Τράπεζες: Εντείνεται το “μπρα ντε φερ” Στουρνάρα – Ζαββού για την ανάγκη δημιουργίας Bad Bank
«Δεν είναι της παρούσης καθώς υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα που καθιστούν αδύνατον να δημιουργηθεί» εκτίμησε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Γ. Ζαββός. "Επιτακτική η ανάγκης της", επιμένει ο Γ. Στουρνάρας
- 01 Ιουλίου 2020 06:26
Ευκαιρία να διασταυρώσουν για μια ακόμη φορά τα ξίφη τους για την ανάγκη ύπαρξης ή μη μιας Bad Bank στην ελληνική αγορά κόκκινων δανείων είχαν τις τελευταίες ώρες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα.
Λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα για την επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθούν κι άλλες συστημικές λύσεις, πλην του σχεδίου «Ηρακλής», όπως η σύσταση μιας εταιρείας asset management (σ.σ. bad bank), για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πόσω μάλλον των νέων που θα δημιουργηθούν ως συνέπεια της κρίσης, την σκυτάλη παρέλαβε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, τονίζοντας ότι δεν είναι της παρούσης καθώς υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα που το καθιστούν αδύνατον να δημιουργηθεί.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μικροχρηματοδοτήσεις στη Βουλή ο κ. Ζαββός τόνισε ότι όπως έχει αναφέρει πρόσφατα σε συνέντευξή του σε διεθνές πρακτορείο ειδήσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο μείωσης των «κόκκινων» δανείων που είναι ο «Ηρακλής».
Το σχέδιο δημιουργίας μιας bad bank, είπε ο υφυπουργός, το έχουν επεξεργαστεί, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και άλλοι. «Είναι ενδεχομένως μια χρήσιμη ιδέα, αλλά δεν είναι αυτής της στιγμής» καθώς υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα που το καθιστούν αδύνατον να δημιουργηθεί.
Δύο αξεπέραστα προβλήματα
Το πρώτο, είπε, που θα πρέπει να επεξεργαστούμε, είναι το εάν θα μπορούσε να υπάρξει μια bad bank, είτε αυτή θα ήταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε σε εθνικό επίπεδο. Εάν μιλάμε για μια ευρωπαϊκή bad bank, αυτή θα έπρεπε να αναλάβει ένα βάρος 500-600 δισεκατομμυρίων από «κόκκινα» δάνεια, και το κόστος αυτό να το αναλαμβάνουν τα ευρωπαϊκά ταμεία – μια απόφαση που δεν θα μπορούσε να υπάρξει από την Ε.Ε..
Η δεύτερη επιλογή να δημιουργηθεί μια εθνική bad bank, όπου το δημοσιονομικό της κόστος θα είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό το κόστος να το αναλάβει να το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος».
Αντιθέτως, τόνισε ο υφυπουργός, ο «Ηρακλής» αποτελεί «την κορυφαία επιλογή και επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, ακριβώς γιατί επιφορτίζει το κόστος του εγχειρήματος στον επενδυτή και όχι στον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά του ‘Ηρακλή’, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο» σημείωσε ο κ. Ζαββός.
Το δεύτερο στοιχείο που δεν κάνει καλή την επιλογή δημιουργίας μιας εθνικής bad bank, είναι όπως ανέλυσε ο υφυπουργός, «το εποπτικό κόστος, δηλαδή τα κεφάλαια θα πρέπει να ‘κάψουν’ οι τράπεζες για να πετύχουν αυτό το πράγμα».
Ο υφυπουργός οικονομικών υπογράμμισε ότι το σχέδιο «Ηρακλής αντιμετωπίζει με συστηματικό τρόπο ένα από τα κορυφαία θέματα που είναι το θέμα των ‘κόκκινων’ δανείων. Το αντιμετωπίζει με τα λεφτά των επενδυτών και όχι του Έλληνα φορολογούμενου. Στο εγχείρημα αυτό στοιχίστηκαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, όπως ξέρετε, γι' αυτό είναι και επιτυχημένο. Το επικρότησαν και το επικροτούν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ο executive vice president της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ντομπρόβσκι, η κυρία Βεστάγκερ, ο κ. Ρέγκλιγκ, άπαντες. Έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τεράστιες προσπάθειες μόνο της Ελληνικής Κυβέρνησης πετύχαμε τη μηδενική στάθμιση που είναι κολοσσιαίας σημασίας για μια χώρα η οποία δεν ήταν επενδυτικής βαθμίδας, δηλαδή δώσαμε ένα εργαλείο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο άμεσο μέλλον να βγει από τον ‘βάλτο’ των ‘κόκκινων’ δανείων, όχι με τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου».
ΤτΕ: αντίδοτο στα κόκκινα δάνεια η Bad Bank
Λίγες ώρες νωρίτερα ο Διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας τόνιζε μέσω της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής πως δεδομένης της επίδρασης της πανδημίας και της αναμενόμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στα τέλη του 2020 ή κατά τη διάρκεια του 2021, είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν συστημικές λύσεις που θα δρουν συμπληρωματικά προς το σχέδιο Ηρακλής. «Μια τέτοια λύση είναι η δημιουργία εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Company), η οποία θα αναλάβει τη διάθεση ενός ικανού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων», υπογραμμίζεται.
Σύμφωνα με τον διοικητή, «θα ήταν επιθυμητό να συνοδευθεί η δημιουργία ενός τέτοιου σχήματος με την αντιμετώπιση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC). Η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται ένα σχήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Με βάση την Τράπεζα της Ελλάδος, παρά τη στήριξη που παρέχουν οι ελαστικές πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί από τους επόπτες (ΕΚΤ), αυτές έχουν προσωρινό χαρακτήρα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανόν ότι θα αυξηθούν τελικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
«Η προοπτική αυτή καθιστά ακόμη πιο αναγκαία τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού για τουλάχιστον μέρος του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα ήταν δυνατόν να δημιουργήσει τις συνθήκες και για την υπέρβαση του μειονεκτήματος που συνιστά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της κεφαλαιακής βάσης του τραπεζικού συστήματος αποτελείται από αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Μία γρήγορη λύση στο πρόβλημα των NPEs θα απεμπλέξει τις τράπεζες από την κοστοβόρα και χρονοβόρα διαχείρισή τους και θα τους δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τα μέτρα ρευστότητας της ΕΚΤ και του Δημοσίου στην κατεύθυνση της πιστοδότησης της οικονομίας», υπογραμμίζει ο διοικητής.