Πώς θα φτιάξεις scrambled eggs χωρίς αυγά

Πώς θα φτιάξεις scrambled eggs χωρίς αυγά
Tα scrambled eggs χωρίς αυγά δεδομένα έχουν το 'εφέ' της κανονικής έκδοσης της συνταγής. Shutterstock

Η ομελέτα χωρίς αβγά είναι last year. Η Σαρακοστή είναι εδώ και ακόμα και αν δεν κάνετε νηστεία, πάλι κάτι τρώτε κάθε μέρα, οπότε γιατί να μη δείτε μια εναλλακτική συνταγή που εμπνεύστηκαν vegans.

Για αρχή να πούμε πως το αυγό χρησιμοποιείται ως πηκτικό σε πολλές συνταγές (πχ στην κρέμα καραμελέ). Στα scrambled eggs θα λέγατε πως το κύριο συστατικό δεν θα μπορούσε να λείψει. Έλα όμως, που τελικά μπορεί. Ας δούμε τη συνταγή. Δηλαδή, τι παίρνει τη θέση των αυγών.

Το τόφου είναι προϊόν από σόγια που κάνει θραύση στην Ασία και πωλείται σε κομμάτια που παραπέμπουν σε τυρί. Είναι πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, δεν έχει πολλές θερμίδες και δίνει στον οργανισμό απαραίτητα αμινοξέα. Επίσης, χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο πρωτεϊνούχων τροφών, ζωικής προέλευσης, καθώς έχει 14 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια. Η ίδια ποσότητα καλύπτει το 65% του ασβεστίου που πρέπει να λαμβάνουμε κάθε μέρα. Έχει μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Και κάτι ακόμα: διαθέτει ουσίες που βοηθούν στη μνήμη και αυτές που ενισχύουν την καλή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Για να το παρασκευάσετε, θα χρειαστείτε πέντε φλιτζάνια γάλα σόγιας καλής ποιότητας, μισό φλιτζάνι νερό και μιάμιση κουταλιές σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού. Πρώτα αναμειγνύετε το νερό με το χυμό λεμονιού. Μετά ζεσταίνετε το γάλα σόγιας σε μια κατσαρόλα, ανακατεύετε διαρκώς -για να μην ‘πιάσει’ στον πάτο του σκεύους- και αφότου βράσει το αφαιρείτε από τη φωτιά. Ανακατέψτε άλλα 2-3 λεπτά έως ότου κρυώσει και μετά προσθέστε το μισό μείγμα που φτιάξατε εξ αρχής, σιγά σιγά. Όταν τελειώσετε ‘πατήστε’ το ξύλινο κουτάλι στο γάλα, για να σταματήσει η περιστροφή και έπειτα βάλτε το άλλο μισό μείγμα του νερού με το λεμόνι. Αυτήν τη φορά ανακατέψτε μπρος, πίσω. Μπορείτε να δείτε το video για τις κινήσεις και το τι θα κάνετε μετά. Επίσης, μπορείτε και να αγοράσετε έτοιμο το τόφου, από καταστήματα με ασιατικά προϊόντα.

Πέραν του τόφου, όπως γράφει το My Darling Vegan για τα scrambled eggs χωρίς αυγά θα χρειαστείτε ένα ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο), σκόρδο (μια σκελίδα πολτοποιημένη), δυο κουταλιές διατροφική μαγιά (αυτή η πλήρης πρωτεΐνη που διαθέτει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα υπάρχει στα supermarkets), λεμόνι και αλάτι. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και όποια άλλα λαχανικά σας αρέσουν.

Ζεστάνετε μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου σε ένα τηγάνι -σε μέτρια θερμοκρασία. Μετά σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ενόσω είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία, στεγνώστε το τόφου (βάλτε το ανάμεσα σε δυο κομμάτια χαρτιού κουζίνας) και σπάστε το σε κομματάκια, με τα δάχτυλα σας. Έπειτα προσθέστε τη διατροφική μαγιά, το λεμόνι και τα μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Ανακατέψτε και προσθέστε στο τηγάνι. Ψήστε για 2-3 λεπτά. Σερβίρετε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα