Μέρκελ: “Πάω στις Βρυξέλλες να πετύχω συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης”
Θα πρέπει ούτως ή άλλως να υπάρξει συμφωνία εντός του καλοκαιριού, δήλωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. "Ιστορική πρωτοβουλία" χαρακτήρισε τη δημιουργία του ταμείου ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
- 02 Ιουλίου 2020 22:58
Συμφωνία για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης ενδεχομένως ήδη στις 17 Ιουλίου και σε κάθε περίπτωση εντός του καλοκαιριού, προανήγγειλε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα απόψε από κοινού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την Γερμανία.
«Πηγαίνω στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουλίου με την πρόθεση να πετύχω συμφωνία», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και διευκρίνισε ότι ακόμη και εάν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα, θα πρέπει ούτως ή άλλως να υπάρξει συμφωνία εντός του καλοκαιριού. «Δεν μπορώ να φανταστώ άλλη επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.
Οι δύο αξιωματούχοι ανέδειξαν κατά την συνέντευξη Τύπου την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού για την Ευρώπη. «Η κρίση του κορονοϊού ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της Ε.Ε. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν κατέστη σαφές και κατά την διάρκεια των σημερινών συνομιλιών», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, ενώ η κυρία φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι ο χρόνος πιέζει, καθώς «κάθε μέρα χαμένη οδηγεί σε χαμένες θέσεις εργασίας και σε περαιτέρω εξασθένιση της οικονομίας». Η Πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε πάντως την απόλυτη εμπιστοσύνη της στις ικανότητες της γερμανικής πλευράς. «Η εμπειρία σου, ‘Αγγελα και η εμπειρία της ομάδας σου είναι σημαντική», είπε απευθυνόμενη στην Καγκελάριο και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε – και πρέπει να συνεχίσουμε – στον δρόμο του εκσυγχρονισμού», αναφερόμενη στους τομείς της προστασίας του κλίματος, της ψηφιακής μετάβασης και της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης.
Η ‘Αγγελα Μέρκελ από την πλευρά της επανέλαβε ότι η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι «τεράστια» και να έχει πραγματικό αποτέλεσμα. Διεξάγονται, είπε, εντατικές συνομιλίες και όλοι γνωρίζουν ποιες είναι οι δυσκολίες. «Θα εργαστούμε σκληρά και θα δείξουμε αποφασιστικότητα», δήλωσε. Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το εάν τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να φοβούνται μια ενδεχόμενη υπερβολική γερμανική παρέμβαση, καθώς και η Πρόεδρος της Επιτροπής είναι Γερμανίδα, η κυρία Μέρκελ τόνισε χαρακτηριστικά: «Δύο προσηλωμένες ευρωπαίες συνεργάζονται» και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός. «Στην Γερμανία δεν υπήρξε γυναίκα Καγκελάριος πριν από μένα και στην Ευρώπη δεν υπήρξε γυναίκα Πρόεδρος της Επιτροπής. Είμαστε σίγουρες ότι (η συνεργασία) θα είναι επιτυχής, σωστά Ούρσουλα;», είπε χαμογελώντας η Καγκελάριος, για να απαντήσει η κυρία φον ντερ Λάιεν: «Γνωριζόμαστε, εμπιστευόμαστε βαθιά η μία την άλλη. Μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς όταν συζητούμε. Γνωρίζουμε επίσης ότι μπορούμε να έχουμε συζητήσεις σε βάθος και να βγάλουμε πολλή δουλειά. Και οι δυο είμαστε πιστές Ευρωπαίες».
“Ιστορική πρωτοβουλία”
Ιστορική πρωτοβουλία χαρακτήρισε την δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας την Πέμπτη στο 8ο αναπτυξιακό συνέδριο, που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Όπως είπε κατά την διάρκεια συνεδρίου με θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα, Ανάκαμψη: Νέα εργαλεία για την νέα εποχή», η πρόταση που αποφασίσαμε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων στις 27 Μαΐου, είναι μια πράξη χωρίς προηγούμενο, η οποία έχει στον πυρήνα της την αλληλεγγύη που είναι έννοια συνυφασμένη με την ίδια την Ευρώπη». Παράλληλα, όπως επεσήμανε, «είναι μια ιστορική στιγμή, για δύο λόγους» και εξήγησε: u000Bu000B«Πρώτα για το πρωτοφανές ύψος των πόρων: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα νέο προϋπολογισμό – το λεγόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-27 συνολικού ύψους 1.9 τρισ. ευρώ – σχεδόν διπλάσιο του κανονικού του μεγέθους – που συμπεριλαμβάνει 750 δισ. ευρώ για το εργαλείο ανάκαμψης – το Next Generation EU, δύο τρίτα των οποίων σε επιδοτήσεις, όχι δάνεια.
Δεύτερον, γιατί για πρώτη φορά οι εταίροι αναλαμβάνουν συνολικά μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού, βάρος της ανάκαμψης, χωρίς να αναγκάζονται οι ήδη επιβαρυμένες οικονομίες του νότου να δανείζονται ατομικά για να ξεπεράσουν μια κρίση που αφορά το σύνολο της Ε.Ε.».u000B
Αναφερόμενος στους πόρους του πακέτου ανάκαμψης, είπε ότι «θα διοχετευτούν με καινοτόμους τρόπους και με νέα οπτική», προσθέτοντας: «Θα δοθούν στοχευμένα στις χώρες και σε τομείς της οικονομίας που επλήγησαν περισσότερο, με εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με την Επιτροπή και ιδιαίτερη στόχευση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Θα δημιουργηθούν κοινά αποθέματα ιατρικού υλικού για την Ευρώπη. Μια υπερτράπεζα ιατρικού υλικού για προαγορές εμβολίων και θεραπειών που θα λειτουργεί για όλους τους Ευρωπαίους. Η διάθεση των κονδυλίων θα γίνει σε συμφωνία με την Επιτροπή, αλλά δεν θα υπάρχει αιρεσιμότητα. Οι δράσεις θα συμφωνούνται, δεν θα επιβάλλονται». u000B
Ειδικά για την Ελλάδα, είπε πως «ωφελείται πολύ περισσότερο απ’ όσο θα υπολόγιζε και ο πλέον αισιόδοξος αναλυτής, μ’ ένα επιπρόσθετο δηλαδή ΕΣΠΑ, επιπλέον των κοινοτικών πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη επταετία».