Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νοσηλείες παρά τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νοσηλείες παρά τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid-19 του νοσοκομείου "Σωτηρία" Alexandros Michailidis / SOOC

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου βρίσκονται οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού, υπερτερώντας των εξιτηρίων. Περίπου 2500 νοσηλεύονται, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι θάνατοι.

Ανησυχητικά, αλλά όχι δραματικά είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, με τις υγειονομικές αρχές να είναι σε εγρήγορση. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι νέες εισαγωγές την προηγούμενη εβδομάδα (11-17/7) ξεπέρασαν τις 2500, επίπεδο που είναι το υψηλότερα μετά τις 6 Απριλίου.

Την ίδια ώρα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύονται με covid, περίπου 2500 άτομα, δείχνοντας ότι ο αριθμός αυτός δεν υποχωρεί, αλλά αντίθετα αυξάνεται σταδιακά λόγω της διατήρησης των ημερήσιων κρουσμάτων σε πάνω από 20.000 ημερησίως. Το γεγονός ότι δεν παρατηρούνται εκτεταμένες σοβαρές νοσήσεις είναι σχετικά καθησυχαστικό, όμως από την άλλη μεριά έχουμε αύξηση θανάτων που πλησιάζουν τους 30 ημερησίως.

Ειδικότερα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σε μία σημαντικά βελτιωμένη εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση ότι “το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.540 ασθενείς (7μερος μέσος 363), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.097 ασθενείς (7μερος μέσος όρος 300). Ο δε αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 115.

Μια εβδομάδα πριν στην αντίστοιχη έκθεση σημειώνονταν ότι: “Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 327 ασθενείς , ενώ ο μέσος όρος εξιτηρίων ανέρχεται σε 239 ασθενείς. Ο δε αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 109.

Διαπιστώνουμε μια σημαντική αύξηση στις νέες νοσηλείες και στα εξιτήρια φυσικά, αλλά επειδή οι εισαγωγές υπερτερούν αυξάνονται και τα άτομα που παραμένουν στις κλινικές των νοσοκομείων. Μια ακόμη άσχημη παράμετρος αποτελεί το γεγονός ότι πλέον έχουμε σχεδόν 30 νεκρούς την ημέρα από 24 μιας εβδομάδα πριν.

Τι σχολιάζει ο Θάνος Πλέυρης

Όπως ανέφερε χθες μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, “οι νοσηλείες σε απλές κλίνες είναι πάρα πολλές. Υπάρχει δηλαδή αυτή τη στιγμή μία αύξηση νοσηλείας στις απλές κλίνες, οφείλω όμως να σας πω ότι το 30% με 35% των περιπτώσεων είναι περιπτώσεις που έχουν πάει για άλλο λόγο στο νοσοκομείο και μπορεί να διαγιγνώσκονται παράλληλα και με κορονοϊό. Δηλαδή, δεν νοσηλεύονται λόγω της ανάγκης νοσηλείας από κορονοϊό. Νοσηλεύονται για το λόγο που πήγαν, αλλά μπαίνουν σε μονάδες Covid. Αυτή τη στιγμή οι νοσηλείες τριπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του κύματος.

Ο Υπουργός ανέφερε βέβαια ότι “Αυτή τη στιγμή αρχίζει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε εισαγωγές – εξιτήρια. Τις τελευταίες 5 – 6 μέρες έχουμε σταθεροποίηση με καθοδική τάση. Είναι πάλι σταθερά σε αριθμούς, τους οποίους ελέγχουμε με πίεση όμως”. Όμως αυτό δεν αποδεικνύεται από τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Η πίεση ήταν στην Αθήνα κατά βάση

Ο Υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι “Τα μοντέλα τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή, δείχνουν ότι σταθεροποιείται το κύμα, οπότε στην σταθεροποίηση του κύματος θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα που θα παραμείνει μία πίεση και σιγά – σιγά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Από τη στιγμή που σταθεροποιείται το κύμα και έχουμε μείωση, ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος. Βέβαια ο Αύγουστος έχει την ιδιαιτερότητα ότι έχει ακόμα περισσότερο πληθυσμό στις τουριστικές περιοχές. Η Αθήνα, να είμαστε ειλικρινείς, όσο και να πιεστεί, έχει πολύ μεγάλες μονάδες, οπότε έχοντας πολύ μεγάλες μονάδες”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “Η νησιωτική χώρα αυτομάτως μπορεί να δημιουργήσει μία μεγαλύτερη πίεση όπου θα πρέπει να έχουμε ένα μοντέλο που ευτυχώς, το έχουμε χρειαστεί σε πολύ μικρό βαθμό, διακομιδών λόγω Covid, οπότε είμαστε σε μια συνεννόηση όπου χρειάζεται να γίνουν διακομιδές”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα