Χάος στον Λίβανο: Οι διαδηλωτές στους δρόμους – Ένας νεκρός

Χάος στον Λίβανο: Οι διαδηλωτές στους δρόμους – Ένας νεκρός
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στον Λίβανο AP

Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν προειδοποίησε ότι αν οι κάτοικοι της περιοχής δεν επιστρέψουν στα σπίτια του θα επέλθει "καταστροφή". Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και ένας στρατιώτης άνοιξε πυρ.

Διαδηλωτές στον Λίβανο απέκλεισαν δρόμους με φλεγόμενα ελαστικά σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Βηρυτού το βράδυ της Τρίτης, μετά την έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος Μισέλ Αούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μετέδωσε το εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου.

Στη συνέντευξη αυτή, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο πρόεδρος κάλεσε τους διαμαρτυρόμενους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τονίζοντας ότι τα αιτήματά τους “ακούστηκαν”. Προειδοποίησε επίσης ότι θα επέλθει “καταστροφή” αν παραμείνουν στους δρόμους.

Διαδηλωτής σκοτώθηκε από πυρά στρατιώτη στη Χάλντα

Στρατιωτικός άνοιξε πυρ για να απωθήσει διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει δρόμο στη Χάλντα, νότια της Βηρυτού, το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος, ανακοίνωσε το επιτελείο. Ο στρατιωτικός έχει τεθεί υπό κράτηση και διενεργείται έρευνα για το περιστατικό, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των ένοπλων δυνάμεων.

Λιβανέζικα ΜΜΕ και μια πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν νωρίτερα ότι ένας άνδρας έπεσε νεκρός από σφαίρα στη Χάλντα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαντίντ, ο άνδρας διαδήλωνε όταν τραυματίστηκε από σφαίρα. Σύμφωνα με την πηγή που πρόσκειται στις δυνάμεις ασφαλείας, ο διαδηλωτής πυροβολήθηκε στο κεφάλι και αυτός που τον πυροβόλησε τέθηκε υπό κράτηση και ανακρίνεται.

Η προειδοποίηση του προέδρου Μισέλ Αούν νωρίτερα χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ώρα υψηλής τηλεθέασης ότι ο Λίβανος θα βρεθεί αντιμέτωπος με «καταστροφή» εάν οι διαδηλωτές δεν επιστρέψουν στα σπίτια τους πυροδότησε νέο κύμα κινητοποιήσεων.

Ο Λίβανος, που πλήττεται από τη σοβαρότερη οικονομική κρίση της περιόδου μετά τον εμφύλιο πόλεμο (1975-1990), γνωρίζει νέα περίοδο αναταραχής και αβεβαιότητας αφότου άρχισαν διαδηλώσεις σε όλη την επικράτεια εναντίον της κυβέρνησης και της ελίτ τη 17η Οκτωβρίου, με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλλει νέους φόρους.

Στη συνέντευξή του ο Αούν είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι στιγμής για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα αντικαταστήσει αυτή του Σάαντ αλ Χαρίρι και ότι ο ίδιος ο Χαρίρι διστάζει να παραμείνει πρωθυπουργός. Ωστόσο, ήταν η προτροπή του προς τους διαδηλωτές να γυρίσουν στα σπίτια τους αυτή που έβγαλε περισσότερο κόσμο στους δρόμους. Αρκετές οδικές αρτηρίες αποκλείστηκαν.

«Αν συνεχίσετε έτσι, θα πλήξετε τον Λίβανο και τα ίδια σας τα συμφέροντα. Δουλεύουμε νυχθημερόν για να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη. Αν συνεχίσετε, θα υποστούμε καταστροφή. Αν σταματήσετε, υπάρχει ακόμη περιθώριο να διορθώσουμε τα πράγματα», δήλωσε ο Αούν.

Η Λίντα, που κατέβηκε στον δρόμο ξανά να διαδηλώσει, δήλωσε ότι ήταν η συνέντευξη του Αούν αυτή που την εξώθησε να το κάνει. «Σιχαθήκαμε να παριστάνουν [οι πολιτικοί] πως δεν κάνουμε απολύτως τίποτα. Ο πρόεδρος μας απευθύνεται από την τηλεόραση λες και είμαστε μικρά παιδιά. Σεβαστείτε μας λίγο», είπε.

«Ο κόσμος δεν πείθεται» από τον πρόεδρο, δήλωσε ο Χάιθαμ, άλλος διαδηλωτής. «Θα κλείσουμε ξανά τους δρόμους για να αυξήσουμε την πίεση και να ρίξουμε τον πρόεδρο».

Ο πρωθυπουργός Χαρίρι υπέβαλε την παραίτησή του την 29η Οκτωβρίου, μπροστά στο άνευ προηγουμένου κύμα διαδηλώσεων εναντίον της πολιτικής ελίτ, στην οποία οι πολίτες επιρρίπτουν ευθύνες για την ενδημική διαφθορά και την οικονομική κρίση. Οι τράπεζες, που προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν τη μαζική φυγή κεφαλαίων, επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στις κινήσεις χρημάτων προς το εξωτερικό, καθώς και στις αναλήψεις, ιδίως αμερικανικών δολαρίων. Τα πιστωτικά ιδρύματα, τα υποκαταστήματα των οποίων ήταν κλειστά τον μισό Οκτώβριο, κατέβασαν ρολά και χθες, καθώς οι τραπεζοϋπάλληλοι απέργησαν καθώς όπως λένε διατρέχει πλέον κίνδυνο η ασφάλεια και η σωματική τους ακεραιότητα καθώς εξοργισμένοι αποταμιευτές απαιτούν τα χρήματά τους ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Η απεργία συνεχίζεται και σήμερα.

Η Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι εργάζεται ώστε οι τραπεζοϋπάλληλοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους το συντομότερο δυνατόν και να είναι ασφαλείς.

Κλειστά παρέμειναν επίσης πολλά σχολεία και πανεπιστήμια. Οι φοιτητές, στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, διαδήλωσαν εκ νέου χθες.

Έπειτα από μια συνάντησή του με τον Αούν, ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τον Λίβανο, ο Γιαν Κούμπις, εκτίμησε ότι «η οικονομική κατάσταση είναι κρίσιμη» και οι αρχές πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να λάβουν διεθνή βοήθεια.

Στη συνέντευξή του, ο Αούν πρότεινε να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή τεχνοκρατών και πολιτικών. Διαβεβαίωσε ότι είναι πιθανό να αρχίσουν διαβουλεύσεις στο κοινοβούλιο για να ονομαστεί νέος πρωθυπουργός ως το τέλος της εβδομάδας. Δεν αρνήθηκε ότι ασκούνται πιέσεις από το εξωτερικό — δεν έγινε πιο συγκεκριμένος — ώστε να αποκλειστεί η Χεζμπολάχ από την επόμενη κυβέρνηση. Αλλά οι ξένες δυνάμεις «δεν μπορούν να μου επιβάλλουν να αποκλείσω ένα κόμμα που εκπροσωπεί το ένα τρίτο των Λιβανέζων. Οι ξένοι μας ζητάνε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα