ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης θυμάται την δημοσιονομική σύνεση μόνον όταν πρόκειται για την κοινωνία

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης θυμάται την δημοσιονομική σύνεση μόνον όταν πρόκειται για την κοινωνία
Για ψίχουλα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας το διάγγελμα Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περιοδεύσει σήμερα στην Θεσσαλονίκη Eurokinissi

Δικαιολογίες για την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα θεωρεί το διάγγελμα του πρωθυπουργού η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όταν η κοινωνία χρειάζεται ενίσχυση, τότε και μόνον τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμάται την δημοσιονομική σύνεση. Την ξεχνά όμως όταν μοιράζει δις σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Στην εκτίμηση αυτή βρίσκεται η «καρδιά» της κριτικής που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εξαγγελίες του χθεσινού διαγγέλματος του πρωθυπουργού για την δέσμη μέτρων ενάντια στην ακρίβεια . Όσον για το περιεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε ευθέως για «ψίχουλα», έχοντας ήδη αντιπροτείνει την ανάγκη για πλαφόν στις τιμές, αύξηση κατώτερου μισθού και μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Ψίχουλα

Ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο twitter επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός είχε «αυτογνωσία» όταν ο ίδιος στο διάγγελμά του χρησιμοποίησε την λέξη «ψίχουλα». Παράλληλα στις συναντήσει που είχε χθες με την Ομοσπονδία Αρτοποιών αλλά και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στην ανάγκη να μπει τέλος στις αλυσιδωτές αυξήσεις. Όπως ανέφερε «πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μην επιβαρυνθεί και άλλο ο καταναλωτής, που βλέπει υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, αλλά και στα είδη μαζικής και βασικής κατανάλωσης». Ανάλογο μήνυμα προς την κυβέρνηση αναμένεται να στείλει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και από την Θεσσαλονίκη όπου πρόκειται να πραγματοποιήσει περιοδεία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτιμώντας την τηλεοπτική εμφάνιση του πρωθυπουρογύ αναφέρει πως «ο κ. Μητσοτάκης έκανε το διάγγελμα για να δικαιολογήσει τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων». Προσθέτει επίσης πως ο πρωθυπουργός «επικαλέστηκε ως μια ακόμη δικαιολογία την ανάγκη για συνετή δημοσιονομική πολιτική, την οποία βέβαια ξεχνάει όταν είναι να μοιράσει δις σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, σε μειώσεις φόρων για λίγους και ισχυρούς, αλλά τη θυμάται όταν είναι να πάρει μέτρα για την κοινωνία».

Επικοινωνιακή διαχείριση

Επιπρόσθετα ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι για πολλοστή φορά ο Κ.Μητσοτάκης απέδωσε την ακρίβεια «αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες και στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιχείρησε να πείσει τους πολίτες ότι το κύμα ακρίβειας που τους σαρώνει ήδη από το καλοκαίρι, εμφανίστηκε μόλις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Να τους πείσει δηλαδή ότι δεν περνάνε τον χειμώνα σε παγωμένα διαμερίσματα, οτι δεν αδυνατούνεδώ και μήνες να καλύψουν λογαριασμούς και στοιχειώδεις ανάγκες. Όλα αυτά για τον κ. Μητσοτάκη οι πολίτες δεν τα ζουν εδώ και καιρό, αλλά τα φαντάζονται». Επίσης σημειώνεται πως με την τοποθέτησή του «κάλυψε απόλυτα τα καρτέλ και τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγών ενέργειας, δεν είπε κουβέντα για επιβολή πλαφόν ούτε στα κέρδη τους ούτε στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου που πληρώνουν οι πολίτες».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ενίσχυση 180 λίτρων στην βενζίνη στην πραγματικότητα όμως μιλάει για μια μικρή έκπτωση μέχρι τα 180 λίτρα σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν για μία ακόμη φορά μία κυβερνητική προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης και δημιουργίας εντυπώσεων. Χαρακτηριστικά εστιάζουν στο ότι o πρωθυπουργός μίλησε αναφερόμενος στα καύσιμα για «κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων» ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για έκπτωση μέχρι του συγκεκριμένου ποσού. Δηλαδή όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναιγια «μια ανεπαρκής επιδότηση για κάλυψη μικρού μέρους των αυξήσεων στη βενζίνη για ένα τρίμηνο».

Μείωση αγοραστικής δύναμης

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να χλευάζει τις ανάγκες της κοινωνίας» επισήμανε η Έφη Αχτσιόγλου σχολιάζοντας τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ που δείχνουν την δραματική μείωση της αγοραστικής δυνατότητας των μισθών. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καθαρού κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 14% τον Ιανουάριο του 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021.Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του μεικτού κατώτατου μισθού ανήλθε σε 12,1%. Η αύξηση κοροϊδία του 2% τον Ιανουάριο περιόρισε μόλις κατά 0,2% την απώλεια της αγοραστικής δύναμης. Δηλαδή χωρίς αυτήν η απώλεια θα ήταν 12,3%». Επίσης δήλωσε ότι «τον Δεκέμβριο η μείωση της αγοραστικής δύναμης του μεικτού κατώτατου μισθού ήταν 10,4% και του καθαρού 12,1%».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα