Προσδοκίες Μητσοτάκη από Μπάιντεν και μήνυμα με Αίγυπτο για Τουρκία – τρομοκρατία
Βέβαιος ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών συλλογικής ασφάλειας στην περιοχή δήλωσε ο πρωθυπουργός. Τι είπαν με τον πρόεδρο της Αιγύπου για ΑΟΖ, EastMed, Λιβύη
- 11 Νοεμβρίου 2020 14:17
Με αναφορά στην εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φαταχ Αλ Σίσι, με τον οποίο αναφέρθηκαν στην ΑΟΖ, τη Λιβύη, την τρομοκρατία και το Κυπριακό, στέλνοντας σαφή μηνύματα στην Τουρκία.
Ο κ. Μητστοτάκης εξέφρασε την προσδοκία ότι οι ήδη ισχυρές ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα γίνουν στο εξής ακόμη ισχυρότερες σε όλα τα επίπεδα και πρόσθεσε: “Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών συλλογικής ασφάλειας στην ευαίσθητη περιοχή μας, μία περιοχή την οποία γνωρίζει καλά, καθώς την παρακολουθεί δεκαετίες.”
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιστροφή των ΗΠΑ στον κεντρικό τους ρόλο ως ηγετικός παράγοντας στη διεθνή σκηνή, και σημείωσε ότι και η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα υποδεχτούν με θετική διάθεση την αποφασιστικότερη συμβολή της Αμερικής στα δρώμενα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα, Μητσοτάκης και Αλ Σίσι αναφέρθηκαν στη συνεργασία Ελλάδας- Αιγύπτου, με τη συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, αλλά και την κοινή πρόθεση οι διαβουλεύσεις αυτές να συνεχιστούν ώστε η συμφωνία να επεκταθεί, ως ένα παράδειγμα ειρήνης.
“Είναι το καλύτερο παράδειγμα ότι όταν πορευόμαστε με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, τους κανόνες καλής γειτονίας, αλλά και τον αμοιβαίο σεβασμό που πρέπει πάντα να διαπνέει τις σχέσεις δύο γειτονικών χωρών, μπορούμε πάντα να πετυχαίνουμε αποτελέσματα που είναι προς όφελος και των δύο λαών” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία με Αίγυπτο για την ΑΟΖ ακολούθησε μία ανάλογη συνθήκη μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και προηγείται του δρόμου που η ίδια έχει ανοίξει για την υιοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας.
“Όλες αυτές είναι διπλωματικές κινήσεις, που δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας στην ταραγμένη περιοχή μας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι -σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής Τουρκίας- Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που να ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς”, πρόσθεσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός και ο κ. Αλ Σίσι συζήτησαν επίσης για την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του East Med Gas Forum, με τον κ. Μητσοτάκη να διαμηνύει πως κάθε χώρα της Ανατολικής Μεσογείου είναι ευπρόσδεκτη σε αυτή τη συνεργασία, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση να απέχει από προκλήσεις και να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα. Απευθύνθηκε δε ευθέως στην Τουρκία, λέγοντας ότι εγκαταλείποντας την επιθετικότητα, θα μπορούσε να προσφέρει και εκείνη στο λαό της νέα οφέλη από τη συνεργασία στον αγωγό East Med.
Η Αίγυπτος ως θεματοφύλακας του “πραγματικού Ισλάμ” και αντίπαλον δέος της Τουρκίας στον μουσουλμανικό κόσμο
Ο κ. Μητσοτάκης υπερθεμάτισε όσον αφορά στο ρόλο της Αιγύπτου ως προκεχωρημένου συμμάχου της ΕΕ, αλλά και για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ιδίως υπογράμμισε το ρόλο της Αιγύπτου ως “θεματοφύλακα του μετριοπαθούς Ισλάμ, του πραγματικού Ισλάμ”. Ρόλος που όπως σημείωσε με νόημα είναι καθοριστικός “ειδικά σε καιρούς όπως οι σημερινοί, κατά τους οποίους συγκεκριμένες δυνάμεις επιχειρούν να επενδύσουν με θρησκευτικό μανδύα τις δικές τους γεωπολιτικές σκοπιμότητες”.
Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός κάρφωσε τον Ερντογάν και όρισε ως αντίπαλον δέος της Τουρκίας για τον ηγετικό ρόλο στο μουσουλμανικό κόσμο την Αίγυπτο.
Μητσοτάκης και Αλ Σίσι έκαναν επίσης εκτενή αναφορά στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και εύρεσης πολιτικής λύσης στη Λιβύη. Όσον αφορά το δεύτερο, κάρφωσαν για άλλη μία φορά την Τουρκία, τονίζοντας πως η ειρήνη προϋποθέτει αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων. Όπως είπε και κ. Αλ Σίσι, οι δύο ηγέτες υποστήριξαν ότι στη Λιβύη πρέπει η λύση να είναι πολιτική, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει η μεταφορά τρομοκρατών στη Λιβύη από άλλες χώρες και να λογοδοτήσουν όσα κράτη υποστηρίζουν τρομοκρατικές ενέργειες, καταλήγοντας ότι η τρομοκρατία δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr