Κορονοϊός: Πώς θα δουλέψει το δημόσιο, τι θα γίνει με τις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχουν παιδιά έως 15 ετών, θα λάβουν άδεια από την εργασία τους. Ποια είναι τα εξεταζόμενα σενάρια.
- 11 Μαρτίου 2020 09:03
Κρίσιμα είναι τα ερωτήματα σε σχέση με το πώς θα διαμορφωθεί η εργασία με τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού.
Ένα ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει στις επιχειρήσεις όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία της με κρατική εντολή και ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος στην καταβολή των μισθών. Οι εργαζόμενοι θα μείνουν απλήρωτοι;
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα”, στην περίπτωση αυτή εξετάζεται η χορήγηση επιδόματος που θα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός, μέσω του ΟΑΕΔ. Το ύψος της ενίσχυσης αναμένεται πως θα είναι μεγαλύτερο του επιδόματος ανεργίας αλλά μικρότερο από τον έως πρότινος καταβαλλόμενο μισθό. Σήμερα προβλέπεται ένα επίδομα ύψους 718 ευρώ που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ όταν οι επιχειρήσεις κλείνουν για λόγους ανωτέρας βίας. Οριστικές αποφάσεις για το θέμα αυτό αναμένονται στο τέλος του μήνα, πριν έρθει η ώρα της “κανονικής” καταβολής των δεδουλευμένων για τον μήνα Μάρτιο.
Εξετάζεται η εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος άδειας
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχουν παιδιά έως 15 ετών, θα λάβουν άδεια από την εργασία τους. Εξετάζεται η εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος σύμφωνα με το οποίο ένα μέρος της άδειας θα καλύπτεται από την κανονική άδεια που δικαιούται κάθε εργαζόμενος. Ένα άλλο μέρος θα επιβαρύνει τον εργοδότη και το κράτος. Αρχικά οι ημέρες άδειας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα ανέρχονται σε 15. Χρήση του μέτρου θα μπορούν να κάνουν σπονδυλωτά, και ανάλογα με τις ανάγκες τους,και οι δύο γονείς, ώστε συνολικά οι ημέρες αδείας να ανέρχονται σε 30 για μια οικογένεια με ανήλικα παιδιά, όπου εργάζονται και οι δύο γονείς.
Για την εργασία από το σπίτι:
Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοιού στους εργασιακούς χώρους, αλλά και στο πλαίσιο της ούτως ή άλλως θεσμοθετημένης υποχρέωσης των εργοδοτών να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων τους, παρέχεται η δυνατότητα να προχωρούν σε σχήματα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας – τηλεργασίας, στον βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό.
Θα υπάρξει ευελιξία στο ωράριο εργασίας;
Τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών αναμένεται να προωθήσουν όπου είναι εφικτό την εργασία με ευέλικτο ωράριο για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στους χώρους εργασίας και συγχρωτισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι εργοδότες μπορούν να προκρίνουν σχήματα σταδιακής πρόσβασης και προσέλευσης στους χώρους εργασίας για την αποφυγή συνωστισμού και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας.
Ακόμη, προβλέπεται τετράμηνη αναστολή καταβολής ΦΠΑ αλλά και δόσεων ρυθμίσεων για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επίσης αναστέλλονται όλες οι ασφαλιστικές εισφορές και δόσεις κάθε είδους ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο υπ. Οικονομικών αναμένεται τέλος να επανεξετάσουν το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων οι οποίες θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος των φορολογουμένων.
Να σημειώσουμε ότι παρότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητά το κλείσιμο των δικαστηρίων, δεν υπάρχει ακόμη κάποια σχετική απόφαση για αναστολή των δικαστηρίων μέχρι νεοτέρας, στο πνεύμα που διέπει το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Σήμερα πάντως δε λειτουργεί το ειρηνοδικείο Αθηνών.