Τζέφρι Έπσταϊν: Ο αυτόχειρας χρηματιστής δήλωνε ότι δεν μπορούσε να αυτοκτονήσει

Διαβάζεται σε 3'
Τζέφρι Έπσταϊν: Ο αυτόχειρας χρηματιστής δήλωνε ότι δεν μπορούσε να αυτοκτονήσει
Τζέφρι Έπσταϊν AP

Τις θεωρίες συνωμοσίας περί δολοφονίας του άλλοτε παντοδύναμου χρηματιστή, που είχε κατηγορηθεί και για σωματεμπορία, ενισχύουν έγγραφα σχετικά με τις τελευταίες μέρες που ήταν εν ζωή, πριν βρεθεί νεκρός στο κελί του.

Νέα τροπή στην υπόθεση του χρηματιστή, που ήταν κατηγορούμενος και για trafficking, δίνει ανάλυση, καθώς σύμφωνα με αυτή ο ίδιος είχε πει σε ψυχολόγο ότι ήταν πολύ “δειλός” για να αυτοκτονήσει. Αυτό δύο εβδομάδες πριν βρεθεί νεκρός στο κελί της φυλακής, σε έναν θάνατο που χαρακτηρίστηκε αυτοκτονία.

Ο ισχυρισμός αυτός περιλαμβάνεται σε μια λεπτομερή ανάλυση των τελευταίων ημερών του Έπσταϊν, με βάση περισσότερες από 2.000 σελίδες εγγράφων και αρχείων φυλακών που δεν είχαν δημοσιευτεί ποτέ, και οι οποίες σύμφωνα με τους νόμους περί ελευθερίας της πληροφόρησης δημοσιεύθηκαν από τους New York Times την Τρίτη (23/11).

Ο Έπσταϊν απαγχονίστηκε στη φυλακή στο Μανχάταν τον Αύγουστο του 2019, ενώ περίμενε τη δίκη για νέες κατηγορίες για εμπορία έφηβων κοριτσιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει ένα μήνα νωρίτερα, όταν βρέθηκε αναίσθητος στο πάτωμα του κελιού του με μια λωρίδα από σεντόνι γύρω από τον μελανιασμένο λαιμό του.

Όμως τα αρχεία αποκαλύπτουν ότι ο Έπσταϊν είπε σε έναν ψυχολόγο της φυλακής “Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να αυτοκτονήσω”, ισχυρίστηκε ότι ζούσε “μια υπέροχη ζωή” παρά τη φυλάκισή του και είπε ότι ήταν “ένας δειλός” που δεν άντεχε τον πόνο. “Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό στον εαυτό μου”, είπε ο Έπσταϊν.

Οι θεωρίες συνωμοσίας ότι ο Έπσταϊν δολοφονήθηκε έχουν κυκλοφορήσει ευρέως τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια από τον θάνατό του. Οι έρευνες του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπερασμα.

Η έρευνα των Times, ωστόσο, δείχνει την εικόνα ενός ιδιαίτερα χειριστικού ατόμου που δημιουργούσε “ψευδαισθήσεις μέχρι το τέλος, εξαπατώντας σωφρονιστικούς υπαλλήλους, συμβούλους και ειδικά εκπαιδευμένους κρατούμενους που έχουν οριστεί να τον παρακολουθούν όλο το 24ωρο”.

Ο πάλαι ποτέ συνεργάτης ισχυρών ανθρώπων, όπως ο Μπιλ Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε διαβεβαιώσει επανειλημμένως τους γύρω του ότι είχε πολλά να ζήσει, σύμφωνα με τα έγγραφα, που καλύπτουν τις τελευταίες 36 ημέρες της ζωής του.

Ήταν τόσο πειστικός για τη φυλακή και τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, ανέφερε η εφημερίδα, που υπήρξε εφησυχασμός και έγιναν λάθη, που επέτρεψαν στον Έπσταϊν να αυτοκτονήσει παρόλο που υπήρξαν εκτιμήσεις ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει.

Το βράδυ που βρέθηκε νεκρός, αναφέρουν οι Times, ο Έπσταϊν είπε στους φύλακες ότι ήθελε να τηλεφωνήσει στη μητέρα του, η οποία όμως ήταν εδώ και χρόνια νεκρή. Αντ’ αυτού κάλεσε την κοπέλα του. Το προσωπικό του επέτρεψε να παραμείνει μόνος στο κελί του εκείνο το βράδυ, παρά τη ρητή εντολή να οριστεί συγκάτοικος.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν περισσότερες λεπτομέρειες των τελευταίων εβδομάδων του Έπσταϊν, συμπεριλαμβανομένων της καθημερινότητας, η οποία περιλάμβανε μακρές συναντήσεις στο συνεδριακό κέντρο της φυλακής με τους δικηγόρους του και παράπονα για τις συνθήκες διαβίωσης.

Οι συναντήσεις, αναφέρουν οι Times, επέτρεψαν στον Έπσταϊν να αποφεύγει το “βρώμικο” κελί του, το οποίο παραπονέθηκε ότι είχε θορυβώδη τουαλέτα. Δεν του άρεσε να φοράει την πορτοκαλί φόρμα του, κάτι που όπως είπε τον οδήγησε στο να τον αντιμετωπίζουν ως “κακό”. Είχε προβλήματα με τον ύπνο και υπέφερε από μούδιασμα στο δεξί του χέρι.

Παρά αυτά τα ζητήματα, λέει η έκθεση, ο Έπσταϊν μίλησε ανοιχτά με ψυχολόγους και κρατούμενους και “αναφερόταν στο ενδιαφέρον του για τη φυσική και τα μαθηματικά και πρόσφερε μερικές επενδυτικές συμβουλές”. Ο Έπσταϊν “θυμήθηκε επίσης τις συναναστροφές με διασημότητες”, αναφέρουν οι Times.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα