“Δεν εκχωρούμε ούτε τη διαχείριση της Κνωσσού!”
Υποστηρίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο News 24/7 η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Σταματία Μαρκέτου, αναγγέλλοντας νέες προσφυγές και κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που το νέο ΦΕΚ δεν εξαιρεί, εκτός από την ιδιοκτησία, και την διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων από το Υπερταμείο.
- 19 Ιανουαρίου 2019 10:01
Όταν διέρρευσε πριν 4 μήνες ότι η Κνωσσός μεταβιβάστηκε στο Υπερταμείο, όλοι πίστεψαν ότι πρόκειται απλώς περί λάθους. Στην πορεία, ενώ αθόρυβα μαινόταν ένα σκληρό bras de fer μεταξύ Θεσμών, Υπερταμείου, Υπουργείου Οικονομικών και υπουργείου Πολιτισμού, αυτό που φάνηκε είναι ότι η μεταβίβαση πρόκειται για μια προαποφασισμένη πράξη, με τρομακτικές πιέσεις από τους δανειστές .
Τελευταία σεκάνς στο θρίλερ, εν μέσω αντικρουόμενων πυρών και των πιέσεων από την προσφυγή του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στο ΣτΕ, είναι η προχτεσινή υπογραφή από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτική υπουργικής απόφασης που φέρεται να εξαιρεί από τη λίστα του Υπερταμείου τα 2392 επίμαχα ΚΑΕΚ (αρχ. χώροι, μνημεία, αρχαιολογικά μουσεία κ.ά.).
Με τα μάτια, επομένως, στραμμένα στο ΦΕΚ της νέας απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ, που θα εξαιρεί… δια παντός τα 2329 ακίνητα από τη λίστα με τα 10119 εν συνόλω μεταβιβαζόμενα στο Υπερταμείο, βρίσκεται σήμερα ο Σύλλογος των Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που διέρρευσε ότι μεταβιβάζονται, μεταξύ άλλων, η Κνωσσός, το Ακρωτήρι της Θήρας , οι Αιγές –Βεργίνα και ο Λευκός Πύργος, σήκωσε την υπόθεση ψηλά, και κατέθεσε στο ΣτΕ αίτημα ακύρωσης της υπουργικής πράξης μεταβίβασης.(Η προσφυγή, μαζί με τους δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης, θα εκδικαζόταν στις 22 του μήνα, αλλά το ΥΠΟΙΚ ζήτησε αναβολή. Νέα δικάσιμο πήρε στις 2 Απριλίου).
“Μπορεί το νέο ΦΕΚ του ΚΥΣΟΙΠ να εξαιρεί την κτήση των 2329 ακινήτων, αλλά αυτό είναι αυτονόητο. Μιλάμε για την κτήση της Κνωσσού! Το επίδικο είναι άλλο: η νομή, η χρήση και διαχείριση όλων αυτών των ακινήτων. Στο θέμα της διαχείρισης παίζεται σήμερα όλο το παιχνίδι. Αυτή πιέζουν να μην εξαιρεθεί Θεσμοί και Υπερταμείο Γι’αυτό το λόγο είμαστε σε εγρήγορση και ανησυχία. Πρέπει να δούμε με πολύ προσοχή τι λέει το νέο ΦΕΚ. Δεν θα επιτρέψουμε την παραχώρηση της διαχείρισης. Δεν παραχωρούμε ούτε τη διαχείριση της Κνωσσού”, τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο News 24/7 η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κ.Σταματία Μαρκέτου, αναγγέλλοντας νέες προσφυγές και κινητοποιήσεις του Συλλόγου, σε περίπτωση που το νέο ΦΕΚ αναφέρεται αποκλειστικά στην κτήση.
Τι ακριβώς σημαίνει το ότι το ΚΥΣΟΙΠ υπέγραψε υπουργική απόφαση για την εξαίρεση των 2329 ΚΑΕΚ;
Δεν ξέρουμε τι σημαίνει στην πράξη. Αποκαλύπτει όμως ότι πιέστηκαν για να το κάνουν αυτό. Μην ξεχνάμε ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει αναβολή στην εκδίκαση της προσφυγής μας και πάμε για νέα εκδίκαση στις 2 Απριλίου.
Έχει όμως πλέον αντικείμενο η εκδίκαση, αν το KYΣΟΙΠ τα εξαιρεί τα επίμαχα ΚΑΕΚ;
Αν η υπουργική απόφαση αφορά μόνο στην εξαίρεση από την κυριότητα, αυτό που λέει το άρθρο 4, και παραμένει η παράγραφος 5 του άρθρου 196, τότε θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, γιατί εμείς δεν θέλουμε απλά την κυριότητα, αυτό είναι κάτι δεδομένο, διότι την έχουμε, είναι de facto δεδομένη, βάσει του Συντάγματος. Εμείς θέλουμε την διαχείριση, που είναι και το μεγάλο επίδικο. Υπάρχουν στη λίστα αρχαιολογικά ερείπια, που δεν αξιοποιούνται με τίποτα. Τι θα κάνει το Υπερταμείο αν έχει τη διαχείρισή τους; Το μόνο που θα μπορούνε είναι να μας εμποδίζουν από την συντήρηση τους. Τι θα γίνει δηλαδή με τα μη αξιοποιήσιμα ακίνητα; Είναι ποτέ δυνατόν η διαχείριση σημαντικών μνημείων να μην ανήκει στο ΥΠΠΟΑ; Είναι δυνατό τα 2329 ακίνητα που ταύτισε το Υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας να εξαιρεθούν, να περάσουν στη διαχείριση τρίτων, ξένων επιχειρηματιών που θα αξιοποιεί κατά το δοκούν;
Γι’αυτό το λόγο προσφύγατε στο ΣτΕ;
Προφανώς! Είναι καθήκον μας να τα προστατεύσουμε και να προστατεύονται στο διηνεκές με νόμο αρχαιολογικοί χώρι, μνημεία, αρχαιολογικά μνημεία, απαλλοτριωμένοι χώροι που ανασκάπτονται, αποθήκες αρχαιοτήτων κ.ά. Γι’αυτό αγωνιζόμαστε. Δεν ζητάμε μόνο την τωρινή εξαίρεσή τους αλλά και τη θεσμική θωράκισή τους, ώστε να μην ξαναβρεθεί τίποτα απειλούμενο. Πρέπει με ΦΕΚ να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον δεν θα έχουν κάτι αντίστοιχο, αφού τα άρθρα του Υπερταμείου μπορούν να ξανατεθούν σε εφαρμογή και να έχουμε ξανά άλλα 10119 που του μεταβιβάζονται! Δεν μπορούμε κάθε φορά μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση να τρέχουμε στο ΣτΕ!
Γιατί παρενέβη το Υπερταμείο στο ΣτΕ, κατα της προσφυγής σας, ενώ δεν είχε κληθεί -δεν είναι αντίδικος;
Οι μάσκες έπεσαν! Έγινε ευρέως κατανοητό με την παρέμβαση του ότι δεν θέλει με κανένα τρόπο το Υπερταμείο να χάσει την διαχείριση των ακινήτων.
Αν με το νέο ΦΕΚ δεν εξαιρεθεί και η διαχείριση, ο Σύλλογος των Ελλήνων Αρχαιολόγων πώς θα κινηθεί ;
Θα συνεχίσουμε δικαστικά φυσικά. Γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε τι προβλέπει, τι σημαίνει η λέξη “διαχείριση”, βάσει των συμφωνιών με τους δανειστές και το Υπερταμείο. Δεν είναι καθόλου σαφές, αν και γνωρίζουμε ότι η διαχείριση σημαίνει οικονομική εκμετάλλευση. Θα αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική των μουσείων, θα παρέμβουν στον τρόπο ενοικίασής τους; Η έννοια “παραχώρηση της διαχείρισης” είναι πολύ γενική διατύπωση που ανοίγει την πόρτα σε έναν άγνωστο χώρο που τον ερμηνεύει ο καθένας όπως θέλει . Αν η διαχείριση της Κνωσσού ανήκει στο Υπερταμείο, το Υπερταμείο θα μπορεί αν την παραχωρήσει οπουδήποτε! Επίσης, γιατί εδώ και ένα χρόνο είναι κλειστά τα κυλικεία των μουσείων, άραγε; Κάτι σημαίνει αυτή η κωλυσιεργεία. Κάτι περιμένουν! Επομένως, δεν πρόκειται ο Σύλλογός μας να σταματήσει αν δεν εξαιρεθούν τα πάντα. Το έχουμε ξεκαθαρίσει. Αν έχουν την διαχείριση τη Κνωσσού για 99 χρόνια, θα είναι σα να είναι δική τους! Περιμένουμε επομένως με μεγάλη αγωνία το ΦΕΚ να δούμε γράμμα γράμμα τι λέει για να κινηθούμε αναλόγως.
Γιατί ο κ.Τσακαλώτος εδώ και 4 μήνες δεν έκανε μισό βήμα, δεν εξέδιδε την υπουργική απόφαση της εξαίρεσης;
Γιατί είναι φανερό πως πιέζεται από Θεσμούς και Υπερταμείο. Είναι και μια προειλημμένη απόφαση από την προηγούμενη κυβέρνηση, ήδη από το ’11, να αποτελέσουν αυτά τα ακίνητα εγγύηση για το δάνειο. Ξέραμε ότι θα μεταβιβαστούν κάποια ακίνητα. Αλλά δεν φανταζόμασταν ότι θα τολμούσε να μεταβιβάσει κανείς την Κνωσσό και τον Λευκό Πύργο! Φαίνεται, δηλαδή, ότι ο κ.Τσακαλώτος προχώρησε βάσει όσων μπορούσε να προχωρήσει. Υπήρχαν πραγματικά πιέσεις από τους δανειστές, καθώς είναι προειλημμένες αποφάσεις. Το θέμα είναι ότι πρέπει να τολμήσει κάποιος από την κυβέρνηση να πει “Ως εδώ! Σας δίνουμε αεροδρόμια, σας δίνουμε τρένα, σας δίνουμε λιμάνια!Δεν σας δίνουμε τα μνημεία!” Παλεύουμε πάλι για το αυτονόητο.
Γιατί αποφεύγουν ΥΠΠΟΑ και ΥΠΟΙΚ να δώσουν στη δημοσιότητα τη λίστα με τα 2329 ΚΑΕΚ;Είναι ο λόγος που έκαναν (18/1) εξώδικο στην υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, τον υφυπουργό Πολιτισμού Κωστή Στρατή και την γγ. του ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη, η ΠΟΕ –ΥΠΠΟ κι ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής Στερεάς Ελλάδας και Νήσων, μαζί με 16 ακόμη πρωτοβάθμιους Συλλόγους (ανάμεσά τους, η ΠΕΥΦΑ, η Πανελλήνια Ενωση Νυχτοφυλάκων Αρχαιοτήτων κι ο Σύλλογος Εργαζομένων ΤΑΠΑ) .
Παίζουν ένα κρυφτούλι. ‘Ολοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν τρομακτικές πιέσεις από τους θεσμούς. Είναι φανερό. Αυτή η εγγύηση για το δάνειο που έδωσαν έχει ξεκινήσει πριν από 8 χρόνια. Όπως γνωρίζουμε, είναι πάρα πολύ σκληροί οι όροι του Αγγλικού Δικαίου. Θέλω να πω, όταν μας έλεγαν οι υπουργοί ότι θα μας δώσουν τη λίστα, δεν μας έλεγαν ψέματα. Αλλά πιέζονται. Θέλουν να εξαιρέσουν αλλά δεν μπορούν “.