Πρεμιέρα με απουσίες και… Μπολσονάρου για το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός

Πρεμιέρα με απουσίες και… Μπολσονάρου για το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός
Το logo του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ AP

Παγκοσμιοποίηση, χρέος και λίγο από λατινοαμερικανική ακροδεξιά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Με σημαντικές απουσίες αρχίζει σήμερα το απόγευμα τις εργασίες του το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός, όπου περισσότεροι από 3.000 πολιτικοί, κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, επιστήμονες, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες από 110 χώρες – μεταξύ των οποίων και 65 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αναμένεται να μετάσχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που ξεκινά επισήμως αύριο στο ελβετικό θέρετρο.

“Ντεμπούτο” για τον ακροδεξιό Μπολσονάρου

Στο Νταβός θα κάνει το ντεμπούτο του στη διεθνή σκηνή σήμερα, πρώτη ημέρα του Φόρουμ, ο ακροδεξιός νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος θα απευθυνθεί για πρώτη φορά σε ηγέτες από όλο τον κόσμο μετά την ορκωμοσία του στις αρχές του μήνα. Αν και ο αμφιλεγόμενος λαϊκιστής ηγέτης έχει ήδη ανακοινώσει σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση υποδομών, ακόμη δεν είναι γνωστό αν θα επιλέξει όντως υπερφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές.

“Βρισκόμαστε εδώ για να δείξουμε ότι η Βραζιλία άλλαξε” διαβεβαίωσε σήμερα ο ακροδεξιός πρόεδρος  κατά την άφιξή του στο Νταβός.

“Θέλουμε να δείξουμε ότι η Βραζιλία λαμβάνει μέτρα προκειμένου ο κόσμος να μας εμπιστευτεί εκ νέου, προκειμένου οι επιχειρηματικές σχέσεις να ανθίσουν ξανά, χωρίς ιδεολογικό προσανατολισμό” εξήγησε ο επικεφαλής του κράτους της Βραζιλίας, που μίλησε σε δημοσιογράφους στο φουαγιέ του ξενοδοχείου του.

Χρησιμοποιώντας τον όρο “ιδεολογικό προσανατολισμό”, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου αναφέρεται στις αριστερές κυβερνήσεις που κρατούσαν τα ηνία της Βραζιλίας για 13 χρόνια (2003-2016), κι οποίες προωθούσαν τις σχέσεις Νότου με Νότο, διατηρώντας στενές σχέσεις με τη Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες κατόπιν του Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο ο πρόεδρος της Βραζιλίας χαρακτηρίζει “δικτάτορα”.

“Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε μια ασφαλής χώρα για τους επενδυτές, ιδίως για την αγροτική επιχειρηματικότητα, που είναι πολύ σημαντική για εμάς” τόνισε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

Ως από τις ισχυρότερες αγροτικές οικονομίες παγκοσμίως, η Βραζιλία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κρέατος και σόγιας παγκοσμίως. Όμως, οι προασπιστές του περιβάλλοντος θεωρούν ότι η επέκταση της αγροτικής επιχειρηματικότητας γίνεται σε βάρος του δάσους του Αμαζονίου και των δικαιωμάτων των αυτόχθονων φυλών.

Το ταξίδι στην Ελβετία είναι το πρώτο επίσημο στο εξωτερικό για τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, που ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η ομιλία που θα εκφωνήσει αύριο στο Νταβός, που “επανεξετάστηκε και διορθώθηκε από πολλούς υπουργούς” θα είναι “πολύ σύντομη” και θα στοχεύει στο να παρουσιάσει τη “νέα Βραζιλία που αναδύεται με την άφιξή μας στην εξουσία”.

Ο επικεφαλής του βραζιλιάνικου κράτους μετέβη στο Νταβός συνοδευόμενος από μια αντιπροσωπεία πρωτοκλασάτων υπουργών. Μεταξύ αυτών ο “υπερ-υπουργός” Οικονομίας Πάουλο Γκέντες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σέρζιο Μόρου, ένας πρώην δικαστής αντιδιαφθοράς.

Το παρών αναμένεται να δώσει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, αλλά όχι οι πρόεδροι των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ, Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντιμίρ Πούτιν. Θα παραστεί, επίσης, η πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαίρ Μπολσονάρο, που στο Νταβός θα εκφωνήσει την παρθενική του ομιλία, ενώ θα απουσιάσει και η Τερέζα Μέι.

Στο επίκεντρο της προσοχής του φετινού φόρουμ θα βρεθούν  η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ο λαϊκισμός, οι πολιτικές εντάσεις, οι εμπορικοί πόλεμοι και η ασάφεια που επικρατεί όσον αφορά την πορεία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ αποτελούν κάποιες από τις βασικές ανησυχίες των παγκόσμιων ηγετών, σύμφωνα με έρευνες και προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν πριν από τη διεξαγωγή της συνόδου του Νταβός.

Φέτος το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει θέμα: “Παγκοσμιοποίηση 4.0”, το οποίο αποτελεί το όραμα ενός κόσμου που διασυνδέεται και αντιμετωπίζει την οικονομική ανισότητα, σε κοινή πορεία με το παγκοσμιοποιημένο εμπόριο και την παραγωγή.

Το παγκόσμιο χρέος στα 244 τρισεκατομμύρια δολάρια

Την πρώτη ημέρα του Φόρουμ θα συζητηθεί ο κίνδυνος μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης και το παγκόσμιο χρέος που πρόσφατα αυξήθηκε στα 244 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Institute of International Finance. Στο πάνελ θα είναι ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, ο γκουρού των hedge funds, Ρέι Ντάλιο, και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνουχίν .

Τη “νέα αρχιτεκτονική για τις αγορές” θα συζητήσουν μεταξύ άλλων το ηγετικό στέλεχος της Google Ρουθ Ρόρατ και ο ιδρυτής της Blackstone Στίβεν Σβάρτσμαν

“Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει χάσει σε δυναμικότητα, οι εμπορικές διενέξεις πολλαπλασιάζονται, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η κλιματική αλλαγή δείχνουν δυσεπίλυτα”, εκτιμά η DW.

“Το καθένα από αυτά τα προβλήματα είναι μια τεράστια πρόκληση” λέει ο Μπόργκε Μπρέντε, o πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Για να λυθούν χρειάζεται συνεργασία, αλλά η βούληση για συνεργασία λείπει”, σημειώνει.

Αποφάσεις ή συμφωνίες όπως πάντα δεν θα ληφθούν, αλλά θα γίνει ευρύς διάλογος για θέματα, όπως οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και η βιομηχανική ψηφιοποίηση. Θα αναζητηθεί επίσης μια νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική στον αιώνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. “Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στον κόσμο”, θεωρεί ο Κλάους Σβαμπ. “Όλοι παραπονιούνται ότι οι ελίτ δεν θεωρούνται αξιόπιστες, γιατί το βλέμμα τους στρέφεται στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ή σε επόμενη τριμηνιαία έκθεση. Εδώ στο Νταβός ακολουθούμε συνειδητά μια μακρόπνοη προσέγγιση των πραγμάτων. Προσανατολιζόμαστε στην ευκαιρία, θέλουμε να της δώσουμε μορφή” πρόσθεσε ο Σβαμπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα