Γιοάχιμ Ζάουερ: Ο σύζυγος της Μέρκελ δεν ήθελε να γίνει σαν εκείνον της Θάτσερ και έγινε το “φάντασμα”

Γιοάχιμ Ζάουερ: Ο σύζυγος της Μέρκελ δεν ήθελε να γίνει σαν εκείνον της Θάτσερ και έγινε το “φάντασμα”
Η Άνγκελα Μέρκελ με τον Γιοάχιμ Ζάουερ, στην Κορνουάλη (για τη συνάντηση των G7), στις 11/6 του 2021. Phil Noble, Pool via AP

Ο Γιόαχιμ Ζάουερ έζησε όλα τα χρόνια της Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία. Από την αρχή είχε πάρει τις αποφάσεις του. Δεν τις πρόδωσε ποτέ και έγινε το "φάντασμα" για τα media. Τώρα που αποσύρεται η σύζυγος του, εκείνος 'έκλεισε' δουλειά στην Ιταλία.

Η Τετάρτη 24/11 είναι η ημέρα που η Άνγκελα Μέρκελ θα παραδώσει την καρέκλα της καγκελαρίου της Γερμανίας. Είναι και αυτή που η Die Welt αναδημοσίευσε τη συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική La Repubblica ο σύζυγος της.

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε χρέη καγκελάριου η Μέρκελ, ο Γιοάχιμ Ζάουερ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ήθελε να συνδεθεί δημοσίως με τη δουλειά της συζύγου του -να μιλάει για τη ζωή του ως σύζυγος της Καγκελάριου. “Είναι μια απόφαση αρχής που έχω πάρει. Μην το παίρνετε προσωπικά” συνήθισε να λέει στα αιτήματα για συνεντεύξεις.

Σε ένα από τα σπάνια ‘ναι’ -αυτό στην Repubblica- χαρακτήρισε ‘τεμπέληδες’ τους Γερμανούς, στην ερώτηση “γιατί δεν εμβολιάζονται”. Για την ακρίβεια, είπε πως “το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών οφείλεται εν μέρει σε συγκεκριμένη τεμπελιά και αίσθημα εφησυχασμού. Υπάρχει και ένα άλλο γκρουπ ανθρώπων που ακολουθούν την προσωπική τους πεποίθηση, ένα είδος ιδεολογικής αντίδρασης σε αυτό που θεωρούν ως δικτατορία εμβολιασμού”. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το γκρουπ ανήκουν γιατροί και επιστήμονες. Λίγες ώρες νωρίτερα, η Μέρκελ είχε δηλώσει πως “οι Γερμανοί δεν κάνουμε όσα χρειάζονται για να περιορίσουμε το ‘άκρως δραματικό’ τέταρτο κύμα της πανδημία”.

Μια που αποφάσισε να εμφανιστεί ο Ζάουερ, σκεφτήκαμε ότι θα είχε ενδιαφέρον να δούμε και ποιος είναι ο άνδρας που είχε χαρακτηρίσει ‘φάντασμα’ η Spiegel, σε άρθρο που είχε δημοσιεύει το Γενάρη του 2006.

Δεν ήθελε να γίνει σαν τον άνδρα της Θάτσερ

Ο κβαντικός χημικός Joachim Sauer γεννήθηκε στη Hosena (στις 19/5 του 1949), μια μικρή πόλη χαμηλά της Lusatia που ανήκει πια στο Senftenberg. Είχε 2100 κατοίκους, μια εκκλησία, μια τράπεζα, ένα σούπερ μάρκετ, ένα αρτοποιείο και… αυτά. Το σπίτι της οικογένειας του Ζάουερ ήταν απέναντι από το αρτοποιείο. Εκεί συνέχισε να μένει ο -δίδυμος- αδελφός του, ιδιοκτήτης εταιρίας υπολογιστών. Από την αυλή αυτού του σπιτιού περνούσαν οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Η μητέρα του Ζάουερ ασχολείτο με το σπίτι και ο πατέρας του ήταν εκπαιδευμένος ζαχαροπλάστης που εργαζόταν ως ασφαλιστικός πράκτορας. Εκείνος ήταν άριστος μαθητής. Θεωρείτο από τους πιο ικανούς και ευφυής της περιοχής. Την ίδια ώρα, χρειαζόταν δουλίτσα στην κοινωνικοποίηση, με τους δασκάλους του να συστήνουν πάντα να κάνει μια μεγαλύτερη προσπάθεια.

Ο ίδιος έλεγε πως η όποια απασχόληση, έκλεβε χρόνο από τη μελέτη του. Αποφοίτησε με άριστα και στα 25 είχε μεταπτυχιακό. Στα 32 γνώρισε τη -φυσικό- Μέρκελ. Η πρώτη συνάντηση έγινε σε καφετέρια, όπου αντάλλασσαν απόψεις για τη δουλειά τους. Eπτά χρόνια αργότερα (1998) παντρεύτηκαν. Δεν το έμαθε κανείς -δεν ήθελαν να προκαλέσουν την όποια προσοχή. Ο Ζάουερ είχε ήδη γίνει καθηγητής.

Η Μέρκελ πήρε το επίθετο με το οποίο έκανε καριέρα από τον πρώτο της σύζυγο, τον Γερμανό πολιτικό Ούλριχ Μέρκελ. Ο γάμος διήρκεσε από το 1977 έως το 1982 και έξι χρόνια μετά η πρώην καγκελάριος αντάλλαξε όρκους με τον Ζάουερ. Κι εκείνος παντρευόταν για δεύτερη φορά -από τον πρώτο γάμο είχε αποκτήσει δυο παιδιά.

O Γιόαχιμ Ζάουερ, με τη σύζυγο του Ερντογάν (Εμινέ), τη σύζυγο του Μακρόν (Μπριζίτ) και τη Φαμπιόλα Γιανέζ, σύντροφο του προέδρου της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντεζ στη συνεδρίαση των G20, στις 31/10 του 2021. AP Photo/Alessandra Tarantino

 

Δεν ήθελε να γίνει ‘housewife’

Μια επταετία μετά το ‘I do’ (22/11/2005) η Μέρκελ έγινε καγκελάριος. Την ημέρα της ορκωμοσίας της, ο σύζυγος της δεν ήταν στην αίθουσα.

Ήταν στο πανεπιστήμιο όπου δίδασκε. Ένας μαθητής του τον εντόπισε στην καντίνα. Σχολίασε ότι “στην τάξη δεν μας άφηνε να έχουμε φαγητά ή ποτά και να μασάμε τσίχλα”, αφότου αποκάλυψε πως το μενού της ημέρας ήταν λουκάνικα λαχανικών, fish cakes ή πόδια πάπιας “μόνο για 4.20 ευρώ”. Δεν τον κέρδισε η προσφορά, αλλά η άρνηση του να τραβάει την όποια προσοχή. Είχε ομολογήσει σε φίλο του πως δεν περνούσε εύκολα με τα media, από την ημέρα που η Μέρκελ έγινε καγκελάριος και δη όσα ανέφεραν τα ταμπλόιντ.

Τον πρώτο καιρό είχε εκρήξεις μπροστά σε φίλους. Μετά άκουσε τις συμβουλές ανθρώπων που είχαν περάσει τα ίδια και διατήρησε τη ψυχραιμία του. Πάντα ήλπιζε πως το αντικείμενο του (περιβαλλοντική πολιτική) θα κατάφερνε να κερδίσει λίγη από την προσοχή. Δεν συνέβη αυτό. Στο επίκεντρο πάντα ήταν η γυναίκα του. Έμαθε να απολαμβάνει τις εκδηλώσεις στις οποίες είχε πρόσβαση, χάριν της Άνγκελα “όπου το καλύτερο κόκκινο κρασί έρεε άφθονο και δωρεάν”.

Ο Ζάουερ μίλησε για πρώτη φορά στα media, με τη συμπλήρωση 12 χρόνων κοινής ζωής με την Καγκελάριο. Τον Οκτώβριο του 2017 δέχθηκε να καθίσει απέναντι σε δημοσιογράφο της Berliner Zeitung και να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, πλην όσων αφορούσαν τη σύζυγο του. Το πρώτο ‘ναι’ σε αίτημα για συνέντευξη αποτέλεσε πραγματικότητα, γιατί τότε ολοκλήρωνε τον κύκλο του ως καθηγητής στο  Humboldt-Universität zu Berlin. Ήταν το πανεπιστήμιο στο οποίο είχε σπουδάσει και εργαζόταν από το 1993. 

Διευκρίνιζε ότι δεν ήταν housewife. Πως πέρασε από συνεντεύξεις -εν αγνοία της συζύγου του- για θέσεις στην κυβέρνηση που τον αφορούσαν (βλ. περιβάλλον), ενώ είχε καθημερινά γεμάτο πρόγραμμα -είχε και πολλά ταξίδια στο εξωτερικό για σεμινάρια και συσκέψεις. Είχε πει πως το μόνο που ήθελε είναι να είναι για πάντα καθηγητής κβαντικής χημείας στο Humboldt-Universität zu Berlin. Ότι ήθελε να αποφασίζει ο ίδιος για την κάθε του μέρα και να μη γίνει ένας νέος Ντένις Θάτσερ (που πέρασε στην ιστορία ως φιλικός και λάτρης του γκολφ).

Τι έχει πει η Μέρκελ για εκείνον

Μια φορά η Μέρκελ τον είχε χαρακτηρίσει “εκπληκτικό τύπο” που πάντα τη βοηθούσε, ακόμα και όταν επρόκειτο για τις πτυχιακές εργασίες της. “Είναι ένας πολύ καλός σύμβουλος” είχε πει, εξηγώντας πως οι συζητήσεις τους ήταν “σχεδόν ζωτικής σημασίας”.

Ο Zάουερ αποδέχθηκε πρόταση για δουλειά στο εξωτερικό, τώρα που η Μέρκελ θα έχει πολύ διαθέσιμο χρόνο -για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια στην Καγκελαρία: θα ταξιδεύει συχνά στο Τορίνο και το Πανεπιστήμιο Επιστημών, με το οποίο συμφώνησε να συνεργαστεί -τον Ιούνιο του 2021. Τα μέσα της Γερμανίας έγραψαν πως το πιθανότερο είναι ότι η σύζυγος του θα τον συνοδεύει σε κάποια από αυτά τα ταξίδια, ‘αφότου ξεκουραστεί για κάποιους μήνες στο σπίτι τους, παρέα με το αγαπημένο της κόκκινο κρασί’.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα