Τι κάνουν τα ελληνικά ξενοδοχεία ως προς το περιβάλλον;
Η νέα μελέτη του ΙΤΕΠ, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αναδεικνύει την πρόοδο αλλά και την υστέρηση που έχουν σημειώσει πολλά ξενοδοχεία, ως προς το περιβάλλον και την αειφορία.
- 19 Ιουλίου 2021 14:14
Ο τουρισμός περνά μέσα από την αειφορία, πλέον. Οι Ελληνες ξενοδόχοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής, έχουν προχωρήσει σε κινήσεις, ωστόσο απέχουν αρκετά από το να φθάσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, σε όλους τους τομείς, από την ενεργειακή διαχείριση, έως και τη διαχείριση των αποβλήτων.
Τα κίνητρα που δίνονται από την κυβέρνηση, είναι σαφώς καλύτερα, σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο χρειάζονται πολύ περισσότερα ώστε τα ελληνικά ξενοδοχεία να καταστούν ακόμα πιο ανταγωνιστικά στο μέλλον, καθώς ο τουρίστας αρχίζει να ενδιαφέρεται πολύ για τον τόπο που κάνει διακοπές και το τι κάνει αυτός ο τόπος, ως προς το περιβάλλον.
Η νέα μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αναδεικνύει την πρόοδο αλλά και την υστέρηση που έχουν σημειώσει πολλά ξενοδοχεία, ως προς την ενεργειακή διαχείριση, τους υδάτινους πόρους, τη διαχείριση των αποβλήτων, το περιβάλλον και την αειφορία.
Στον τομέα της ενεργειακής διαχείρισης, το 48% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της Ελλάδας, κάνει καταγραφή της κατανάλωσής του, ενώ στο -28% είναι το μέσο ποσοστό μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, που θέτει ως στόχο η πλειονότητα των ξενοδοχείων της χώρας, ανεξάρτητα από τη λειτουργία τους.
Το 61% έχει προχωρήσει σε επένδυση σε κάποια δράση εξοικονόμησης ενέργειας τα τελευταία 5 χρόνια (63% εποχικής λειτουργίας – 57% συνεχούς λειτουργίας). Επίσης, από το σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού μόλις το 2,5% έχει κάνει χρήση του κινήτρου προσαύξησης συντελεστή απόσβεσης του άρθρου 24 του ν. 4172/2013.
Κι ακόμα, το 90% χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια, το 55% ηλιακή, το 32% πετρέλαιο, το 17% υγραέριο LPG, 2% βιομάζα. Σημειώνω ότι τα νούμερα αθροιζόμενα δεν βγάζουν το 100% καθώς πολλά χρησιμοποιούν παράλληλα συστήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 14,2% των ξενοδοχείων της χώρας, έχουν εγκαταστήσει ΑΠΕ, το 4,1% έξυπνους μετρητές ενέργειας, το 3,2% σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, το 22,7% αντικατέστησε κουφώματα και τζάμια. Γενικά, καταγράφεται υστέρηση σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και διαφαίνεται ισχυρή διάθεση για σχετικές επενδύσεις.
Τώρα, ως προς τις πηγές προέλευσης νερού των ξενοδοχείων, το 97% είναι από δήμους, το 81,8 από γεωτρήσεις, το 6,7% από βιολογικό καθαρισμό, 4,3% από αφαλάτωση. Κι εδώ χρησιμοποιούνται παράλληλες επιλογές.
Μόλις, το 30,9% του συνόλου των ξενοδοχείων, που αντιστοιχεί σε 2.954 καταλύματα, έχει επενδύσει σε δράσεις εξοικονόμησης νερού τα τελευταία 5 χρόνια (33,4% εποχικής – 26,1% συνεχούς λειτουργίας).
Στον τομέα της διαχείρισης υγρών αποβλήτων, το 67,2% των ξενοδοχείων της Ελλάδας, έχει σύνδεση με κεντρικό αποχετευτικό σύστημα. Επίσης, 1.499 ξενοδοχεία, δεν είναι συνδεδεμένα στο κεντρικό αποχετευτικό σύστημα αλλά διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό. Το 72,4% αυτών των ξενοδοχείων, που αντιστοιχεί σε 1.084 καταλύματα, δηλώνουν ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες για τη βελτίωση του συστήματος επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.
Στη διαχείριση των αποβλήτων, οι δημοφιλέστερες δράσεις ανακύκλωσης είναι: το 87,3% των ξενοδοχείων (χαρτί και συσκευασίες), το 85% γυαλί, το 84,9% πλαστικό, το 81,9%, μπαταρίες και μόλις το 19,1% τροφές.
Επίσης, το 61% έχει πρόθεση επένδυσης σε προγράμματα αντικατάστασης πλαστικών και το 40,4% σε κάδους οργανικών αποβλήτων. Ενδιαφέρον είναι, ότι το 73% των ερωτηθέντων είναι υπέρ του συστήματος «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Πάντως, μόλις το 13% των ξενοδοχείων διαθέτουν κάποια πιστοποίηση σχετικά με το περιβάλλον, την Ενέργεια και την αειφορία, και το 79% ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τέτοια πιστοποίηση.
Μόνο το 6% των ξενοδοχείων έχει εκμεταλλευτεί κατά το παρελθόν χρηματοδοτικά προγράμματα που σχετίζονται με την αειφορία, ενώ το 85% των Ελλήνων ξενοδόχων είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σε τουλάχιστον μία δράση σχετική με την αειφορία, εφόσον υπάρξουν κατάλληλα και ελκυστικά χρηματοδοτικά προγράμματα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις