Σταϊκούρας: Μέτρα 1,1 δισ. για την ακρίβεια – Τι προβλέπει για τους μισθούς το 2022

Σταϊκούρας: Μέτρα 1,1 δισ. για την ακρίβεια – Τι προβλέπει για τους μισθούς το 2022
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας eurokinissi

Το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων αυξάνεται. Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 4,1% το 2022, σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή.

«Ο εφετινός Προϋπολογισμός σηματοδοτεί την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης και καταγράφει τη μετάβαση της οικονομίας από την ισχυρή ανάκαμψη του 2021, στην υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη του 2022, μέσα από ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο, πράσινο και ψηφιακό παραγωγικό μοντέλο».

Αυτό ανέφερε στην ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022 το πρωί της Τρίτης.

Μειώσεις φόρων το 2022

«Δεσμευτήκαμε ότι θα μειώσουμε περαιτέρω φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Το πράξαμε! Και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε και το 2022», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και παρέθεσε τα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων.

Ενδεικτικά ανέφερε:

▪ Μείωση του ΕΝΦΙΑ – μεσοσταθμικά – κατά 22%.

▪ Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα, από 22% στο 9%.

▪ Μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα, από 10% στο 5%.

▪ Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από 100% στο 55%, και για τα νομικά πρόσωπα, από 100% στο 80%.

▪ Μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων, από 28% στο 22%.

▪ Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, για ακίνητες και κινητές αξίες, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ.

▪ Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 + 3ποσοστιαίες μονάδες.

▪ Χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλα τα αγροτικά σχήματα, ύψους 10%».

«Σε αυτές τις μειώσεις φόρων», όπως είπε ο κ Σταϊκούρας, «έρχονται να προστεθούν:

▪ Η περαιτέρω, συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ.

▪ Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

▪ Η μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, και η κατάργηση για νέους έως 29 ετών.

▪ Η αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, έως τον Ιούνιο του 2022.

▪ Καθώς και μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού, έως τον Ιούνιο του 2022.

Αύξηση μισθών

Το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων αυξάνεται. Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 4,1% το 2022, σε σχέση με το 2021. Και δεν περιλαμβάνεται σε αυτές, η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο έτος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η ελληνική οικονομία καλύπτει -το 2021- τουλάχιστον τα 2/3 του απολεσθέντος εγχώριου προϊόντος, σηματοδοτώντας ότι το 2022 όχι μόνο αναμένεται να αποκατασταθεί το επίπεδο του εγχώριου προϊόντος του 2019, αλλά αυτό να αυξηθεί περαιτέρω, κατά 1,7%», προσέθεσε ο κ. Σταϊκούρας και τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα υπερβαίνουν σήμερα τα 39,5 δισ. ευρώ.

Ακρίβεια και μέτρα 1,1 δισεκ.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αυξήσεις τιμών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, δημιουργούν σημαντικό και αυξανόμενο βάρος στα νοικοκυριά, ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα, ενώ για άλλη μια φορά έκανε λόγο για μία κρίση πανευρωπαϊκή, που οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων.

«Να σημειωθεί βέβαια ότι το μέγεθος των ανατιμήσεων στη χώρα μας είναι έως σήμερα μικρότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, τόσο το 2021 όσο και το 2022, προβλέπεται να παραμείνει στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρώπης.

Επίσης, παρά την ανοδική τάση, έως τον Οκτώβριο του 2021 το επίπεδο τιμών παρέμεινε, κατά μέσο όρο, κάτω από το προ κρίσης επίπεδο του 2019» τόνισε ο κ. Σταϊκουρας που σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει λαβει μέτρα ύψους 1,1 δισεκ. Όπως είπε :

1ον. Υλοποιεί μέτρα μόνιμης αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, προκειμένου να στηρίξουμε την αγοραστική τους δύναμη. Μέτρα μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και παρεμβάσεις διαδοχικών αυξήσεων του κατώτατου μισθού.

2ον. Εφαρμόζει στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Μεταξύ άλλων:

▪ Αυξάνει την κρατική επιδότηση σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής φυσικού αερίου.

▪ Ενισχύει το επίδομα θέρμανσης, με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

▪ Διπλασιάζει το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο.

▪ Χορηγεί έκτακτη καταβολή μισού μισθού σε υγειονομικούς και εργαζόμενους ΕΚΑΒ.

▪ Παρέχει πρόσθετη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, προσαυξημένη για κάθε προστατευόμενο μέλος.

▪ Χορηγεί πρόσθετο βοήθημα σε άτομα με αναπηρία.

▪ Δρομολογεί την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για αγρότες.

▪ Μειώνει τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές.

Συνεπώς, μέχρι σήμερα, το συνολικό ύψος των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης του πληθωρισμού ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα