαταραχές και τα συμπτώματά τους εντείνονται αυτή την περίοδο να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό, ώστε να διαχειριστούν το άγχος τους καλύτερα.

Και στις δύο περιπτώσεις η διαχείριση είναι η λύση και όχι η αποφυγή ή η θετική σκέψη“, συμπληρώνει.

Κριτική σκέψη και φιλτράρισμα της πληροφορίας που δεχόμαστε

Η Ευή Καραγιώργου επισημαίνει την σημασία της κριτικής σκέψης σε μια περίοδο που μια πληθώρα ειδήσεων κατακλύζει τις οθόνες μας.

“Χρειάζεται φιλτράρισμα των πληροφοριών που δεχόμαστε, αλλά και μια πιο κριτική ματιά. Δεν χρειάζεται να υποτιμήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά παράλληλα δεν χρειάζεται να μας καταβάλει.

Αν συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε είναι καλό να είμαστε σε επικοινωνία με τους γιατρούς μας, προκειμένου να μας απαντήσουν σε τυχόν απορίες”.

Ενώ κατηγορηματικά λέει όχι σε φάρμακα αγχολυτικά και ψυχοφάρμακα χωρίς οδηγίες και προτροπή ψυχιάτρου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα