Ο ΠΟΥ προσβλέπει σε “πολύ στενή συνεργασία” με την κυβέρνηση Μπάιντεν

Ο ΠΟΥ προσβλέπει σε “πολύ στενή συνεργασία” με την κυβέρνηση Μπάιντεν
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν AP

Μία νέα αρχή στις σχέσεις ΠΟΥ με ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπενθυμίζεται πως κατηγορούσε τον ΠΟΥ ότι ήταν "κινεζοκεντρικός" στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαιρέτισε σήμερα τις προσπάθειες να ενισχυθεί ο οργανισμός μέσω μεταρρυθμίσεων και σημείωσε ότι προσβλέπει σε μια “πολύ στενή” συνεργασία με την κυβέρνηση του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

“Χαιρετίζουμε καθεμιά και όλες τις προσπάθειες για την ενίσχυση αυτού του οργανισμού, όχι για το δικό του καλό, αλλά για το καλό των ανθρώπων που υπηρετούμε”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ απευθυνόμενος στους υπουργούς Υγείας των χωρών μελών του οργανισμού κατά την έναρξη της επαναληπτικής ετήσιας συνόδου του.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγορούσε τον ΠΟΥ ότι ήταν “κινεζοκεντρικός” στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία της COVID-19. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ είχε απορρίψει την κατηγορία αυτή επανειλημμένως.

Ο Τραμπ πάγωσε επίσης τη χρηματοδότηση του οργανισμού από τις ΗΠΑ και άρχισε μια διαδικασία βάσει της οποίας οι ΗΠΑ θα αποσύρονταν από τον ΠΟΥ τον ερχόμενο Ιούλιο, προκαλώντας ευρέως διεθνείς επικρίσεις εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα ανακαλέσει την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τον διεθνή οργανισμό την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει καθήκοντα.

Ο Τέντρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποκτήσει ξανά την αίσθηση κοινού σκοπού και πρόσθεσε: “Σε αυτό το πνεύμα συγχαίρουμε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και προσβλέπουμε στην πολύ στενή συνεργασία μας με αυτή την κυβέρνηση”.

“Χρειάζεται να επανεφεύρουμε την ηγεσία, να οικοδομήσουμε πάνω στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αμοιβαία ευθύνη για να τερματιστεί η πανδημία και να αντιμετωπίσουμε τις θεμελιώδεις ανισότητες που βρίσκονται στη ρίζα τόσο πολλών από τα παγκόσμια προβλήματα”, υπογράμμισε.

Ο Τέντρος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθυνόταν στην υπουργική σύνοδο των 194 κρατών μελών του ΠΟΥ, η οποία επαναλήφθηκε σήμερα έπειτα από μια σύντομη σύνοδο που είχε διεξαχθεί τον περασμένο Μάιο. Μιλώντας ενώ βρίσκεται σε καραντίνα μετά την επαφή που είχε με πρόσωπο που έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ άρχισε τηρώντας σιγή ενός λεπτού, επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα του νέου κορονοϊού πλησιάζουν τα 50 εκατομμύρια και οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 ανέρχονται σε 1,2 εκατομμύριο.

Μια επιτροπή επιτήρησης ζήτησε την περασμένη εβδομάδα τη διεξαγωγή μεταρρυθμίσεων στον ΠΟΥ, στις οποίες περιλαμβάνεται “προβλέψιμη και ευέλικτη” χρηματοδότηση και ο καθορισμός ενός πολυεπίπεδου συστήματος για την προειδοποίηση νωρίτερα των χωρών για το ξέσπασμα ασθενειών προτού αυτές κλιμακωθούν.

Ο Τέντρος σημείωσε επίσης ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται για την COVID-19 θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια και να θεωρούνται “παγκόσμια δημόσια αγαθά κι όχι ιδιωτικά εμπορεύματα”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα