Bloomberg: Αυτές οι χώρες είναι πρωταθλήτριες στο δείκτη καινοτομίας το 2019

Bloomberg: Αυτές οι χώρες είναι πρωταθλήτριες στο δείκτη καινοτομίας το 2019
Καινοτομία - Φωτό αρχείου AP

Αυτές είναι οι πιο καινοτόμες χώρες στον κόσμο σύμφωνα με το 2019 Bloomberg Innovation Index. Ποιά θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στη φετινή κατάταξη.

Σημαντικές ανακατατάξεις περιλαμβάνει η λίστα με τις πιο καινοτόμες χώρες στον κόσμο για φέτος, σύμφωνα με το 2019 Bloomberg Innovation Index. Η Νότια Κορέα μπορεί να διατήρησε και φέτος(για 6η συνεχή χρονιά) την πρωτιά της, την ακολουθεί όμως με αμελητέα διαφορά η Γερμανία, που “εκτινάχθηκε” στη δεύτερη θέση -από την τέταρτη πέρυσι – έχοντας πετύχει θεαματικές επιδόσεις στους επί μέρους δείκτες της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Η Ελλάδα υποχώρησε φέτος στην 35η θέση, χάνοντας τέσσερις θέσεις από την περυσινή κατάταξη όπου καταλάμβανε την 31η θέση, ανάμεσα στις 60 πιο καινοτόμες χώρες στον κόσμο.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Φινλανδία, η Ελβετία, το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Γαλλία. Η πιο θεαματική ανακατάταξη στο top-10 είναι αυτή των ΗΠΑ, που κατάφεραν να ανακάμψουν και να επιστρέψουν στην πρώτη δεκάδα από την οποία είχαν “εξοστρακιστεί” πέρυσι για πρώτη φορά στα χρονικά.

Στην πρώτη 20άδα, αξιοσημείωτη είναι η υποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στη 18η θέση, με την Κίνα (16η) να την περνά για πρώτη φορά. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τόσο η Κίνα, όσο και το Ισράηλ, πέτυχαν την πιο εντυπωσιακή άνοδο φέτος, ανεβαίνοντας πέντε θέσεις στη λίστα σε σχέση με το 2018.

Η Κύπρος βρίσκεται στην 48η θέση – υποχωρώντας μια θέση σε σχέση με πέρυσι – ενώ σταθερή στην 33η θέση παρέμεινε η Τουρκία.

Η υψηλότερη “νέα είσοδος” για φέτος ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που κατέλαβαν την 46η θέση, ενώ μια θέση στη λίστα εξασφάλισαν φέτος για πρώτη φορές πολλές αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Χιλή, το Μεξικό και το Βιετνάμ. Στην λίστα επανέκαμψε μετά από ένα χρόνο απουσίας και η Βραζιλία (45η), ενώ εκτός βρέθηκαν φέτος η Τυνησία και η Ουκρανία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να καταρτιστεί η λίστα, στο “μικροσκόπιο” του Bloomberg μπαίνουν 200 οικονομίες από όλον τον κόσμο, οι οποίες βαθμολογούνται σε επτά κατηγορίες, όπως οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, η παραγωγικότητα και η συγκέντρωση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, σε μία κλίμακα από το 0 έως το 100.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα