“Δημοσιονομική προσαρμογή”: Η φράση που τόσο αγαπήσαμε στα μνημόνια επανέρχεται

“Δημοσιονομική προσαρμογή”: Η φράση που τόσο αγαπήσαμε στα μνημόνια επανέρχεται
Σε περίπτωση που τους είχατε ξεχάσει οι ευρωπάιοι ΥΠΟΙΚ είναι εδώ και θέλουν, τι άλλο, "δημοσιονομική προσαρμογή" Eurokinissi

Παρά τον πόλεμο και την πανδημία το Eurogroup απέδειξε ότι οι οικονομικοί υπουργοί της Ευρωζώνης συνεχίζουν να θεωρούν την λιτότητα ώς την συνταγή του (άμεσου) μέλλοντος

Με τις εχθροπραξίες και τους βομβαρδισμούς να μαίνονται στην Ουκρανία, σχεδόν κανείς δεν θα δώσει μεγάλη σημασία στην απόφαση του χθεσινού Eurogroup. Κακώς.

Το πρόβλημα με τις συνεδριάσεις των οικονομικών υπουργών της Ε.Ε είναι πως οι περισσότεροι δεν ασχολούνται μαζί τους την ώρα που λαμβάνονται. Τρέχουν όμως (και δεν φτάνουν) τα επόμενα χρόνια.

Αυτό φαίνεται ότι θα συμβεί με το πυκνογραμμένο κείμενο κατευθύνσεων το οποίο μνημονεύει την αναγκαιότητα της «δημοσιονομικής προσαρμογής» για τα κράτη μέλη των οποίων το δημόσιο χρέος είναι υψηλό. Την προσδιορίζει μάλιστα για το 2023.

Πρώτη-πρώτη ανάμεσα στις χώρες αυτές βρίσκεται, όπως αντιλαμβάνεστε η Ελλάδα. Με το δημόσιο χρέος να ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ. Θέμα στο οποίο αναμένεται να εστιάσει και η σημερινή παρουσίαση της έκθεσης του τελευταίου 3μήνου του 2021 που θα δημοσιοποιηθεί από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Η απόφαση του Eurogroup αναφέρει χαρακτηριστικά για τις χώρες αυτές πως «συμφωνούμε ότι η έναρξη μιας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής για τη μείωση του δημόσιου χρέους τους είναι σκόπιμη, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες». Αν κάποιος θελήσει να σταθεί στην τελευταία φράση, να του θυμίσουμε πως το ποιες είναι «οι συνθήκες» θα το καθορίσουν οι ευρωπαίοι εταίροι. Κι όχι οι καλύτεροι από αυτούς.

Οι οικονομικοί υπουργοί νοιώθουν αρκετά σίγουροι ώστε να μιλούν για «δημοσιονομική προσαρμογή». Παρά το γεγονός ότι στο ίδιο κείμενο αναφέρουν πως υφίσταται «υψηλή αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας». Επίσης ότι «ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί». Δείγμα των ξεκάθαρων προθέσεων τους για το πώς θα δρομολογηθούν τα πράγματα στο άμεσο μέλλον.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την ελληνική κοινωνία που ταλαιπωρεία από ύφεση και ακρίβεια; Με την εμπειρία των τελευταίων 12- 13 χρόνων δεν είναι και πολύ δύσκολο να το φανταστούμε: Ακόμη και στο πλέον ευνοϊκό σενάριο, αυτό δηλαδή που θέλει τον Covid 19 να μετατρέπεται σε «εποχική γρίπη» και την ουκρανική κρίση να εκτονώνεται, ένας ακόμη «ανήφορος» περιμένει. Σφιχτές δημοσιονομικές πολιτικές σε συνθήκες επιτήρησης.

Όσον αφορά το πολιτικό επίπεδο αυτή η κατάσταση θα αρχίσει «να σκάει» την επόμενη χρονιά. Την τελευταία για την σημερινή κυβέρνηση, εφόσον δεν έχει φροντίσει νωρίτερα να στήσει πρόωρες κάλπες. Με λίγα λόγια η συγκυρία αναμένεται δύσκολη και απολύτως ικανή να δημιουργήσει εξελίξεις που σήμερα είναι δύσκολο να μαντέψουμε.

Εκτός και αν την έχουν ήδη μαντέψει, όσοι μιλούν για σενάρια τεχνοκρατών πρωθυπουργών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα