Eurogroup: ”Βόρειοι” vs ”Νοτίων” στα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων
Μια νέα αντιπαλότητα "Βορείων" και "Νοτίων" αναμένεται στο Eurogroup της Δευτέρας σχετικά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.
- 13 Μαρτίου 2020 06:35
Αν είχε ένα κέρδος η σύνοδος κορυφής η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη, ήταν ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποίησαν ότι η Ευρωπαϊκή Οικονομία, η οποία είχε ούτως ή άλλως επιβραδύνει από τα μέσα τους 2019 μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού, χρειάζεται στήριξη.
Η χθεσινή κατάρρευση των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων παρά τις εξαγγελίες της κ. Λαγκάρντ για την παροχή ρευστότητας ήταν η καλύτερη απόδειξη αυτών που είπε η ίδια η Κεντρική Τραπεζίτης του Ευρώ.¨Ότι δηλαδή η ΕΚΤ κάνει ότι μπορεί αλλά το στοίχημα της σταθεροποίησης θα παιχτεί από την χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής .
Η πρόεδρος της Commission κ. Φον Ντερ Λάϊεν μίλησε καθαρά για εξάντληση των περιθωρίων ευελιξίας του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης. Ωστόσο η Γερμανία και ο δορυφόροι της, του Βορρά της Ευρώπης δεν βλέπουν με καλό μάτι την δημοσιονομική χαλάρωση αν και όπως αναμένεται τελικά θα δεχθούν κάποια χαλάρωση για χάρη και των δικών τους επιχειρήσεων .
Ωστόσο στην σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup που θα προετοιμάσει την σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Δευτέρας αναμένεται να έχουμε τις πρώτες διαφωνίες σχετικά με τα μέρα στήριξης των επιχειρήσεων.
Οι επιχειρήσεις του Βορρά έχουν φθηνή, επαρκή χρηματοδότηση ενώ το Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα ) αντιμετωπίζουν υψηλά επιτόκια και απροθυμία δανεισμού από τις Τράπεζες. Το περίεργο είναι αυτή την φορά ότι και η Ισπανία δηλώνει πως θέλει να περιμένει πριν ληφθούν μέτρα για τις επιπτώσεις της επιδημίας.
Ένα δεύτερο πρόβλημα των Βορείων είναι ο έλεγχος των χρημάτων που θα δοθούν, είτε από τα 25 δις του ταμείου κατά των συνεπειών του κορονοϊού είτε από εθνικές πρωτοβουλίες με χρήματα που έχουν ανακατευθυνθεί μέσα από το ΕΣΠΑ της κάθε χώρας. Υπάρχει δηλαδή η επιφύλαξη ότι τα χρήματα μπορεί να δοθούν σε λάθος ανθρώπους και να μην έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Συνεπώς μια δημοσιονομική χαλάρωση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σε μια χώρα όπως π.χ. η Ιταλία, η οικονομία της να περάσει και επίσημα σε ύφεση και μάλιστα ταχύτερα από ότι αναμένονταν καθώς θα έχουν και λάθος δαπάνες που θα αυξήσουν και το χρέος και το έλλειμμα
Τα προνόμια της Ελλάδας
Απέναντι σε όλες τις διαφορές η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει κάποια προνόμια. Στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας θα επικυρωθεί η έκθεση για την πέμπτη αξιολόγηση η οποία θα πιστοποιεί ότι η χώρα και η νέα κυβέρνηση κινούνται στην σωστή κατεύθυνση τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε μεταρρυθμιστικό πλαίσιο. Τις ελληνικές προτάσεις για στήριξη επιχειρήσεων στηρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα αυτήν φορά θα έχει το περιθώριο. Το 2019 η Ελλάδα θα έχει ξεπεράσει για 5ο συνεχόμενο χρόνο το δημοσιονομικό στόχο. Ένα σχετικά μικρό περιθώριο δίνουν και βεβαιωμένες δαπάνες ύψους 280 εκ ευρώ που έχουν δοθεί για την κάλυψη αναγκών του μεταναστευτικού και θα αφαιρεθούν από τις κρατικές δαπάνες δίνοντας ισόποσο περιθώριο για παρεμβάσεις.
Ωστόσο το χειρότερο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη θα είναι το Eurgroup να ολοκληρωθεί χωρίς αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, όπως στοχεύει ο Ευρωπαϊκός Βορράς ο οποίος θέλει να εξελιχθεί κι άλλο το φαινόμενο του κορονοϊού πριν ανοίξουν τα κράτη μέλη το «πουγκί» τους .