Πόσο εφικτό είναι να έχουμε ένα εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές έως το τέλος του 2021;

Πόσο εφικτό είναι να έχουμε ένα εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές έως το τέλος του 2021;

Η δέσμευση της Παπαστράτος για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο, η λαμπερή εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και όλα όσα ζήσαμε εκεί.

Ο στόχος είναι πάντα η κινητήριος δύναμη. Ένας στόχος για τον οποίο θα παλέψεις μέχρι να γίνει πραγματικότητα, ένας στόχος που θα αποτελεί ένα βήμα #prostokalytero. Η εταιρεία Παπαστράτος έχει βρει τον στόχο που αποτελεί τη δική της κινητήριο δύναμη και πρόκειται για κάτι που μας αφορά όλους: ένας κόσμος χωρίς τσιγάρο.

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής προϊόντων καπνού στην Ελλάδα, που ηγείται της αγοράς από τη ‘γέννησή’ της το 1931 μέχρι και σήμερα, πήρε πριν από δύο χρόνια μια ρηξικέλευθη απόφαση: να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που ήταν και να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα της. Στον δρόμο προς ένα καλύτερο αύριο, η Παπαστράτος απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα #prostokalytero, αφήνει το τσιγάρο στην προηγούμενη δεκαετία και στοχεύει μέχρι το τέλος του 2021 να έχουν εγκαταλείψει το τσιγάρο ένα εκατομμύριο καπνιστές στη χώρα μας.

Elias Joidos

Πρόκειται για έναν αρκετά φιλόδοξο στόχο, που όμως έχει τη στήριξη όλων, της κοινωνίας και της πολιτείας, όπως φάνηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου η Παπαστράτος παρουσίασε το όραμά της, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου, του Υπουργού Υγείας, κυρίου Βασίλη Κικίλια και πλήθους εκπροσώπων του επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου.

Στο πρώτο άκουσμα, ο στόχος για ένα εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές μέχρι το τέλος του 2021 μπορεί να μοιάζει ανέφικτος. Ακούγοντας όμως τους ανθρώπους που εμπλέκονται στο εγχείρημα της Παπαστράτος να μιλούν, αντιλαμβάνεσαι ότι η δέσμευση της εταιρείας μπορεί όντως να γίνει πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί στην προκειμένη περίπτωση, πολλές, διαφορετικές δυνάμεις έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους: η κοινωνία, η πολιτεία, η επιστημονική κοινότητα και ο επιχειρηματικός κόσμος, όλοι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς και τις ίδιες επιθυμίες.

Η παρουσία μας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μας έκανε να αντιληφθούμε αφενός πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνονται πρωτοβουλίες που έχουν στόχο το κοινό καλό και αφετέρου πόσο καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να έχει μια προσπάθεια όταν σε αυτή εμπλέκονται άνθρωποι με γνώσεις και εμπειρία που ενώνουν τις δυνάμεις τους με έναν κοινό στόχο.

Η εμπειρία της Παπαστράτος στον χώρο του τσιγάρου, της παρέχει την τεχνογνωσία για να εκπληρώσει το φιλόδοξο όραμά της. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος συνεχάρη την εταιρεία για την πρωτοβουλία της αυτή, παρακινώντας τον κόσμο να δει τον αγώνα εναντίον του καπνίσματος σαν μια άσκηση ελευθερίας.

Θέλω να συγχαρώ πραγματικά την εταιρεία Παπαστράτος για την πρωτοβουλία αυτή. Το γεγονός ότι προέρχεται από μια εταιρεία με αυτή τη διαδρομή έχει πολλούς συμβολισμούς σε ό,τι αφορά το ίδιο το επιχειρείν, την υπευθυνότητά του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και το πως πρέπει να δραστηριοποιείται σε μια πραγματικά δημοκρατική, ελεύθερη κοινωνία. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια έκκληση. Ας δούμε αυτόν τον αγώνα εναντίον του καπνίσματος, αυτή την αντίσταση απέναντι στο κάπνισμα, σαν μια άσκηση ελευθερίας. Ο πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος σε μια δημοκρατική κοινωνία, είναι εκείνος που έχει τη δύναμη μέσω της ελευθερίας να αυτοπεριορίζεται, ώστε αυτή η ελευθερία να μην βλάπτει τον ίδιο και πολύ περισσότερο να μην αναιρεί την ελευθερία των άλλων”, δήλωσε σχετικά.

Elias Joidos

Αν ο στόχος της Παπαστράτος γίνει πραγματικότητα, θα οδηγήσει σε ραγδαία μείωση των καπνιστών, της τάξεως του 50%. Αφορά σημερινούς καπνιστές που είτε θα διακόψουν το κάπνισμα είτε θα στραφούν σε καλύτερες εναλλακτικές – προϊόντα θέρμανσης καπνού ή ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία δεσμεύτηκε για μια σειρά δράσεων που θα υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, όπως – μεταξύ άλλων – πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης σε 20.000 σημεία λιανικής πώλησης για τη σημαντικότητα αλλά και την ανάγκη συμμόρφωσης με το νόμο για άρνηση πώλησης προϊόντων νικοτίνης σε ανήλικους, υποστήριξη πρωτοβουλιών προς “Έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο”, όπως τη Smoke-Free Αστυπάλαια.

Η Αστυπάλαια είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων προσπαθειών που μπορεί να μοιάζουν ανέφικτες, όμως μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Στόχος, βέβαια, είναι η προσπάθεια αυτή να αποτελεί συνειδητή επιλογή των κατοίκων και των επισκεπτών, όπως γίνεται στην πράξη στο αγαπημένο νησί, στον δρόμο για μια νέα εποχή.

Σε αυτή τη νέα εποχή αναφέρθηκε και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σημείωσε σχετικά με την πρωτοβουλία της Παπαστράτος: H εταιρεία σας είναι συμβατή με τη νέα εποχή, είναι συμβατή με την ανάγκη να υπηρετηθεί η Δημόσια Υγεία. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε σέβονται το ανώτατο αγαθό που είναι η υγεία του ανθρώπου. Χαίρομαι που σε διάφορες περιστάσεις συμμετέχετε και στηρίζετε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια κατά του καπνίσματος, η οποία αποτελεί και προσωπικό όραμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη”.

Η πρωτοβουλία της Παπαστράτος έρχεται στο ξεκίνημα της νέας δεκαετίας και σηματοδοτεί την αφετηρία για την αλλαγή, την αφετηρία για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Και όπως κάθε αλλαγή, έτσι κι αυτή χρειάζεται τη συμβολή όλων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα