Εν μέσω πόλωσης συζητά, σήμερα, για την πορεία του το ΚΙΝ.ΑΛ
Οι προβληματισμοί και οι απόψεις εντός της Κ.Ο και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος αναμένεται να αναδειχθούν στην σημερινή συνεδρίαση του οργάνου. Το μήνυμα που θα δώσει η Φώφη Γεννηματά για εξωτερική και εσωτερική πολιτική
- 30 Ιουνίου 2020 06:20
Μια πρώτη «γεύση» για τους προβληματισμούς του ΚΙΝ.ΑΛ σε μία περίοδο έντονης πολιτικής πόλωσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, αναμένεται σήμερα στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά. Αντικείμενο της συνεδρίασης πέρα από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις θα είναι και η πορεία του κόμματος προς την ιδεολογική του συνδιάσκεψη που προσδιορίζεται στις αρχές του Φθινοπώρου.
Η Φώφη Γεννηματά
Στην συνεδρίαση των οργάνων φυσικά θα μιλήσει η πρόεδρος του κόμματος. Η Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στην εξωτερική πολιτική αναμένεται να επαναφέρει την πάγια πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, για την συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και την χάραξη εθνικής στρατηγικής, ιδίως όσον αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με την Τουρκία και την προκλητικότητα του καθεστώτος Ερντογάν. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε αναμένεται να ασκήσει κριτική στην πρόσφατη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να πραγματοποιήσει απευθείας συνομιλία με τον τούρκο πρόεδρο. Η κριτική δεν αναμένεται να αφορά την πρωτοβουλία αυτή καθεαυτή, αλλά κυρίως το ότι είναι …άγνωστο που αυτή εντάσσεται. Δηλαδή σε ποιο σχέδιο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και ποιόν ακριβώς στόχο εξυπηρετεί.
Η Φώφη Γεννηματά, αναμένεται να αναφερθεί όμως και στην εσωτερική πολιτική εστιάζοντας προφανώς στα γεγονότα που σχετίζονται με την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και το ηχητικό που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής με τους διαλόγους του με τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να απαντήσει στις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ περί επανάληψης του «βρώμικο 89» τονίζοντας ότι δεν αντιστοιχεί η αναγωγή αυτή στις σημερινές συνθήκες. Από την άλλη όμως η Φώφη Γεννηματά θα ξεκαθαρίσει πως πρόθεση του ΚΙΝ.ΑΛ δεν είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα μιλήσει και για την οικονομία, ζήτημα άλλωστε για το οποίο θα έχει αντιπαράθεση στην Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή όπου και θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αποχρώσεις
Αυτά την ίδια στιγμή που η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής εμφανίζεται με διαφορετικές «αποχρώσεις», παρότι άπαντες αναφέρονται στο μοντέλο της «αυτόνομης πορείας» του κόμματος που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από την σημερινή συνεδρίαση. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε χθές ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου ασκώντας σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε και αυτός στο 1989 λέγοντας πως «η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το βρώμικο ‘89, μόνο που εκεί συναντά τον εαυτό της και εκ των πραγμάτων τίθεται το αμείλικτο ερώτημα: Είναι τυχαίο που τόσο στο βρώμικο ‘89 εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου όσο και στη σκευωρία εναντίον των 10 πολιτικών του αντιπάλων το 2018, χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες μέθοδοι με πρωταγωνιστή τον Συνασπισμό/ΣΥΡΙΖΑ σε αγαστή συνεργασία με τα πιο σκοτεινά τμήματα δεξιάς και ακροδεξιάς»
Άλλοι όμως βουλευτές κινούνται πολύ προσεκτικά στο «ναρκοπέδιο» της σύγκρουσής Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα αυτά. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Χάρης Καστανίδης. Σε πρόσφατη παρέμβαση του στην Βουλή παρέθεσε μια διαφορετική θέαση. Σήμείωσε πως «όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής, του έκτακτου καθεστώτος των απευθείας αναθέσεων στις δημόσιες συμβάσεις και στην αδιαφανή διαχείριση δημοσίων κονδυλίων, διαμορφώνουν εκ νέου μια όζουσα ατμόσφαιρα στο δημόσιο σκηνικό και δημιουργούν συνθήκες αποδόμησης του πολιτικού συστήματος. Πέραν των πραγματικών γεγονότων, ο κίνδυνος για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος αυξάνεται με ευθύνη των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων, πρόθυμων να εναλλάσσονται στις κατηγορίες κατά του αντιπάλου, αναλόγως με τη θέση τους στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση.Είναι η ώρα να ξαναθέσουμε το θέμα των θεσμικών εγγυήσεων για την προστασία της νομιμότητας, της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της αξιοπιστίας της πολιτικής». Μάλιστα ο Χάρης Καστανιδης ήταν αυτός που πρότεινε προ ημερών να συνεδριάσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αντικείμενο την χρηματοδότηση των Μέσων Ενημέρωσης από το πρόγραμμα «Μένουμε Σπίτι».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες είναι σαφές ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ενυπάρχει όλη η «βεντάλια» των αντιλήψεων σχετικά με την περεταίρω πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ. Κομβικό σημείο αποτελεί η τακτική του κόμματος σχετικά με τον ρόλο που θα παίξει στις πολιτικές εξελίξεις, το τι θεωρεί προοδευτική διέξοδο και πως αυτή θα επιτευχθεί. Με βάση αυτά δεν είναι απίθανο στην συνεδρίαση να δοθεί το μήνυμα μιας «διόρθωσης πορείας» από την εικόνα που παρουσιάζει το ΚΙΝ.ΑΛ να ταυτίζεται με την Ν.Δ στο ζήτημα της κριτικής προς την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.