Πώς και ποιοι τουρίστες θα επιστρέψουν στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο

Πώς και ποιοι τουρίστες θα επιστρέψουν στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο
Πολίτες περπατούν ανάμεσα στα συντρίμμια του Κιέβου AP Photo/Felipe Dana

Ποια ήταν η τουριστική κατάσταση της χώρας πριν τον πόλεμο. Ποιο θα είναι το μέλλον.

Σημαντική ήταν η ανάπτυξη τόσο του εισερχόμενου όσο και του εξερχόμενου τουρισμού στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια, παρά την γενικότερη πολιτική αστάθεια στη χώρα και την πανδημία που επηρέασαν αρνητικά.

Είχε προηγηθεί ένα ράλι στον τουρισμό που διήρκησε από το 2003 και για δέκα χρόνια, με το 2013 η χώρα να δέχεται πάνω από 26 εκατ. ξένους τουρίστες. Η ταραχές που ξέσπασαν στην Ουκρανία το 2014 και η ανατροπή της κυβέρνησης, είχαν σοβαρό αντίκτυπο στο εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα, μειώνοντας τις αφίξεις στο μισό το 2014, επίπεδα που διατηρούνταν και μέχρι το 2019. Ο εξερχόμενος τουρισμός από την άλλη πλευρά άρχισε να αυξάνεται σταθερά μεταξύ 2009 και 2019, μια περίοδο κατά την οποία τα ταξίδια σχεδόν διπλασιάστηκαν από 4,7 εκατομμύρια σε 9,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την GlobalData. Προορισμοί όπως η Πολωνία και η Τουρκία δεχόντουσαν τον μεγαλύτερο όγκο Ουκρανών τουριστών, και ακολουθούσαν οι αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, ενώ σημαντικό αριθμό, κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με το 2019, έλαβε και η χώρα μας πέρυσι.

Ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ουκρανία

Ο τουρισμός στην Ουκρανία των 45 εκατομμυρίων κατοίκων περίπου, είναι μια σχετικά περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα, με συνεισφορά στο ΑΕΠ μόλις στο 1,7% το 2019. Εκείνη τη χρονιά πριν την πανδημία η χώρα υποδέχθηκε περίπου 13,7 εκατομμύρια ξένους τουρίστες με τα έσοδα του κλάδου να ανέρχονται σε 2,6 δισ. δολάρια.

Το 2020 η πανδημία έφερε μείωση στις αφίξεις κατά 71%, που όμως δώδεκα μήνες μετά, οι προβλέψεις έδειξαν θετική ανάκαμψη το 2021, με τα εισερχόμενα ταξίδια να φτάνουν τα 4 εκατομμύρια. Οι επισκέπτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξόδεψαν τα περισσότερα, με μέσο όρο 2.220 δολάρια ανά διαμονή μεταξύ των ταξιδιωτών. Οι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας και του Ομάν ξόδεψαν λίγο λιγότερα, και ακολούθησαν οι Καναδοί και οι Αμερικανοί τουρίστες. Πρωταρχικός σκοπός του ταξιδιού των ξένων επισκεπτών στη χώρα το 2021 ήταν οι διακοπές και η αναψυχή.

Για το 2022 η χώρα είχε ανακοινώσει ότι θα στηρίξει σημαντικά τον τουριστικό κλάδο. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ανακοινώθηκε ότι η κρατική υπηρεσία για την Τουριστική Ανάπτυξη της Ουκρανίας μεταφέρεται υπό την ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών της Ουκρανίας, σε ένα νέο φορέα. Αυτό ήταν μέρος μιας νέας στρατηγικής ανάπτυξης του τουρισμού, που περιελάβανε μεταξύ άλλων νέα ξενοδοχεία και μεγάλη χρηματοδότηση για έργα τουρισμού που θα γινόταν σε συνεργασίες με εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Το μήνυμα της επικεφαλής του Ουκρανικού τουρισμού

Σε χτεσινό μήνυμα της στο Skift η Mariana Oleskiv, επικεφαλής της υπηρεσίας για την Τουριστική Ανάπτυξη της Ουκρανίας, είπε ότι παρά την πανδημία, η ουκρανική τουριστική βιομηχανία έδειχνε σημάδια ανάκαμψης και «περιμέναμε να έρθουν περισσότεροι τουρίστες το 2022. Αλλά αυτά τα σχέδια καταστράφηκαν εντελώς στις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία». Όπως τονίζει «το τίμημα που πληρώνει η Ουκρανία είναι χιλιάδες πολίτες που σκοτώθηκαν ενώ όμορφες πόλεις, ιστορικά κτίρια και μουσεία έχουν καταστραφεί» και αναρωτιέται «Είναι αυτό το είδος τουρισμού που όλοι ψάχναμε;».

Η κα. Oleskiv εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα η Ουκρανία θα επικρατήσει και θα ανοίξει ξανά τις πόρτες για τους τουρίστες. «Θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να γνωρίσου το έθνος που σταμάτησε τη «Μόρντορ». Επιπλέον, πολλοί ιστορικοί, στρατιωτικοί ειδικοί και πολιτικοί θα αναζητήσουν απαντήσεις», είπε χαρακτηριστικά. Μέσα από αυτό το μήνυμα απηύθυνε έκκληση σε ολόκληρη την παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία για δράση, να σταματήσει κάθε ταξίδι στη Ρωσία και να διακόψει κάθε συνεργασία με την επιτιθέμενη χώρα. «Όταν φέρνεις ταξιδιώτες στη Ρωσία, όταν συνεργάζεσαι με τη Ρωσία, τους φέρνεις και δολάρια — δολάρια που θα υποστήριζαν την επιθετικότητα του Πούτιν», τονίζει η επικεφαλής του τουρισμού της Ουκρανίας.

Πότε και ποιοι τουρίστες θα επιστρέψουν στη χώρα

Τα γεωπολιτικά ζητήματα συνήθως οδηγούν σε σημαντική πτώση του τουρισμού, όπως καταγράφεται σε πολλές άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια. Ίσως το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα ήταν η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016. Ως αποτέλεσμα, ο εισερχόμενος και ο εξερχόμενος τουρισμός μειώθηκαν κατά 28% και 13% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του GlobalData. Ωστόσο, η τουριστική βιομηχανία δείχνει να ανακάμψει γρήγορα. Μόλις σε δύο χρόνια, η χώρα είχε ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα εισερχόμενου και εξερχόμενου τουρισμού του 2015, με 9,4 εκατομμύρια Τούρκους ταξιδιώτες να αναχωρούν το 2017 και η χώρα να υποδέχεται περισσότερες από 38 εκατ. διεθνείς αφίξεις το 2018.

Επιπλέον ο λεγόμενος «Πολεμικός Τουρισμός», δηλαδή η μορφή τουρισμού που θέλει τουρίστες να επισκέπτονται ενεργές ή πρώην εμπόλεμες ζώνες για σκοπούς περιήγησης στα αξιοθέατα ή ιστορικής μελέτης, κ.α., δεν έχει ιδιαίτερη δυναμική.

Η Ουκρανία θα κληθεί να μετρήσει τις πληγές της μετά το τέλος του πολέμου σε πολλά επίπεδα. Σαφώς οικονομικά, αλλά και υποδομών, αφού κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποια είναι η πραγματική εικόνα στις μεγάλες πόλεις, του Κιέβου και της Οδυσσού, που δεχόντουσαν και το μεγαλύτερο όγκο τουριστών. Η τουριστική της ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την έκβαση του πολέμου και από τη σταθερότητα της περιοχής τα επόμενα χρόνια.

Ποιες ήταν όμως οι χώρες που «έστελναν» τους περισσότερους τουρίστες στην Ουκρανία; Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, ο μεγαλύτερος αριθμός ταξιδιωτών στην Ουκρανία προήλθε από τη Μολδαβία με πάνω από ένα εκατομμύριο, ακολουθούμενη από τη Ρωσία, την Πολωνία, τη Λευκορωσία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα