ΕΕ: Στρέφεται στο Αζερμπαϊντζάν για το φυσικό αέριο – Ο Μπορέλ καλεί τους Ευρωπαίους “να αντέξουν”

ΕΕ: Στρέφεται στο Αζερμπαϊντζάν για το φυσικό αέριο – Ο Μπορέλ καλεί τους Ευρωπαίους “να αντέξουν”
Φυσικό αέριο iStockphoto

Μια νέα συμφωνία υπέγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την εισαγωγή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, την ώρα που ο Ζοζέπ Μπορέλ τονίζει πως ο Πούτιν υπολογίζει στην κούραση των Ευρωπαίων και τους καλέι "να αντέξουν".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για τον διπλασιασμό σε “μερικά χρόνια” των εισαγωγών της φυσικού αερίου από αυτήν τη χώρα του Καυκάσου, την ώρα που οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να απαλλαγούν από την εξάρτησή τους από τη Ρωσία μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο Μπακού της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία υπέγραψε με τον Αζέρο ηγέτη Ιλχάμ Αλίεφ σχετικό μνημόνιο κατανόησης. Το Αζερμπαϊτζάν είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία που ενισχύει τους δεσμούς της με τη Δύση και την Τουρκία, χωρίς να θίγει παράλληλα τη Ρωσία.

Η επείγουσα ανάγκη της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης γίνεται ολοένα και πιο αισθητή στις Βρυξέλλες, καθώς η Μόσχα μείωσε τη ροή φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να γεμίσουν τα αποθέματά τους πριν από τον χειμώνα.

Η ΕΕ εισάγει επί του παρόντος 8,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ενός συνόλου αγωγών φυσικού αερίου που ξεκινούν από το Αζερμπαϊτζάν και καταλήγουν στην Ευρώπη περνώντας από τη Γεωργία και την Τουρκία.

Με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, “θέλουμε να επεκτείνουμε τη χωρητικότητά του στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως μέσα σε λίγα χρόνια”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση στον Τύπο με τον Αλίεφ, με ενδιάμεσο στόχο τα 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από το 2023.

“Αυτό θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση των περικοπών στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και θα συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης”, πρόσθεσε.

“Ακόμη και πριν από τη βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχαν σταματήσει να είναι αξιόπιστες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε συνεπώς να (…) στραφεί σε πιο αξιόπιστους προμηθευτές”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. “Το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας από αυτούς”.

Από την πλευρά του, ο Αλίεφ δήλωσε ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα αντιπροσωπεύει έναν “οδικό χάρτη για το μέλλον”. Υπογράμμισε ότι η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων θα επιτρέψει την “αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια”.

Μπορέλ: Καλεί τους Ευρωπαίους να “αντέξουν” απέναντι στις συνέπειες του πολέμου

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τους Ευρωπαίους να συνεχίσουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και να “αντέξουν” απέναντι στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία.

“Είναι ένα τεστ αντοχής για τις κοινωνίες μας“, δήλωσε τη Δευτέρα, στο τέλος της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

“Είμαι βέβαιος ότι (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν υπολογίζει στην κούραση των δημοκρατιών. Είμαι βέβαιος ότι πιστεύει πως οι δημοκρατίες είναι αδύναμες. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν έχουν το περιθώριο να κουραστούν”, δήλωσε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν μήπως μια εχθρότητα στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας αναπτύσσεται στην κοινή γνώμη, καθώς εκτινάσσονται οι τιμές των καυσίμων, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.

“Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις αποφάσεις που έχουν λάβει”, δήλωσε ο Μπορέλ, αναφέροντας ότι οι κυρώσεις πρέπει να “συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην οικονομία της Ρωσίας, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει μαγική λύση”.

“Πρέπει να το κάνουμε αυτό, ακριβώς όπως πρέπει να στηρίξουμε στρατιωτικά την Ουκρανία”, δήλωσε

“Ασφαλώς υπάρχει αύξηση στις τιμές της ενέργειας και των διατροφικών προϊόντων. Αυτό είναι η άμεση συνέπεια του πολέμου“, παραδέχτηκε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. “Ευτυχώς δεν βομβαρδιστήκαμε, δεν αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τα σπίτια μας. Όμως όλος ο κόσμος υφίσταται τις συνέπειες αυτού του πολέμου”, υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα