Πόλεμος στην Ουκρανία: Διπλωματικός “πυρετός” με τους νεκρούς να πληθαίνουν – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις την Τετάρτη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διπλωματικός “πυρετός” με τους νεκρούς να πληθαίνουν – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις την Τετάρτη
Ουκρανός στρατιώτης στο Κίεβο Aris Messinis/AFP

Μαίνεται το ρωσικό σφυροκόπημα στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ουκρανίας, με τις εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο να κορυφώνονται. Νέα επαφή αύριο, κρίσιμες Σύνοδοι στις 24 Μαρτίου.

Μετά από 20 μέρες πολέμου, η Ουκρανία εξακολουθεί να βυθίζεται στα συντρίμμια, η θλιβερή λίστα των νεκρών αμάχων μεγαλώνει, τα αστικά κέντρα δέχονται ανελέητο σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ ο διπλωματικός “πυρετός” όλο και ανεβαίνει.

Σήμερα, Τρίτη, τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο εν λόγω δημοσιογράφος είδε στήλη καπνού να υψώνεται στον ουρανό όχι μακριά από το σημείο όπου βρίσκεται, ωστόσο αδυνατούσε να πάει εκεί εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβάλλουν οι ουκρανικές αρχές ως τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Σειρήνες ακούστηκαν στην Οδησσό και σε άλλες περιοχές.

Παράλληλα, ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν μετά από αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν την πρωτεύουσα αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, τραγική είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με Ουκρανούς Αξιωματούχους, Ρώσοι στρατιώτες κρατούσαν ομήρους ασθενείς και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείου της πόλης, από όπου, κατά τη διάρκεια της ημέρας, 20.000 φέρονται να την εγκατέλειψαν.

Συνεχίζονται την Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις – Χάσμα αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία

Την Τετάρτη θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο οποίες ξεκίνησαν εκ νέου, αλλά αυτή τη φορά μέσω βίντεο.

Όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες, αναζητώντας μία διπλωματική λύση.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος πάντως χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση δύσκολη και ρευστή, βλέποντας όμως περιθώρια συμβιβασμού.

“Θα συνεχίσουμε αύριο. Μια πολύ δύσκολη και ρευστή διαδικασία διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν θεμελιώδεις αντιφάσεις. Αλλά σίγουρα υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Στο διάλειμμα θα συνεχιστεί η εργασία σε υποομάδες”, έγραψε στο Twitter ο Ποντολιάκ.

Να σημειωθεί πάντως, ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Σαρλ Μισέλ, υποστήριξε πως “το Κίεβο δεν δεσμεύεται σοβαρά για αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων”, διατηρώντας το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Σύνοδος Κορυφής σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. στις 24 Μαρτίου

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter.

“Συγκάλεσα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Μαρτίου στην έδρα του ΝΑΤΟ. Θα συζητήσουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ισχυρή υποστήριξή μας στην Ουκρανία και την περαιτέρω ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας του ΝΑΤΟ. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν να είναι μαζί” ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει «κατά πάσα πιθανότητα» στη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πηγές είπαν στο Reuters τη Δευτέρα ότι ο Μπάιντεν αναμένεται να συμμετάσχει με τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου για να συζητήσουν τον πόλεμο που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

Ασφαλής ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης – Θα διανυκτερεύσει στην Μπερντιάνσκ

Στην περιοχή Μπερντιάνσκ θα διανυκτερεύσει ο Μανώλης Ανδρουλάκης όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης.

Ο πατέρας του Έλληνα Πρόξενου στη Μαριούπολη, του μοναδικού ξένου διπλωμάτη, που παρέμενε στην πόλη, συγκινημένος αλλά και φανερά ανακουφισμένος μίλησε στην ΕΡΤ: “Έχω μιλήσει με τον γιο μου πριν από ένα δίωρο περίπου στο κινητό και αυτή την στιγμή είναι εν κινήσει προς την Ζαπορίζια. Είναι με ένα κονβόι τριών λεωφορείων που επιβαίνουν οι υπάλληλοι του ΟΑΣΕ και ο ίδιος. Βέβαια τώρα φτάσανε σε μια άλλη πόλη μικρότερη πριν από την μεγάλη πόλη της Ζαπορίζια και θα διανυκτερεύσουν εκεί γιατί δεν πρόλαβαν να φτάσουν. Είναι καλά στην υγεία του, είναι ευδιάθετος, έχει μιλήσει με την οικογένειά του και με εμάς και συνεχίζουν τώρα που μπήκαν στο πρόγραμμα της επιστροφής” τόνισε ο Γιώργος Ανδρουλάκης.

Νεκροί ένας εικονολήπτης και μία δημοσιογράφος από ρωσικά πυρά

Ένας εικονολήπτης του αμερικανικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News σκοτώθηκε ενώ κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Pierre Zakrzewski (Πιερ Ζακρζέφσκι) συνόδευε τον δημοσιογράφο Μπέντζαμιν Χολ, ο οποίος τραυματίστηκε όταν το όχημά τους δέχθηκε πυρά στη Χορένκα, κοντά στο Κίεβο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος του Fox News Media, Σούζαν Σκοτ. Κατά την επίθεση σκοτώθηκε και η Ουκρανή δημοσιογράφος Oleksandra Kurshynova, που επίσης συνεργαζόταν με το Fox News.

Σε Μόσχα και Κίεβο ο Τσαβούσογλου

Συνεχίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή η Τουρκία, με τον Ρετζέτ Παγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει νέα επαφή της χώρας με Ουκρανία και Τουρκία και μάλιστα άμεσα προκειμένου να βρεθεί μία διπλωματική λύση με στόχο την κατάπαυση του πυρός.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε γνωστοποίησε πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ταξιδέψει σήμερα κιόλας στη Ρωσία, όπου αύριο θα έχει επαφές με το Κρεμλίνο, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στην Ουκρανία για συνομιλία με το Κίεβο.

“Στέλνω σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών μας στη Ρωσία. Αύριο θα έχει συνομιλίες στη Μόσχα και την Πέμπτη θα ταξιδέψει στην Ουκρανία”, είπε ο Ερντογάν.

Η Ρωσία επιβάλλει κυρώσεις σε Μπάιντεν και Μπλίνκεν

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι επέβαλε κυρώσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όπως και σε άλλους υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, δίνοντας στη δημοσιότητα «μια λίστα απαγόρευσ

Στην λίστα με τα ονόματα των 13 Αμερικανών αξιωματούχων περιλαμβάνονται ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο αρχηγός της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και άλλοι. Σε όλους απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία, και οι κυρώσεις αυτές είναι η απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε Ρώσους αξιωματούχους. Στην λίστα περιλαμβάνεται επίσης το όνομα της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Υπό ρωσικό έλεγχο η Χερσώνα – Στημένο δημοψήφισμα “βλέπει” το Λονδίνο

Στημένο δημοψήφισμα με στόχο την απόσχιση της Χερσώνας, “βλέπει” το Λονδίνο, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

“Υπάρχουν αναφορές ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να στήσει ένα δημοψήφισμα στην Χερσώνα, σε μία προσπάθεια να νομιμοποιήσει μία “αποσχισθείσα” δημοκρατία κατ’αντιστοιχία με ό,τι συνέβη στο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ ή την Κριμαία”, αναφέρει η ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους όλο το έδαφος της περιφέρειας της Χερσώνας.

Ζελένσκι: Η ρωσική “πολεμική μηχανή” θα στοχεύσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Στους ηγέτες της Δύσης απευθύνθηκε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποιώντας ότι η ρωσική «πολεμική μηχανή» θα τους στοχοποιήσει εάν δεν σταματήσει.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τις χώρες που «έλαβαν ηθική στάση» κατά της Ρωσίας σχετικά με την εισβολή της στην Ουκρανία, και ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

«Μπορούμε να σταματήσουμε τη Ρωσία. Μπορούμε να σταματήσουμε τη δολοφονία ανθρώπων. Θα είναι πιο εύκολο να το κάνουμε μαζί, να σταματήσουμε την καταστροφή της δημοκρατίας και να την σταματήσουμε τώρα στη γη μας. Γιατί αλλιώς, θα έρθουν και σε σένα.» είπε στο μήνυμά του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα