Νέα μέτρα στήριξης: Το μπόνους σε υγειονομικούς και το “καμπανάκι” για το έλλειμμα

Νέα μέτρα στήριξης: Το μπόνους σε υγειονομικούς και το “καμπανάκι” για το έλλειμμα
Διαμαρτυρία γιατρών (ΑΡΧΕΙΟΥ) Eurokinissi

Tα δυο βασικά "αγκάθια" για την πορεία υλοποίησης του Προϋπολογισμού, οι τιμές και το ενεργειακό κόστος τέθηκαν επί τάπητος στη Βουλή. Η ακτινογραφία των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

“Υλοποιήσαμε μία ευρύτερη πολιτική φοροελαφρύνσεων και ανάπτυξης για όλους. Οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο εισοδήματος, μικρότερο ΕΝΦΙΑ, μικρότερες εισφορές. Η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί στον ιδιωτικό τομέα και για αυτό τα νοικοκυριά έχουν μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό που είχαν επί δικών σας ημερών. Πρόκειται για την αντιστροφή της φοροεπέλασης που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ για 4,5 χρόνια”. Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από βήματος της Βουλής  δίνοντας το στίγμα για το πώς αντιμετωπίζεται η επέλαση του κύματος ακρίβειας, που εν πολλοίς το απέδωσε στα ΜΜΕ και στο κλίμα που καλλιεργούν.

Πάντως τα νεώτερα στοιχεία για την πορεία της αγοράς και των ηλεκτρονικών συναλλαγών δίνουν κάποια περιθώρια καθώς η ανάπτυξη το 2021 φαίνεται ότι μπορεί και να έχει ήδη υπερβεί το 7% ή και το 7,5%. Σωρευτικά στην διετία 2021-2022 η ανάπτυξη θα φτάσει στο 11,7% και θα είναι τύπου “V”, δηλαδή το ΑΕΠ ανεβαίνει σχεδόν όσο γρήγορα έπεσε και πριν τελειώσει το 2022 θα υπερκαλύψει πλήρως την ύφεση 9% του 2020. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα για μια περαιτέρω ενίσχυση που κύριο στόχο έχει την “άμβλυνση” των πολιτικών αρνητικών επιτπώσεων στ φόντο της διογκούμενης ανησυχίας για ανισότητες και ένταση της φτώχειας,  αλλά και την τόνωση κάπως της ζήτησης.

Όπως ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, “με 40 δισεκατομμύρια ευρώ η κυβέρνηση στήριξε το εθνικό σύστημα Υγείας, κρατώντας όρθιες την παραγωγή και την κοινωνία…Η Ελλάδα σήμερα εμφανίζει για τα επόμενα δύο χρόνια την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη…Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, εν μέσω κορονοϊού, στη μείωση της ανεργίας. Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες και όσους προέβλεπαν ότι με την άρση των μέτρων η ανεργία θα εκτινασσόταν, έγινε ακριβώς το ανάποδο”, σημείωσε και ανέφερε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί θέσεις εργασίας, με σταθερή την επιλογή των μεταρρυθμίσεων.

“Η παραμικρή αύξηση των τιμών δυσκολεύει τη ζωή των πολιτών και εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας. Αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές πρόσκαιρο φαινόμενο, στο οποίο η χώρα απαντά δραστικά. Αυτή η άμυνα δεν έτυχε, αλλά πέτυχε και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης. Με την εκδήλωση των πρώτων αυξήσεων προχωρήσαμε στη λήψη μέτρων-αιχμής για την ενέργεια. Και το εισόδημα των πολιτών είχε θωρακιστεί για δύο χρόνια. Και η πολιτική μας το κρατάει σταθερό. Το συνολικό ποσό που διαθέτουμε για στήριξη απέναντι στις αυξήσεις σε ενέργεια και φυσικό αέριο αγγίζει τα 680 εκατομμύρια ευρώ. Η στήριξη αυτή ποσοστιαία είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και το επίδομα θέρμανσης θα είναι διπλάσιο και θα δίνεται με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια. Η ισχυρή ΔΕΗ είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια. Μας την παραδώσατε στο όριο της χρεοκοπίας και έκανε αύξηση κεφαλαίου σε τιμή εννέα φορές μεγαλύτερη τη μετοχή από αυτή που μας παραδώσατε, με το κράτος να έχει το έλεγχο” , τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  “Μιλάμε για ένα συνεκτικό και τολμηρό πρόγραμμα που απλώνεται παντού. Όλα αυτά μαζί με παράλληλες παρεμβάσεις που λειτουργούν απέναντι στην άνοδο των τιμών, γιατί αυξάνουν το εισόδημα των πολιτών. 6% ΦΠΑ στις ζωοτροφές. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και βέβαια μαζί με αυτά έχουν δρομολογηθεί και ειδικές παρεμβάσεις για τους νέους. Και βέβαια, την αύξηση του κατώτατου μισθού. Θα υπάρχει μία ακόμα δεύτερη αύξηση για τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας”, συμπλήρωσε.

Νέα μέτρα

Ειδικότερα, έχοντας , κατ΄ εκτίμηση, ένα περιθώριο περίπου 65 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα. Όπως είπε:

1. Όπως το 2020, έτσι και εφέτος 100.000 ενεργοί υγειονομικοί του ΕΣΥ θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού, δηλαδή μέσο ποσό ύψους 900 ευρώ θα τους αποδοθεί αμέσως μέσα στο Δεκέμβριο.

2. Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ακόμη για κάθε μέλος της οικογένειας. Αυτό αφορά 800.000 συμπολίτες μας που θα δουν μεγαλύτερη την επόμενη σύνταξη τους. “Είναι μια ανακούφιση, δεν είναι κάτι παραπάνω δεν είναι αυτό που τους αξίζει αλλά είναι μία βοήθεια”, σημείωσεο Πρωθυπουργός.

3.Το ίδιο επίδομα σε 173.000 πολίτες με αναπηρία. Πρόκειται για τους δικαιούχους του Οργανισμού Πρόνοιας.

Ανησυχία για το έλλειμμα

Πάντως στο οικονομικό επιτελείο η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και ο πληθωρισμός προκαλεί έντονη ανησυχία. Κύρια η προσοχή επικεντρώνεται στο πόσο θα επηρεαστεί η ανάκαμψη της οικονομίας καθώς η αποκλιμάκωση των τιμών μετατίθεται για το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Επίσης είναι άγνωστο το πόσο θα πάρει για να εξορθολογιστούν οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη, έχοντας μπει στο τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου, με τη μέση χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σταθερά πάνω από τα 230 ευρώ/ MWh και χωρίς προοπτική υποχώρησης, ο σχεδιασμός της επιδότησης με 39 ευρώ/ μήνα είναι ξεπερασμένος.

“Για την ενεργειακή κρίση έχουμε λάβει μέτρα για το 2021 και το 2022, θα δούμε αν θα χρειαστεί κάτι ακόμη. Αν απαιτηθεί, θα αφορά το ίδιο μείγμα μέτρων” είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης στον ΑΝΤ1 την Κυριακή στους “Πρωινούς τύπους”

Μάλιστα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομιών, απαντώντας στο εάν θα δοθούν βοηθήματα τις προσεχείς εβδομάδες στους υγειονομικούς ή σε συνταξιούχους, όπως αναφέρεται σε διάφορα δημοσιεύματα, είπε ότι “το έλλειμμα του 2021 θα πλησιάσει, αλλά δεν θα ξεπεράσει ελπίζω το 10%. Με αυτό δεν μπορεί παρά να γίνουν μόνο τα απαραίτητα, μόνο κινήσεις ανάγκης μπορούμε να κάνουμε, μόνο μέτρα ανάγκης μπορούμε να πάρουμε”.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε πως υπάρχουν μια σειρά μέτρων για το 2022, όπως η άρση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για τα οποία είπε πως “στόχος μας είναι να μπορούν να επεκταθούν από το 2023, αλλά πρέπει να βρεθεί και ο δημοσιονομικός χώρος, κάτι που είναι συνάρτηση της ανάπτυξης”.

Σχετικά με την αύξηση στον κατώτατο μισθό και την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για αύξηση διπλάσια από τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας, ο Αν. Υπ. Οικονομικών σημείωσε πως “η δέσμευση για διπλάσια αύξηση αφορά το ΑΕΠ. Αν έχει μειωθεί σημαντικά, δεν μπορείς να δώσεις διπλάσια αύξηση. Πρέπει να αυξηθεί από το προηγούμενο επίπεδο, για να δώσεις. Ότι λες, θέλει μια στοιχειώδη λογική και ερμηνεία. Αν πέσει το ΑΕΠ 30% και αυξηθεί 10% μετά, σημαίνει ότι μπορεί να δοθεί διπλάσια αύξηση.”

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ο κ. Σκυλακάκης απέφυγε να αναφέρει το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού το 2022.

Ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα ενεργειακής στήριξης από την κυβέρνηση και στις αρχές του 2022 άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και απαντώντας στις  επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο ΥΠΕΝ απάντησε πως “620 εκατομμύρια ευρώ για ένα τρίμηνο, δηλαδή 2 δις ευρώ σε ετήσια βάση εάν χρειαζόταν να πάρουμε τα μέτρα αυτά για τέσσερα τρίμηνα,  δεν είναι “μέτρα – ασπιρίνη”. Η Ελλάδα είναι η μόνη που μηνιαίως αναπροσαρμόζει τα μέτρα και την κρατική ενίσχυση για την ενεργειακή κρίση και αναλογικά με τον πληθυσμό της, στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα κατά κεφαλήν”.

Τα μέτρα στήριξης είναι δημοσιονομικά ουδέτερα, εάν εξαιρέσει κάποιος το επίδομα θέρμανσης, καθώς τα 500 εκατομμύρια προέρχονται από ειδικούς λογαριασμούς κερδών από χρήση πηγών ΑΠΕ ή από “ποινές” για την εκπομπή αερίων, είπε ο κ. Σκρέκας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα